13. Semnul credinciosiei fata de Dumnezeu

Semnul credinciosiei fata de Dumnezeu


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Am studiat despre Imparatia lui Dumnezeu si despre controlul Sau asupra lumii noastre, deoarece El este Creatorul a tot ce exista.
Psalm 33:6,9; Psalm 104:5 – Dumnezeirea sau Sfanta Treime a fost implicata in creatiune.
Geneza 1:1-2 – Dumnezeu Tatal si Duhul Sfant au participat impreuna la creatiune.
Efeseni 3:9; Evrei 11:3 – Biblia spune ca si Isus a participat la creatiune.
Tatal, Fiul si Duhul Sfant au creat impreuna.

1. Prin ce se deosebeste adevaratul Dumnezeu de zeii cei falsi?
Ieremia 10:10-12 – Puterea lui Dumnezeu de a crea il deosebeste de dumnezeii cei falsi. Ordinea, sistemul si inteligenta pe care le observam pe pamant, pe mare si in cer arata fara indoiala un Dumnezeu care exista prin Sine insusi si este Creatorul tuturor lucrurilor.

2. Care este baza dreptului lui Dumnezeu de a stapani? Apocalips 4:11
Motivele pentru autoritatea lui Dumnezeu:
A. Evrei 11:3 – A creat totul din nimic.
B. Iov 26:7 – A spanzurat pamantul pe nimic.
C. Evrei 1:3 – El tine toate lucrurile.
D. Fapte 17:28 – Sustine viata.
Cu astfel de revendicari de proprietate, Dumnezeu isi mentine dreptul de stapanire.

3. Care este semnul ca Dumnezeu este Creatorul?
Este de neconceput ca Maestrul Arhitect al Universului, cand a creat lumea noastra, sa nu-Si fi pus semnul ca este Proprietarul ei. Constructorii isi pun semnul pe constructia lor ca sa arate cine a construit acea structura. Oare nu trebuia ca si Dumnezeu sa puna inaintea oamenilor o amintire a dreptului Sau de Creator?
Exodul 31:16-17 – Sabatul este semnul lui de Proprietar al lumii noastre si al nostru. Este semnul Sau ca El este Creatorul. Deoarece Dumnezeu a creat planeta noastra si toate formele de viata in sase zile, El a facut Sabatul semnul autoritatii Sale de a conduce lumea. Prin pazirea Sabatului, toti oamenii pot sa accepte semnul suveranitatii Sale creatoare. A ignora acest semn de supunere fata de Dumnezeu Creatorul inseamna a fi in rebeliune impotriva Tatalui cel vesnic care ne-a creat. Cand Dumnezeu a creat lumea noastra, El a creat Sabatul in prima saptamana a creatiunii.
Geneza 2:2-3 – Sabatul este culmea actului creatiunii. Este sigiliul aprobarii lui Dumnezeu asupra lucrarii Sale terminate. Este emblema desavarsirii in creatiune.
Exodul 20:10 – Dumnezeu nu este obosit niciodata, asa ca odihna din ziua a saptea nu a fost datorita oboselii, ci a fost renuntarea la actul creativ, o incetare a lucrului. Odihna aceasta arata perfectiunea completa in creatiune. Cele trei binecuvantari sunt acordate memorialului puterii si autoritatii Sale:
A. Dumnezeu S-a odihnit in ziua a saptea.
B. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea.
C. Dumnezeu a sfintit ziua a saptea.
Exodul 20:11 – Cand Dumnezeu binecuvinteaza, binecuvantarea Lui este pentru vesnicie. (1 Cronici 17:27 u.p.). Omul nu poate intoarce ceeace Dumnezeu a binecuvantat. (Numeri 23:19-20).

4. A fost Sabatul un semn pentru toti oamenii in toate epocile?
Daca omul necazut in pacat in Gradina Edenului a avut nevoie de Sabat spre a-i reaminti despre Creatorul lui, cu cat mai mult omul, departat prin pacat de Fata lui Dumnezeu, are nevoie sa-si aduca aminte de Creatorul si Rescumparatorul sau.
A. Sabatul a fost facut pentru om–pentru toti oamenii. Marcu 2:27 – Isus a spus: “Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat.” Evreii nu sunt singurii oameni pe pamant si Isus n-a spus niciodata ca Sabatul a fost facut pentru Evrei. El a spus: “Sabatul a fost facut pentru om.” Sabatul este universal, este pentru toti oamenii de orice rasa.
B. Sabatul a fost facut pentru primul om, Adam.
Geneza 1:27,31 – Era ziua a sasea din prima saptamana a creatiunii cand Dumnezeu a facut pe Adam, pe primul om. Crearea lui Adam si a Evei a sfarsit actul creativ. Urmatoarea zi – prima zi intreaga a lui Adam pe pamant – Dumnezeu a pus-o de o parte ca semn al puterii Sale creatoare, ziua a saptea ca Sabat ( zi de odihna). Ca un exemplu pentru om, Dumnezeu s-a odihnit, a pus o binecuvantare in aceasta zi si a facut aceasta o zi sfanta (a sfintit-o), adica a fost pusa de o parte pentru un scop sfant. (Geneza 2:1-3).
C. Saptamana de sapte zile exista in timpul lui Noe.
Ciclul saptamanal de sapte zile a continuat de la creatiune. Fiind in corabie in timpul potopului, Noe a pazit acest ciclu saptamanal si a trimis porumbelul la interval de o saptamana spre a testa conditiile pamantului pentru a putea parasi corabia. (Geneza 8:8-12). Aceasta se pretecea dupa 1500 de ani de la creatiune.
D. Avraam stia si pazea Legea lui Dumnezeu.
Geneza 26:5 – De la parinti la copii, Legea nescrisa a fost invatata si
transmisa, astfel ca Avraam tinea poruncile lui Dumnezeu cu mai bine de 400 de ani inainte ca Legea sa fie data sub forma scrisa poporului lui Israel dupa iesirea din robia Egipteana.
E. Sabatul era cunoscut si pazit in timpul lui Moise.
Psalm 105:43-45 – Dumnezeu a eliberat pe Israel din robia Egipteana pentru ca poporul sa poata asculta si pazi legile Lui. Pentru a impresiona pe acest popor ignorant de sclavi despre importanta ascultarii, Dumnezeu a rostit Legea Sa in tunetele de pe Sinai si a dat lui Moise poruncile Sale scrise cu degeul Sau pe doua table de piatra.
Deuteronom 5:7-22 – Moise a pus aceasta Lege sfanta, sub forma scrisa, in chivotul legamantului din Sanctuar dedesubtul Scaunului Harului.
F. Sabatul a fost pentru oamenii din vremea lui Isaia.
Isaia 58:13-14 – In cartea lui Isaia se gaseste Evanghelia in profetie si impreuna cu Evanghelia se gaseste si Sabatul.
G. Sabatul a fost pentru oamenii din vremea lui Ieremia.
Ieremia 17:21-22 – In zilele lui Ieremia, oamenii au fost avertizati impotriva calcarii Sabatului si Domnul le-a amintit sa-l sfinteasca.
H. Sabatul a fost pentru Isus si generatia Lui.
Luca 4:16 – Obiceiul lui Isus era sa mearga la Biserica in Sabat. Isus a pazit toate poruncile Tatalui Sau, incluzand si porunca Sabatului. El nu a venit sa le distruga, ci sa arate cum trebuie sa fie tinute.
Ioan 14:15; Ioan 15:10 – Cand Isus a sfarsit, la cruce, jertfa de ispasire, El S-a odihnit in mormantul cel nou al lui Iosif in Sabat in timp ce ucenicii Sai au tinut cu sfintenie ziua sfanta. (Luca 23:52-56).
Matei 24:20 – Prin aceasta porunca, Isus a invatat pe urmasii Sai ca trebuiau sa tina Sabatul la 40 de ani dupa inaltarea Sa, caci Ierusalimul nu a fost distrus pana in anul 70 d.H.
I. Sabatul a fost pentru apostolul Pavel si generatia lui.
Fapte 24:14 – Pavel marturiseste ca el credea tot ce era scris in Lege si in Profetii Vechiului Testament.
Fapte 13:14,42,44 – In zilele lui Pavel, Neamurile erau constiente despre Sabat si mergeau la Biserica in Sabat sa auda Evanghelia.
J. Sabatul va fi pentru cei mantuiti pe Noul Pamant.
Isaia 66:22-23 – Ultima binecuvantare a Bibliei (in Apocalips) este asupra celor ce pazesc poruncile lui Dumnezeul. Biblia nu recunoaste nici o schimbare in poruncile lui Dumnezeu, incluzand Sabatul, care este memorialul autoritatii creatoare a lui Dumnezeu. Profetii din vechime n-au cunoscut nici o schimbare. Isus declara ca El n-a venit sa schimbe sfanta Lege a lui Dumnezeu.
Apostolii n-au cunoscut nimic despre nici o schimbare in cele Zece Porunci, incluzand porunca Sabatului. Pe Noul Pamant, memorialul creatiunii (Sabatul) va fi inca pazit.

5. Ce legatura are Sabatul cu lucrarea mantuirii?
La inceput, pentru a crea, a fost nevoie de puterea lui Dumnezeu. Tot astfel este nevoie de aceeasi putere creatoare pentru a face pe pacatosi sa devina copii ai lui Dumnezeu, sa creieze fapturi noi din pacatosi vechi.
2 Corinteni 5:17; Psalm 51:10 – Este nevoie de putere creatoare pentru a mantui pe oameni. Dupa cum Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea desavarsita a creatiunii, Isus S-a odihnit in Sabat in mormant de lucrarea ispasirii perfecte facuta la crucea Golgotei. Sabatul a devenit memorialul creatiunii si memorialul mantuirii.
Exodul 31:13 – Sabatul este steagul lui Dumnezeu, simbolul suveranitatii Sale asupra lumii create. Este ziua de nastere a omenirii sarbatorita de Dumnezeu, data omului ca emblema a creatiunii si a loialitatii. Desigur, vei vrea sa saluti steagul lui Dumnezeu de loialitate tot asa de credincios ca si fata de imnul national sau cum saluti steagul tarii tale. Sabatul este semnul re-creatiunii ca noua creatura in Hristos.
Nu vrei sa stai de partea lui Dumnezeu chiar acum si sa accepti emblema credinciosiei, adica sfantul Sau Sabat?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru Sabatul Tau. Te rugam, da-ne putere sa Te ascultam. Da-ne puterea Ta re-creatoare pentru a ne implanta credinciosia in inimile noastre. Invata-ne sa sfintim semnul autoritatii Tale si sa sfintim Sabatul ca sa putem intra pe portile Cetatii lui Dumnezeu. Te rugam acestea in Numele lui Isus. Amin.