17. Poti vorbi lui Dumnezeu

Poti vorbi lui Dumnezeu

de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.

 

 

Multor oameni le este greu sa vorbeasca cu Dumnezeu in rugaciune.

1. Ce este rugaciunea?
Rugaciunea este o convorbire cu Dumnezeu din sinceritatea inimii. Rugaciunea este deschiderea inimii noastre lui Dumnezeu, ca unui prieten. Rugaciunea este cheia in mana credintei care deschide tezaurul cerului, unde se gasesc depozitate resursele inepuizabile ale Celui Atotputernic.
Rugaciunea este,
A. Strigatul sufletului in nevoie.
Dupa cum o mama aude si intelege strigatul copilasului ei neajutorat, tot astfel este si cu Dumnezeu. El aude orice strigat al inimii omenesti.
Psalm 31,9 – Acesta este strigatul nostru.
Psalm 46,1 – Acesta este raspunsul lui Dumnezeu.
Rugaciunea este mai mult decat strigatul sau raspunsul pentru ajutor. Este conversatia inimii noastre cu Tatal nostru ceresc.
B. Deschiderea inimii noastre catre Dumnezeu.
Luca 11,2 – Isus, Prietenul celor pacatosi, simpatizeaza cu nevoile noastre. Acum El este la Tronul de har al lui Dumnezeu in cer gata sa ne ajute sufletele noastre ispitite si incercate.
Evrei 4,15-16 – Uneori comuniunea cu Dumnezeu poate fi fara rostirea vreunui cuvant. Relatia noastra cu Dumnezeu trebuie sa fie ca aceea a unui copil neajutorat, dependent de ajutorul parintilor sai. Copiii nu se sfiesc sa spuna bucuriile si necazurile lor parintilor lor pe care-i iubesc si in care se incred.

2. Ce nu este rugaciunea.
A. Rugaciunea nu este un merit care sa castige favoarea lui Dumnezeu.
Matei 5,45 – Dumnezeu este binevoitor fata de pacatosi la fel ca si fata de sfinti. Daca rugaciunea ar primi tot ce voim noi, am folosi totul in mod egoist spre a castiga lucruri materiale in loc sa castigam sfintirea caracterului.
B. Rugaciunea nu inseamna repetarea unor fraze sau citirea unor cereri scrise.
Rugaciunea este o comuniune cu Dumnezeu si poate avea loc oriunde si oricand sufletul omului se inalta cu sinceritate spre Tatal ceresc.

3. De ce ne rugam?
A. Ne rugam nu pentru a da informatii lui Dumnezeu.
Psalm 139,1-4 ; Matei 6,9 – Dumnezeu doreste sa ne recunoastem si sa-I facem cunoscut nevoia noastra, sa manifestam credinta in bunavointa Lui de a ne ajuta. El doreste sa fim cu El pe cale. Deci trebuie sa gandim cand ne rugam. Sa vorbim intim cu Prietenul nostru. Sa-I deschidem inima.
B. Nu ne rugam spre a-L face pe Dumnezeu binevoitor.
Daca Dumnezeu face sa straluceasca soarele Sau si sa cada ploaia Sa si peste cei buni si peste cei rai, oare nu este El dornic sa se ingrijeasca de nevoile noastre? Dumnezeu este dragoste si aceasta dragoste nu cunoaste nici o schimbare si nici umbra de mutare. Deci rugaciunile noastre nu sunt pentru a indupleca pe Dumnezeu sa ne auda si sa ne raspunda. El este mai doritor sa ne asculte si sa ne ajute decat suntem noi sa ne rugam Lui.
C. Nu ne rugam pentru a-L schimba pe Dumnezeu.
Maleahi 3,6 – Sa ne reamintim ca toate fagaduintele lui Dumnezeu sunt conditionate. Dumnezeu ne invita, "Veniti totusi sa ne judecam." (Isaia 1,18). Dumnezeu nu se schimba, dar nu poate raspunde totdeauna la rugaciunile noastre daca noi nu ne schimbam.
D. Ne rugam pentru ca noi sa fim schimbati.
Rugaciunea nu coboara pe Dumnezeu la noi, ci ne inalta pe noi la El. Rugaciunea este cea mai mare forta din Univers ca sa schimbe pe oameni. Deci ne rugam spre a putea sa-L primim pe El.

4. Ce trebuie sa facem spre a primi raspuns la rugaciunile noastre?
Isus a spus povestea fariseului si vamesului care au venit la templu sa se roage. Fariseul, in rugaciunea sa, informa pe Dumnezeu de meritele sale proprii. Vamesul se ruga ca sa poata fi ridicat spre Dumnezeu. Stiti restul povestirii – cel umilit si pocait a fost schimbat, inaltat si binecuvantat de Dumnezeu. Sufletele sincere sunt binecuvantate de Dumnezeu.
Opt caracteristici esentiale ale rugaciunii :
A. Recunoaste-ti nevoia de Dumnezeu.
Matei 5,6; Isaia 44,3 – Sa ne recunoastem nevoia noastra, caci fara binecuvantarea lui Dumnezeu nu vom avea viata. Omul slab are nevoie de un Dumnezeu puternic.
B. Recunoaste ca Dumnezeu este ajutorul tau nepretuit.
Ioan 15,5; Ioan 1,17 – Trebuie sa privim la Dumnezeu ca la singura noastra sursa de speranta. Numai la altarul lui Dumnezeu putem gasi lumina, viata si pace. El ne binecuvinteaza in fiecare zi.
C. Roaga-te cu credinta.
Iacov 1,5-6 – Rugaciunea fara credinta este ca o cheie fara o mana care sa o intoarca pentru a deschide.
D. Marturiseste si paraseste pacatele tale.
Proverbe 28,13; Psalm 66,18 – Nu trebuie sa depindem de emotiile noastre cand ne rugam. Dumnezeu ne-a aratat conditiile pentru a primi raspuns la rugaciune. Aceste texte ne arata ca pacatul impiedica pe Dumnezeu sa ne raspunda la rugaciuni. Trebuie sa ne marturisim si sa parasim pacatul. Pacatul este calcarea Legii lui Dumnezeu. Ascultarea, fructul credintei adevarate, trebuie sa ne stapaneasca viata noastra, deoarece "credinta fara fapte este moarta."
(
Iacob 2,17). Cand ne rugam, Dumnezeu cerceteaza inimile noastre pentrusinceritate.
E. Roaga-te conform cu voia lui Dumnezeu.
Matei 26,39; Romani 8,26 – Apostolul Pavel ne spune ca noi nu stim cum sa ne rugam, nu pentru ce sa ne rugam. Daca Isus Si-a predat dorintele Sale voiei lui Dumnezeu, cu cat mai mult noi ar trebuie sa ne supunem voiei Sale cand ne rugam. Parintii intelepti nu dau totdeauna copiilor lor tot ce vor cere ei. Uneori Dumnezeu, care stie ce este cel mai bine pentru noi, trebuie deasemenea sa ne raspunda, "Nu, copilul Meu." Sau El poate spune, "Nu acum." Cand ne rugam, sa avem incredere in intelepciunea Tatalui nostru ceresc. El asteapta sa vada sinceritatea si staruinta noastra pentru a ne da raspunsul Sau.
F. Staruieste in rugaciune.
Luca 18,1-8 – Pilda despre vaduva staruitoare si acel judecator ilustreaza nevoia noastra de credinta perserverenta cand ne rugam. Dumnezeu doreste ca noi sa mentinem o atitudine de rugaciune.
G. Roaga-te in Numele lui Isus.
Ioan 14,13; Fapte 4,12
H. Asculta.
Habacuc 2,1 – Un motiv pentru care atat de multi nu aud raspunsul lui Dumnezeu la rugaciunile lor, este ca ei nu asculta. Nu putem sa auzim pe altii cand vorbim. Dumnezeu doreste ca noi sa asteptam ca sa auzim ce ne va spune.
Rugaciunea este un timp de comuniune cu Dumnezeu.

5. De ce unele rugaciuni nu primesc raspuns?
A. Sa iertam pe ceilalti.
Apocalips 3,20; Matei 6,14-15 – Viata exista pe principiul ca seceram ceea ce semanam. Legea lui Dumnezeu incorporeaza principiul, "Ce vrei sa-ti faca altii, fa-le si tu la fel." Nu ne putem astepta ca Dumnezeu sa ne ierte vietile noastre pacatoase cand noi pastram in inimile noastre ura impotriva semenilor nostri. Sentimentele rele impotriva altora inchid usa inimilor noastre fata de Dumnezeu. Dati la o parte sentimentele rele si lasati pe Dumnezeu sa auda rugaciunile voastre si sa raspunda.
B. Trebuie sa ne rugam pentru altii.
Iov 42,10 – Inima crestinului nu trebuie sa fie plina de sine, caci atunci nu mai e loc pentru Dumnezeu si nici pentru altii. Trebuie sa ne rugam sincer pentru altii. Isus ne indemna sa ne rugam chiar pentru vrajmasii nostrii, pentru cei care se poarta urat cu noi. Ati auzit de tanarul al carui motto era, "Eu al treilea?" Cand a fost intrebat ce inseamna aceasta, el a raspuns, "Dumnezeu pe primul loc, altii pe locul al doilea, eu al treilea." Rugaciunile noastre vor deschide usile cerului cand ne vom ruga cu un astfel de motto, "Eu al treilea."
C. Trebuie sa ne marturisim greselile unii altora.
Iacov 5,16 – Dumnezeu nu ne cere sa facem reclama la pacatele noastre, dar El ne indeamna sa mergem la cei carora le-am gresit si sa ne marturisim greselile. Daca ai ranit inima cuiva, tu esti singura fiinta umana care poate vindeca rana. Fa-o cu sinceritate si gingasie. Fii cu toata inima in pocainta ta fata de cel pe care l-ai ranit.
D. Trebuie sa dam inapoi ce am furat.
Ezechiel 33,15

6. Ce fel de rugaciuni a inaltat Isus?
Isus se ruga dis-de dimineata. Deasemenea El se ruga noaptea. Uneori se ruga toata noaptea. S-a rugat 40 de zile cand a dat piept cu ispitele cele mari in pustie. Uneori se ruga in public, dar cele mai multe rugaciuni le-a facut in secret.
Marcu 1,35 – Isus avea atat de mult pentru ce sa se roage. El se ruga pentru ucenicii Sai si pentru dusmanii Sai. Se ruga pentru toti cei ce vor crede in Numele Sau de-a lungul secolelor. Prietene, El S-a rugat pentru tine si pentru mine. Noi suntem atat de slabi si ispititi. Sa neglijam noi, oare, rugaciunea, cand avem la dispozitie toata puterea in cer si pe pamant prin Marele nostru Preot Isus Hristos? Rugaciunea ne leaga de acea putere. Nu-i de mirare ca apostolul Pavel ne indeamna, "Rugati-va neincetat." Multa rugaciune inseamna multa putere.

7. Suntem indemnati sa ne rugam acum.
Traim in ultimile zile ale istoriei pamantului. Aceia care asteapta reintoarcerea Domnului Isus vor dori puterea curatitoare a lui Dumnezeu in viata lor pentru a-i pregati sa intalneasca pe Isus cand va veni.
1 Petru 4,7 – Vrasmasul sufletelor va face totul sa ne impiedice de a ne ruga, caci el "tremura cand vede pe cel mai slab dintre sfinti pe genunchi." Planul diavolului este sa ne tina mintile ocupate cu griji sau placeri pentru ca sa nu avem timp, nici interes pentru comunicarea cu Dumnezeu.
Luca 21,34-36 – Daca vrem sa cunoastem o viata de biruinta acum, trebuie sa ne legam, prin obiceiul rugaciunii, de puterea lui Dumnezeu. Sa ne tinem intr-o conditie spirituala, astfel ca rugaciunea sa devina tot asa de naturala ca si respiratia.
Numai cei ce invata sa se roage sincer si neincetat vor obtine puterea sa rabde pana la sfarsit si sa intalneasca bucurosi pe Isus la a doua Sa venire.

Rugaciune, Tatal nostru care esti in ceruri. Te rugam sa ne inveti cum sa ne rugam. Da-ne spiritul rugaciunii de mijlocire in favoarea semenilor nostri. Da-ne acea putere care sa ne deschida inimile, ca Dumnezeu sa poata comunica cu noi. Iti multumim pentru acest mijloc, rugaciunea, prin care putem sa ne apropiem mai mult de Tine. Ajuta-ne sa ne facem obiceiul de a ne ruga neincetat. In Numele lui Isus te rugam. Amin.