33. Legea, ascultarea si Sabatul

Daca suntem mantuiti prin har, care este rolul Legii in viata crestinului? Harul lui Dumnezeu oare inlatura porunca Lui despre tinerea Sabatului? Ce parte are ascultarea in viata crestinului?

Multi crestini sinceri nu au gasit raspunsuri acceptabile la aceste intrebari. In lectia de azi vom explora ceea ce invata Biblia despre acest subiect vital.

1. Conform apostolului Pavel, prin invierea Domnului Isus Hristos, noi am primit “harul si apostolia.” Care este scopul acestor doua daruri?

“Isus Hristos, Domnul nostru, prin care am primit harul si apostolia, ca sa aducem, pentru Numele Lui, la ascultarea credintei pe toate Neamurile.” Romani 1:4-5.

“…harul si apostolia ca sa _____________ la _______________ __________________ pe toate Neamurile.”

Prin harul fara seaman al lui Hristos noi stam in fata unui Dumnezeu neprihanit ca si cum n-am fi pacatuit niciodata. Ascultarea desavarsita a Domnului Hristos ne este acordata noua; prin credinta, neprihanirea Lui este a noastra; acelasi har care a curatit trecutul nostru, ne imputerniceste prezentul. Prin harul Sau traim o viata de ascultare.

2. Spre ce ne conduce bunatatea lui Dumnezeu?

“Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta?” Romani 2:4.

Cuvantul “pocainta” in Noul Testament inseamna o schimbare de atitudine, fie pentru sau impotriva a ceva. Harul lui Dumnezeu ne schimba atitudinea noastra fata de pacat. Bunatatea Lui ne conduce sa ne intoarcem de la pacat spre viata de ascultare.

3. Cum descrie apostolul Pavel motivele pentru care a murit Hristos?

“El S-a dat pe Sine Insusi pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege si sa-Si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune.” Tit 2:14.

Hristos S-a dat pe Sine Insusi pentru noi ca:

a.       _______________________ din orice ______________________

b.      __________________________ care sa fie al Lui

c.       ________________________ pentru ____________________________.

4. Cum aratam dovada credintei noastre?

“Dar va zice cineva: “Tu ai credinta si eu am faptele.” “Arata-mi credinta ta fara fapte si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele.” Iacov 2:18.

Ne aratam credinta din ____________________ noastre.

“Credinta fara fapte este zadarnica.” Iacov 2:20

“Credinta fara de fapte moarta este.” Iacov 2:20 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

5. Cand autoritatile au vrut sa-i opreasca sa nu mai predice, cum au raspuns ucenicii?

“Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!” Faptele Apostolilor 5:29.

Harul lui Dumnezeu i-a calauzit pe ucenici sa asculte de El. A inlatura Legea lui Dumnezeu era ceva de negandit pentru ei. Tinerea Sabatului era raspunsul lor plin de iubire fata de Hristos care i-a mantuit.

6. Apostolul Pavel a predicat solia mantuiri iudeilor si grecilor in Antiohia. In ce zi a predicat el?

“In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.” Faptele Apostolilor 13:44.

In versetul 43, Pavel si Barnaba ii “indemnau sa staruiasca in harul lui Dumnezeu.” A starui (a continua) in harul lui Dumnezeu inseamna a trai o viata de ascultare. Tinerea Sabatului Zilei a Saptea este o parte a trairii in ascultare.

Evanghelia de asemenea, a prins radacini in Pisidia, cand Pavel a predicat harul lui Dumnezeu intr-o sinagoga in ziua de Sabat. (“Din Perga si-au urmat drumul inainte si au ajuns la Antiohia din Pisidia. In ziua Sabatului, au intrat in sinagoga” Faptele Apostolilor 13:14). Aceste doua exemple specifice ale mantuirii prin har conduceau la ascultare in tinerea Sabatului.

7. Cum descrie cartea Apocalipsei poporul lui Dumnezeu din timpul sfarsitului?

“Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.” Apocalips 14:12.

Poporul lui Dumnezeu din timpul sfarsitului se distinge prin:

a.      Pazirea ___________________________________________________________

b.      Avand  ___________________________ lui _________________

Credinta conduce la ascultare si ascultarea de Legea lui Dumnezeu este legata de tinerea Sabatului.

8. Care este singura cale pentru a trai o viata sfanta de ascultare?

“Deci, ca unii care, prin ascultarea de adevar, v-ati curatit sufletele prin Duhul, ca sa aveti o dragoste de frati neprefacuta, iubiti-va cu caldura unii pe altii, din toata inima.” 1 Petru 1:22.

Pentru ucenici, harul era mijlocul mantuirii lor; ascultarea era fructul, sau rezultatul, mantuirii lor. Spiritul Sfant, cea de a treia Persoana a Dumnezeirii, le-a dat putere sa traiasca o viata sfanta si neprihanita. Sabatul era parte a acestei vieti de ascultare. Spiritul Sfant doreste sa faca pentru noi ceea ce El a facut si pentru acei credinciosi. Sa ne supunem Lui.