22. Taina mortii descoperita

Taina mortii descoperita


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Dumnezeu nu se schimba niciodata. Totdeauna El este acelasi. Biblia, Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu, nu se contrazice pe sine. Toate doctrinele Scripturii sunt in armonie una cu alta si nu este nici o contradictie sau confuzie in Cuvantul Sfant. Aceasta este adevarat cand urmam metoda Biblica de studiu, compararea lucrurilor spirituale cu lucruri spirituale dupa cum ne sfatuieste Apostolul Pavel in 1Corinteni 2,13
Domnul Hristos a creat acest pamant si a facut pe om dupa chipul lui Dumnezeu.
Suntem toti dependenti de Hristos pentru viata spirituala si fizica. Pacatul a adus moarte rasei umane, dar Isus Hristos “a adus la lumina viata si neputrezirea prin Evanghelie.”
2Timotei 1,10 Biblia invata ca exista speranta vietii vesnice cand acceptam deplin pe Isus ca Mantuitorul nostru personal.

1. Cine este posesorul nemuririi?
Cuvantul “nemuritor” se gaseste doar o singura data in toata Biblia si se refera numai la Dumnezeu.
1Timotei 1,17 – Cuvantul “nemurire” este folosit de 5 ori in Scripturi, dar niciodata nu se arata ca noi avem nemurirea in aceasta lume prezenta. De fapt, Biblia declara ca nemurirea va fi data de Dumnezeu, Cel Nemuritor, poporului Sau la invierea celor morti, atunci cand Hristos revine pe nori.
1Corinteni 15,22-23 – Sfintii lui Dumnezeu primesc nemurirea in ziua invierii.
1Corinteni 15,51-53 – Toti suntem nascuti in lumea pacatului si moartea pretinde pe fiecare mai curand sau mai tarziu. Doar Dumnezeu poseda nemurirea. Dumnezeu este sursa nemuririi. La a doua venire a lui Isus, Dumnezeu va da binecuvantarea vietii vesnice poporului Sau credincios. Acum noi speram si tanjim dupa nemurire. Atunci, intr-o clipa o vom primi ca pe darul lui Dumnezeu. Cei ce resping mantuirea prin Isus Hristos nu vor avea niciodata nemurirea. Viata vesnica este darul cel mai mare al Evangheliei.
Romani 2,7 – Este clar ca nimeni nu primeste nemurirea inainte de revenirea Domnului Isus si de invierea celor drepti.

2. Este omul inzestrat cu un suflet vesnic constient?
Adam, primul om, nu a avut niciun suflet pana cand Dumnezeu, la cretiune, i-a insuflat viata in corpul sau.
Geneza 2,7 – Omul este creat din tarana pamantului. El a inceput sa traiasca, sa fie viu, numai cand Dumnezeu i-a insuflat viata in narile sale. Dumnezeu nu a insuflat un suflet in interiorul omului. El a insuflat viata intr-un corp si omul a devenit un suflet viu in acel timp. Un suflet viu este numai cand are loc o unire a corpului uman cu suflarea de viata.
In Biblie exista 1700 de referinte din Scripturile originale, Ebraica si Greaca, la cuvintele “suflet” si “spirit” (duh) cum sunt traduse in romaneste. Niciodata in toate aceste referinte nu exista nici o sugestie ca sufletul nu moare niciodata, sau ca e nemuritor, indestructibil sau vesnic. Nici cei morti nu sunt reprezentati ca fiind capabili de o existenta constienta in afara corpului.

3. Care doua lucruri au loc cand omul moare?
Toti putem marturisi ca Biblia spune adevarul cand declara ca trupul omului la moarte se descompune si iarasi devine tarana.
A. Corpul se transforma iarasi in tarana.
Geneza 3,19 – Dupa cum corpul se reintoarce in pamant si devine tarana, la fel suflarea de viata, odata insuflata de Dumnezeu in narile omului, este retrasa. Dumnezeu retrage viata pe care a dat-o omului si omul moare.
B. Spiritul (suflarea de viata) se reintoarce la Dumnezeu.
Ecclesiastul 2,7; Ecclesiastul 3,19 – Suflarea omului si a animalelor este asemanatoare. Creatiunea a adus suflarea si corpul impreuna.Un suflet viu a venit la existenta. Moartea inverseaza procesul creativ si separa corpul de suflet. Omul si animalul mor la fel. Dumnezeu Isi ia inapoi suflarea de viata. Biblia respinge teoria ca duhul omului sau suflarea, merge in sus la moarte si ca suflarea animalului merge in jos. Ei au aceeasi suflare si mor la fel.

4. Oare este constient omul in moarte?
Bibila este foarte clara.
A. In ziua aceea vor pieri toate gandurile lor.
Psalmul 146,4 – “In aceeasi zi le pier si planurile lor”.
(
Psalmul 146,4 – “In ziua aceea vor pieri toate gandurile lor” – Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
Cat de simplu si clar explica Dumnezeu conditia omului in moarte. Cand omul moare, creierul se deterioreaza. Gandirea este imposibila dupa moarte. Omul isi pierde constienta. Procesul sau de gandire moare odata cu el.
B. Cei morti nu stiu nimic.
Ecclesiastul 9,5 – In moarte omul este inconstient. El este in somnul mortii si nu stie absolut nimic.
C. Sentimentele lor pier.
Conform Bibliei, oamenii morti nu iubesc, nu urasc, nu au invidie. Emotiile lor nu mai exista. Moartea intoarce pe om la o stare de dezintegrare in tarana pamantului. El este inconstient, nu mai gandeste si nu mai are emotiile pe care le poseda in timpul vietii. Toate au murit impreuna cu el.
D. Mortii nu lauda pe Domnul.
Psalmul 115,17 – Tot cerul este plin de laude pentru Tatal si Fiul. Mortii nu sunt in ceruri. Ei sunt inconstienti.
E. Moartea este ca un somn.
Ioan 11,11,14 – Moartea este un vrajmas si nu o stare de tranzitie din aceasta viata la o stare avansata de existenta. Cuvantul lui Dumnezeu spune, “Vei muri negresit!” In contrazicere cuvantul inselatorului spune, “Hotarat, ca nu veti muri!” Prietene, vei lua o hotarare. Vrei sa crezi pe Dumnezeu? Sau preferi sa asculti de cuvantul tatalui minciunii? Eu cred pe Dumnezeu, dar tu? Moartea este un somn inconstient din care omul nu se trezeste niciodata pana cand Creatorul Sau nu-l va chema la viata la a doua venire al lui Hristos. Atunci este timpul invierii celor morti. In Biblie, moartea este mentionata de 54 de ori ca “somn”. Cuvantul lui Dumnezeu declara ca cei drepti vor merge la cer in acelasi timp.
1Tesaloniceni 4,16-17 – Rasplata sfintilor este viata vesnica in presenta lui Dumnezeu si este un dar pentru toti oamenii credinciosi. Apostolul Pavel nu se astepta sa intre in cer inaintea noastra. El declara ca, in ziua venirii lui Hristos, cununa vietii va fi data tuturor.
2Timotei 4,8 – Daca oamenii merg in cer sau in iad cand mor, atunci invatatura Bibliei despre o inviere generala la a doua venire a lui Hristos este o absurditate. Este inexplicabila si nelogica. Prietene, Biblia este rezonabila. Oamenii nu intra in cer sau in iad la moarte. Toti dorm in mormant asteptand invierea generala, cand toti cei drepti vor fi rasplatiti, in acelasi timp, cu viata si nemurire. Aceasta este fericita nadejde a crestinilor care iubesc Biblia. A doua inviere din Apocalipsa 20 vine dupa o mie de ani dupa invierea celor drepti. A doua inviere aduce la viata pentru judecata pe cei pierduti din toate veacurile. In aceasta viata trebuie sa alegem din care inviere vom face parte – din prima pentru viata, sau din a doua spre a intalni a doua moarte. Trebuie sa decidem acum, in aceasta viata prezenta.

5. Oare pot cei morti sa comunice cu cei vii?
Aceasta este o intrebare de moarte si viata. Cea mai mare inselare a diavolului ar vrea sa ne faca sa credem ca iubitii nostri care au murit sunt deja in cer, privind la noi de acolo. Iata ce spune Cuvantul lui Dumnezeu,
A. Cei morti nu stiu nimic despre copiii lor.
Iov 14,21 – Cei morti nu sunt in cer si nu se uita la noi cu bucurie sau cum tristete. Conditiile noastre de aici nu-i preocupa, caci ei sunt intr-un somn inconstient.
B. Cei morti nu au nici o parte in tot ce se intampla pe pamant.
Ecclesiastul 9,6 – Cand corpurile omenesti s-au transformat in tarana si suflarea de viata s-a intors la Dumnezeu care a dat-o, nu este nici o sansa pentru cei morti sa se intoarca si sa comunice cu cei vii. Ei nu stiu nimic si nu spun nimic. Sunt inconstienti si dorm pana in mareata zi a invierii. Ei nu sunt in cer si nici in iad.

6. Dumnezeu condamna comunicarea cu cei morti.
Deuteronom 18,10-12 – Deoarece oamenii morti n-au putere de a gandi sau a comunica nici cu Dumnezeu, nici cu oamenii, este imposibil sa vorbim cu cei morti. Mesaje transmise de la cei morti sunt imposibile. Ei nu au niciun conctact cu nimeni si nimic fie din cer, fie de pe pamant. Ei nu stiu nimic. Atunci cum primesc oamenii mesaje de la spirite? Apostolul Pavel ne avertizeaza despre o mare dezvoltare a spirismului si declara ca este o inselare diavoleasca pentru a atrage in cursa pe oameni.
1Timotei 4,1 Diavolul a sedus pe Eva cu mincuna, “Hotarat ca nu veti muri!” Astazi, marele inselator inca ne spune ca in realitate omul nu moare, ci ca moartea ne conduce la o minunata existenta a spiritului, pe un plan mai inalt. Biblia declara ca aceasta este o “invatatura (doctrina) diavoleasca”, comunicata oamenilor de spirite seducatoare. Dumnezeu ne avertizeaza, “Sa nu va insele cineva!”

7. Care este singura noastra speranta?
Apostolul ne vorbeßte despre “fericita nadejde” a invierii. Reintoarcerea lui Isus Hristos pe nori cerului, cand El va veni cu toti sfintii Sai ingeri, sa-Si adune poporul Sau din orice parte a pamantului si sa-L intalneasca pe El in vazduh – aceasta este singura noastra speranta. Toata credinta crestina este un nonsens daca nu acceptam doctrina Bibliei despre inviere.
1Corinteni 15,16-19
Patrick Henry striga, “Dati-mi libertatea, sau dati-mi moartea.” Tot asa crestinul care crede Cuvantul sigur al lui Dumnezeu poate spune, “Invierea, sau pierim.” Singura noastra speranta este in revenirea Datatorului vietii, Isus Hristos, care este acum in ceruri. Dupa cum El traieste acum, la fel noi avem speranta sigura ca vom trai in nemurire cand El va veni sa-Si adune pe alesii Sai din orice popor in dimineata invierii.
Vrei sa accepti Cuvantul lui Dumnezeu – un Dumnezeu care nu poate sa minta?
Vrei sa crezi Biblia si descrierea inspirata a conditiei omului in moarte? Nu vrei sa privesti dincolo de mormant la clipa cand vom fi schimbati?

Rugaciune: Tatal nostru care esti in ceruri.Iti multumim pentru viata si pentru Cuvantul vietii. Ajuta-ne sa credem cu putere Cuvantul Tau si sa nu fim inselati de minciuna diavolului ca nu vom muri. Ajuta-ne sa ne pregatim in aceasta viata pentru minunata dimineata a invierii, cand vom fi schimbati intr-o clipa in nemurire. In Numele Domnului Isus Te rugam si Iti multumim.
Amin.