21. Originea pacatului

Originea pacatului


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Pacatul este pretutindeni in lumea noastra si este urmat de boala, suferinta si moarte. Inimile oamenilor sunt pline de frica, neincredere si ura si toate acestea duc la crima, razboi si varsare de sange.

1. A creat Dumnezeu o lume rea?
Geneza 1,31 – Biblia declara ca “Dumnezeu este dragoste” si El este “desavarsit”. Un Creator desavarsit nu ar putea si nu ar vrea sa creeze o lume cum este a noastra. Isus declara, “Un vrajmas a facut aceasta.”

2. Care este cauza suferintei noastre?
Proverbe 26,2; Isaia 24,5-6 – Cauza este pacatul din inima omeneasca.

3. Ce este pacatul?
1Ioan 3,4 – Neascultarea de Legea lui Dumnezeu, neascultarea de voia Lui, este pacat. Cat timp exista Dumnezeu, tot atata vreme El are o Lege care este baza Imparatiei Sale. Un Dumnezeu sfant putea zidi un univers bazat doar pe legi sfinte. Desavarsirea nu putea crea nedesavarsire. Deaceea lumea noastra rea si imperfecta nu poate fi pusa in seama Creatorului desavarsit.

4. Cand si cine a inceput pacatul?
Dumnezeu nu poate pacatui, caci natura Sa nu este o natura pacatoasa. El uraste pacatul, dar iubirea Sa perfecta este acordata pacatosului. Dumnezeu nu a putut sa creeze pacatul.
1Ioan 3,8 – Nu poate exista pacat fara a exista un pacatos. De la inceput Satana este acuzat ca intemeietor al pacatului si motivul pentru care el a pacatuit este ca el “nu ramane in adevar.” Biblia spune ca Legea lui Dumnezeu este adevarul. Diavolul a refuzat sa ramana in adevar, sau sa traiasca in armonie cu Legea dreapta a lui Dumnezeu.
Ioan 8,14 – De la inceput diavolul a voit sa pacatuiasca. El a fost creat ca o fiinta desavarsita si sfanta, dar a devenit un rebel impotriva Legii lui Dumnezeu. A parasit adevarul si s-a opus lui Dumnezeu.
Pacatul a inceput cu Satana, fiinta creata numita Lucifer, care era un inger in cer.
Isaia 14,12-14; Ezechiel 28,12-17; Apocalipsa 12,7-9 – Mai pe sus de toti ingerii creati, Lucifer era langa tronul lui Dumnezeu. El conducea ostile ingeresti. El era plin de intelepciune si nespusa frumusete. A devenit gelos pe Mihail, adica pe Isus si s-a hotarat sa se ridice mai presus de El si sa devina ca Dumnezeu Insusi. Asa a inceput pacatul in mintea acestei fiinte perfecte care era conducatorul ingerilor in cer.
Lucifer a devenit diavol prin incercarea lui de a fi ca Dumnezeu. Mihail a aparat imparatia cerului si, in conflictul care a urmat, Satana a fost alungat din cer. Multi ingeri l-au urmat pe Satana si au fost aruncati din cer impreuna cu el. Acest pamant a devenit cartierul sau general in conflictul dintre bine si rau, dintre Hristos si Satana.

5. Ce pozitie ocupa Satana pe pamant?
Cand Dumnezeu a creat pe Adam si Eva, El le-a dat stapanire peste tot pamantul.
Geneza 3 ne spune cum au fost inselati si au cazut in puterea lui Satana. Ei au cedat ispitei diavolului de a nu asculta de Dumnezeu si s-au rasculat impotriva guvernamantului lui Dumenzeu si a Legii Sale. Ei au devenit pacatosi si nu mai erau stapanii acestui pamant. Diavolul i-a facut robii sai.
2Petru 2,19; Romani 6,16 ; – Satana a devenit domnul si stapanul omului. El controla natura umana prin spiritul lui de neascultare. Satana a devenit “dumnezeul acestei lumi.”
2Corinteni 4,4; Ioan 12,31 – Lucifer, devenit diavol, este “dumnezeul acestei lumi.” El conduce pe oameni in pacat.
Efeseni 2,2 – El este numit “domnul puterii vazduhului.”
Matei 12,24 – Satana este numit Beelzebub, domnul dracilor. Satana a condus pe ingerii cazuti in revolta contra lui Dumnezeu. El este domnul demonilor sau ingerilor cazuti.
Sa revizuim:
A. Satana a luat stapanirea de la oameni.
2Petru 2,19; Romani 6,16.
B. El este dumnezeul acestei lumi a pacatului.
2Corinteni 4,4; Iov 1,6
C. El este stapanitorul acestei lumi a pacatului. Ioan 12,31; 14,30.
D. El este domnul puterii vazduhului.
Efeseni 2,2
E. El este domnul demonilor. Matei 12,24.26.
Iov 1,7 – Stapanirea Satanei asupra rasei umane este cruda ßi rea. El este un stapan nemilos, gata sa distruga pe supusii sai, cat si pe poporul lui Dumnezeu.
1Petru 5,8

6. Ce metode foloseste Satana.
1Timotei 2,14 – In Eden a aparut in fata Evei ca un arpe. El ne inseala aparand in fata noastra ca un inger de lumina.
2Corinteni 11,14 – Deasemenea el lucreaza prin oamenii pacatosi, unii din ei pretinzand ca sunt servii lui Dumnezeu.
2Corinteni 11,13-15 – Satana lucreaza nu numai prin fiinte omenesti, dar foloseste popoarele sa implineasca scopurile sale. El poate aduna pe oameni in organizatii si el are Biserica sa proprie care face voia lui.
Efeseni 6,12 – Nu numai ca Satana incearca sa controleze mintile oamenilor prin toate aceste agentii, dar el inseala lumea prin minuni.
Apocalipsa 16,14 – Inselarea este metoda sa principala. Satana va insela pe orice persoana care nu iubeste adevarul lui Dumnezeu. Suntem inselati cand gandim ca suntem drepti, dar in realitate suntem gresiti. Daca nu iubim Cuvantul lui Dumnezeu, ca singura calauza, ne vom insela singuri. In Daniel 7,25 este profetizat ca Antihrist va incerca sa schimbe Cele Zece Porunci. Nu trebuie sa ne lasam inselati de niciun om, de nici o organizatie si nici de eul nostru personal. Singura noastra siguranta impotriva inselarii este ascultarea cu grija de tot ce este scris in Cuvantul lui Dumnezeu si in Legea Sa.

7. Satana lucreaza prin acuzatii.
Spiritul Satanei face pe oameni sa se acuze unii pe altii, asa cum si diavolul acuza. El este numit “parasul” sau acuzatorul. El acuza pe Dumnezeu de nedreptate si acuza si pe urmasii lui Hristos. Glasul acuzator din inimile noastre ne va spune ca nu meritam sa primim mila de la un Dumnezeu ofensat. El ne va infatisa mereu pacatele din trecut pentru a ne descuraja. Sa multumim lui Dumnezeu ca putem privi inainte la vremea cand acuzatiile lui Satana se vor sfarsi.
Apocalipsa 12,10 – Diavolul refuza sa lase pe pacatosi sa se supuna harului lui Hristos. El ii acuza mereu inaintea tronului lui Dumnezeu. Ce minunat ca Domnul Hristos este Marele nostru Preot, Aparatorul nostru la Dumnezeu. El pledeaza cu jertfa Sa de pe Calvar ca fiind suficienta sa acopere orice pacat.

8. Satana lucreaza prin dureri si suferinte.
Iov 2,7 – Boala, suferinta si moartea sunt rezultatul pacatului. Diavolul este responsabil pentru starea rea a lumii noastre. Satana ispiteste pe oameni sa traiasca o viata care duce la moarte. Semnul lucrarii lui se vede in vietile celor din jurul nostru.
Luca 13,14 – Isus a venit pentru a elibera pe oameni din robia fizica si spirituala pe care Satana o folosea impotriva oamenilor. 2 Corinteni 12,7-10.

9. Satana lucreaza prin persecutie.
Cand diavolul nu poate aduce pe oameni sub controlul sau prin inselare, acuzatie si suferinta, el foloseste impotriva lor puterea persecutiei. El uraste Biserica Domnului de pe pamant si este hotarat s-o corupa si s-o distruga.
Apocalipsa 12 descrie persecutia lui impotriva sfintilor lui Dumnezeu de-a lungul istoriei. Cea mai mare ura a diavolului este impotriva tuturor ce tin poruncile lui Dumnezeu. Orice incercare de a schimba cele Zece Porunci trebuie sa ne convinga ca este lucrarea diavolului, cel care a initiat pacatul.
Ioan 8,44 – Sa nu uitam ca daca n-ar fi existat rascoala lui Lucifer impotriva Creatorului, moartea n-ar fi fost cunoscuta in Univers. Isus a venit pe pamant sa invinga pe acest maestru criminal si sa deschida inchisoarea mortii.

10. De ce a creat Dumnezeu pe Lucifer si de ce nu l-a distrus?
Dumnezeu l-a creat pe Lucifer ca inger desavarsit in frumusete si fara pacat, avand o mare inteligenta si o impunatoare personalitate. In mandria si egoismul sau, Lucifer a devenit Satana sau diavolul. Dumnezeu este dragoste si El putea crea fiinte inteligente cu puterea de a alege, asa cum ne-a creat si pe noi. Cat timp posedam puterea de a alege, suntem liberi sa alegem pentru noi insine. Dumnezeu nu este un dictator despotic si El va permite fiecaruia sa fie ceea ce vrea sa fie, dar ne avertizeaza de pericolul si rezultatul pacatului. Lucifer a avut orice ocazie sa stie ce ii va aduce viitorul daca se rascoala impotriva Celui ce este “Calea vietii.” El s-a incapatanat si a refuzat iubirea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu putea distruge imediat pe diavol. Pacatul trebuia sa-si demonstreze caracteristicile rele in diavoli si oameni. Dupa semanarea semintei pacatului, cand secerisul relelor pacatului este copt, atunci Dumnezeu, in dreptatea Lui in fatza Universului, va putea si va distruge toate urmele pacatului, precum si pe incepatorul pacatului si pe urmasii lui, care refuza harul iubitorului Tata ceresc.
Apocalipsa 20,10 – Iazul de foc va curati lumea de pacat si Universul lui Dumnezeu va fi iarasi in deplina armonie. Sa avem incredere in rabdarea, credinciosia si harul Dumnezeului a tot intelept, care va lucra cu intelepciune vesnica pentru binele vastului sau Univers.

11. Cum putem birui pe Satana?
Apocalipsa 12,11 – Isus a biruit pe Satana in pustia ispitelor prin Cuvantul lui Dumnezeu. Tot asa putem si noi sa biruim. Crucea Calvarului a adus infrangerea diavolului. Moartea Domnului Hristos pe dealul Golgotei a sunat clopotul de moarte pentru diavol. A descoperit pe deplin natura sa diabolica. A demascat pe criminal si in acelasi timp a demonstrat iubirea infinita a lui Dumnezeu pentru pacatosi. Moartea lui Hristos a deschis usa pentru pacatosi spre a primi darul mantuirii fara plata. Omului cazut i-a dat iarasi libertatea de a alege intre viata si moarte. Daca alegem sa nu ascultam de Dumnezeu si refuzam sa pazim poruncile Lui, atunci alegem moartea. Daca-L acceptam pe Hristos si traim cum a trait El vom asculta de Dumnezeu si vom avea viata vesnica.
Nu vrei sa alegi acum pe Dumnezeu?
Iosua 24,15

Rugaciune: Tatal nostru care esti in cer. Iti multumim ca ai iubit atat de mult lumea, incat ai dat pe Fiul Tau pentru ca noi sa putem avea viata din belsug. Da-ne putere sa biruim pacatul din firea noastra. Ajuta-ne sa alegem chiar acum sa ascultam de Dumnezeu si sa fim credinciosi principiilor vietii vesnice. Ajuta-ne sa ne supunem lui Isus chiar acum, caci Te rugam in pretiosul Nume al Mantuitorului nostru, Isus Hristos. Amin.