34. Sabatul si timpul sfarsitului

Sabatul este un semn vesnic ca Dumnezeu este Creatorul nostru iubitor. Sabatul ne descopera pe Tatal nostru ceresc, atotputernic si milostiv care este interesat de detaliile vietii noastre. Cand ne odihnim in fiecare Sabat, ne odihnim in iubirea si grija Sa pentru noi.

In cartea Apocalipsei, Sabatul zilei a saptea este un semn de devotiune fata de Dumnezeu, un semn vizibil de credinciosie fata de Domnul Hristos.

1.Pe cine arata apostolul Ioan ca este autorul Apocalipsei?

“Descoperirea lui Isus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca sa arate robilor Sai lucrurile care au sa se intample in curand. Si le-a facut-o cunoscut, trimitand prin ingerul Sau la robul Sau Ioan.” Apocalips 1:1.


 1.  Cine a dat lui Isus mesajul Apocalipsei?  _____________________________________

 2.  Cui a trimis Isus mesajul? _____________________________________

 3.  Ingerul cui a dat mesajul? _________________________________

Apocalipsa este un mesaj despre Isus Hristos trimis lui Ioan printr-un inger direct de la Dumnezeu. Profetiile din Apocalips descopera pe Isus si Evanghelia vesnica.

2. Cum a identificat Ioan mesajul lui Dumnezeu pentru zilele din urma vestit pe pamant de trei ingeri?


“Si am vazut un alt inger care zbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie vesnica, pentru ca

s-o vesteasca locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod.” Apocalipsa 14:6.

a. Ingerul purta _______________________________________________________


b .Cui se aducea acest mesaj? ___________________________________________________

Ultimul mesaj al lui Dumnezeu al Evangheliei vesnice – vestea buna a mantuirii din puterea si vinovatia pacatului – merge pana la marginile pamantului inainte de cea de a doua venire a lui Isus.

3. Care patru aspecte ale Evangheliei vesnice sunt subliniate in Apocalipsa?

“Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui; si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul, marea si izvoarele apelor.” Apocalipsa 14:7.

 1.  __________________ ____ Dumnezeu

 2.  _________________________ slava

 3.  caci __ _____________ ____________ _________________ Lui

 4.  __ ___________________ Celui ce a facut _________ ___ ____________________

A te teme de Dumnezeu inseamna sa-L respecti si sa asculti de El. A-I da slava inseamna sa-L onorezi in tot ce faci. Judecata inseamna ca noi suntem fiinte morale responsabile pentru actiunile noastre.

4. Cum ne inchinam Creatorului care este Domnul si Mantuitorul nostru? Care este semnul autoritatii Sale creatoare?

“Adu-ti aminte de ziua de odihna (“de ziua de Sabat” – trd. engleza), ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna (“este Sabatul Domnului” – trd. engleza) inchinata Domnului Dumnezeului tau…. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit; deaceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna (“Ziua a saptea” – trd. engleza) si a sfintit-o.” Exodul 20:8-11.

Porunca spune: “Adu-ti aminte de ziua de _____________  ca s-o _____________

Caci in ___________  zile _____________  Domnul  _______________ si ______________ .”

Ne inchinam lui Dumnezeu in fiecare Sabat deoarece El ne-a creat. Noi nu am evoluat. Viata este un dar pretios al Tatalui nostru iubitor din cer.

5. In timp ce primul inger din Apocalipsa 14 cheama omenirea sa se inchine Creatorului, ce avertisment da al treilea inger?

“Apoi a urmat un alt inger, al treilea, si a zis cu glas tare: ”Daca se inchina cineva fiarei si icoanei ei si primeste semnul ei pe frunte sau pe mana, va bea si el din vinul maniei lui Dumnezeu.” Apocalipsa 14:9-10.


Cel de al treilea inger avertizeaza impotriva inchinarii la ___________ si la ___________ ei.


Apocalipsa ne arata doua sisteme de inchinare: Inchinare Creatorului sau inchinare Fiarei. Semnul adevaratei inchinari este Sabatul zilei a saptea, un simbol al supunerii supreme fatza de Isus, Creatorul.

Semnul inchinarii false este semnul fiarei si se refera la ignorarea adevarului lui Dumnezeu in favoarea inaltarii omenescului in locul divinului.

6. Cum este descris in Apocalipsa poporul lui Dumnezeu din timpul sfarsitului?

“Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.” Apocalipsa 14:12.

Poporul lui Dumnezeu din zilele sfarsitului are doua caracteristici:


 1.  Cei care _________________ poruncile lui ___________________

 2.  si _________________ lui _________________


Unul din semnele poporului lui Dumnezeu din timpul sfarsitului este iubirea pentru Isus care duce la ascultare. Sabatul este un simbol al ascultarii fata de Cel care ne-a creat.


“Si sa pun in lumina inaintea tuturor care este ispravnicia acestei taine ascunse din veacuri in Dumnezeu, care a facut toate lucrurile (“prin Isus Hristos” – trd. engleza).” Efeseni 3:9.

“Si sa invederez tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse in Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos.” Efeseni 3:9 , Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968.

Dumnezeu a facut toate lucrurile prin ______________ _____________.

Fiindca Dumnezeu a creat toate lucrurile prin Isus, Sabatul zilei a saptea este un semn al adorarii lui Isus in timpul sfarsitului. Isus este “Domn si al Sabatului.” Matei 12:8. Cand sfintim Sabatul, noi dam lui Isus cea mai inalta onoare si lauda. N-ai dori sa-L lauzi din toata inima si in Sabatul zilei a saptea sa-L adori pe El, care este Creatorul nostru?
_________________________________________________________________