23. Dumnezeul iubitor va pedepsi pe pacatosi?

Dumnezeul cel iubitor va pedepsi pe pacatosi?


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Ideia ca omul este nemuritor a condus spre o alta deceptie teribila in lumea crestina. Filozofia ca cei drepti si cei rai poseda nemurirea naturala arata ca omul nu moare, fie ca merge in cer, sau in iad. El trebuie sa traiasca pentru totdeauna fie in fericirea eterna, fie in chinul vesnic. Isaia 8,20

1. Care este intelesul Biblic al cuvantului “iad?”
Cuvantul “iad” are trei intelesuri in Biblie.
A. Cuvantul ebraic sheol(seol) inseamna mormant, locuinta mortilor, iad (
Psalmul 16,10) “Ca nu vei lasa sufletul meu in iad” – Psalmul 15,10. – Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968. Cuvantul grec hades inseamna iad, mormant, locuinta mortilor.
Fapte 2,27 – “Caci nu vei lasa sufletul meu in iad.” – Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
Cuvantul grec hades este folosit de 11 ori in Noul Testament. Totdeauna acest cuvant se refera la mormant si cu acest sens este tradus cu cuvantul “iad”.
Deci aceste doua cuvinte (ebraic si grec) cand sunt traduse cu cuvantul “iad” inseamna locuinta mortilor sau mormant.
B. Cuvantul grec gheena, Valea lui Hinon, inseamna un loc de ardere cu foc. (
Matei 23,33; Marcu 9,47).
De 11 ori in Noul Testament cuvantul gheena este folosit cu intelesul de foc, un loc de ardere cu foc, iad. Gheena era un loc in Valea lui Hinon, la miazazi de Ierusalim, unde erau arse gunoaiele. Cadavrele animalelor moarte erau aruncate acolo spre a fi arse. Acolo focul ardea continuu si viermii misunau pe cadavrele animalelor. Ceeace nu distrugea focul consumau viermii. Gheena, locul arderii, era tipul distrugerii complete, nimic nu ramanea, decat cenusa.
C. Cuvantul grec tartarus inseamna iad, un loc de intuneric, adanc.
2Petru 2,4 – “Caci daca Dumnezeu n-a crutat pe ingerii care au pacatuit, ci, legandu-i cu legaturile intunericului in iad, i-a dat sa fie paziti pana la judecata.” – Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
In acest exemplu cuvantul “iad” tradus din “tartarus” se refera la intunericul care inconjura pe ingerii rebeli care au urmat pe diavol in rascoala lui impotriva lui Dumnezeu. Cand au fost aruncati din cer, n-au mai avut lumina prezentei lui Dumnezeu si au fost inconjurati de intuneric. Acest cuvant este folosit doar odata in Noul Testament cu acest sens. Cuvantul “iad” nu este folosit niciodata cu sensul de a fi un loc de suferinta vesnica sau o ardere cu foc fara sfarsit.

2. Unde merg oamenii cand mor?
Niciodata Biblia nu declara ca oamenii merg la cer cand mor. Dar Scripturile declara ca toti oamenii cand mor merg in sheol sau hades (locuinta mortilor sau mormantul).
A. Mortii merg la moarte (locuinta mortilor) unde se intalnesc toti oamenii. –
Iov 30,23
B. Aceasta locuinta este mormantul (sheol). Iov 17,13
Aici in mormant viermii distrug trupul (
Iov 19,26) si carnea se intoarce in tarana din care a fost facuta.
C. Acest mormant este “hades” al Noului Testament.
1Corinteni 15,55 – Moartea si mormantul sunt sinonime cu hades din Noul Testament.
D. “Hades” este tradus “iad”, insemnand mormant.
Fapte 2,27 – Cand Isus a murit pe cruce, maini iubitoare L-au pus in mormantul lui Iosif. El a ramas acolo pana a treia zi cand a inviat din morti. in Noul Testament, Hades este tradus de 10 ori cu “iad” si inseamna mormant.
E. Spiritul (suflarea de viata) merge la Dumnezeu cand omul moare. Mormantul si-a deschis portile ca sa primeasca pe sfinti si pe pacatosi deopotriva. Toate drumurile duc spre mormant. Biblia niciodata nu trimite pe nimeni la cer cand moare. Toti mergem in mormant cand murim si stam inconstienti pana in dimineata invierii si toti vor iesi afara cand vor auzi vocea Datatorului vietii.

3. Cand vor iesi cei morti afara din mormant?
Cei neprihaniti vor iesi afara din hades – din mormant – la sunetul trambitei si vor fi nesupusi putrezirii. Cand trambita va chema la viata si glasul lui Dumnezeu va vorbi, sfintii care au dormit in liniste vor auzi acel glas minunat si vor iesi afara din mormant imbracati cu nemurirea. Impreuna cu sfintii cei vii, toti vor fi schimbati intr-o clipa, intr-o clipeala din ochi si se vor inalta la cer impreuna cu Hristos spre a trai si a domni acolo o mie de ani. Mortii cei rai vor ramane in somnul mortii pana la sfarsitul celor o mie de ani din
Apocalipsa 20,5

4. Unde vor fi aruncati cei rai?
Apocalipsa 20,14-15 – Aceasta este gheena sau locul arderii si se gaseste de 11 ori in Noul Testament. Este gheena finala a Scripturii unde are loc consumarea completa a sufletului si a trupului pana cand ramane numai cenusa. Acesta este iazul de foc real in care toate lucrarile celui rau si toti cei care au lucrat ce este rau, incluzand pe diavol si ingerii lui, vor fi distrusi complet si niciodata nu vor mai trai. Cu acest foc Dumnezeu va curati aceasta lume pacatoasa si blestemata si va crea un pamant nou si un cer nou unde va domni neprihanirea.
Matei 10,28 – Cand Dumnezeu va curati aceasta lume cu foc, atunci intreaga persoana, corp si suflet, va fi distrusa. Deoarece la moarte trupul merge in mormant, unde nu este ars in foc, iadul despre care vorbeste Isus nu se refera la moartea naturala prin care trec toti oamenii. Isus se refera la moartea a doua, cand cei rai sunt distrusi prin foc dupa mileniu.

5. Cat timp vor arde cei rai?
Dumnezeu cand mantuieste pe om, salveaza trupul si sufletul. Deci cand oamenii sunt pierduti, ei vor fi complet consumati, trup si suflet, pana nu ramane nimic si chiar amintirea lor va fi uitata.
A. Cei rai vor arde pana cand trupul si sufletul vor fi distruse.
B. Pana cand nici radacina, nici ramura nu va mai fi.
Maleahi 4,1.
C. Pana vor fi mistuiti.
Apocalipsa 20,1 Iazul de foc este un foc mistuitor, distrugator, care distruge chiar moartea si mormantul.
D. Cei rai vor arde pana cand va dura viata.
Apocalipsa 20,10 Cat timp vor arde cei rai? Atata timp cat exista ceva din ei care sa arda. Nu vor putea arde mai mult timp decat atat.
Exodul 21,2-6 – Rob “pe veci”. “Pe veci” inseamna atata timp cat are viata. Iona a fost inmormantat in acel peste mare pentru 3 zile si 3 nopti, dar el spune ca a fost intemnitat “pe veci” in pantecele pestelui. Lui Iona i se parea ca trei zile acolo erau atat de lungi cat viata sa. Dar era asa cum credea el? Nu. Doar 3 zile si 3 nopti. Oamenii vor arde pana cand vor fi consumati, radacina si ramuri, pana cand sunt distrusi si mistuiti de focul lui Dumnezeu. Ei vor pieri si nu vor mai fi nimic. Aceasta este pedeapsa vesnica a celor rai. Ei niciodata nu vor mai trai dupa moartea a doua. Din aceasta a doua moarte nu exista inviere.

6. Care este intelesul pentru “focul vesnic?”
Vesnicul Dumnezeu va distruge pe vrajmasii adevarului cu foc pe care oamenii nu-l pot stinge. Focul Sau curatitor va arde pana cand nimic nu mai este de ars, pana cand ramane doar cenusa.
Matei 25,41 – Dumnezeu vorbeste despre diavol in Ezechiel 28,16-19. Deci acest foc vesnic va distruge pe diavol si el va inceta sa existe. Daca distruge pe diavol, cu siguranta urmasii lui nu sunt demni de o ardere mai indelungata decat incepatorul pacatului.
Iuda 7 – Focul cel vesnic nu mai arde dupa ce a consumat totul. Biblia spune ca focul care a distrus Sodoma si Gomora este un exemplu, o ilustratie, a focului care va arde pe cei rai. Mai arde inca Sodoma si Gomora? Nu. Ruinele lor sunt sub apele Marii Moarte. Focul a incetat. Totusi Biblia spune ca ele au ars cu “foc vesnic”.
2Petru 2,6 – Apostolul Petru spune ca orasele care au ars prin focul de ne stins al lui Dumnezeu acum sunt in cenusa. El declara ca distrugerea lor este un exemplu, o ilustratie, a ceeace focul lui Dumnezeu va face pacatosilor.
Aceasta este soarta celor ce vor suferi pedeapsa vesnica. Ei vor fi consumati in totalitate, suflet si trup.
Matei 25,46 – Pacatosii vor fi fara niciun ajutor cand focul lui Dumnezeu isi va face lucrarea de distrugere. Focul lui Dumnezeu nu poate fi stins. Moartea pe care o aduce pacatosilor este vesnica. Nu va mai fi inviere si victimile nu vor mai trai iarasi. “Ei vor fi ca si cum n-au fost.”
Marcu 9,43,44; Ieremia 17,27 – Ierusalmul a fost distrus de foc. Focul nu a putut sa fie stins. Distrugerea cetatii a fost completa. Mai arde Ierusalimul acum? Nu. Focul de ne stins s-a dus cand lucrarea de distrugere s-a facut. Tot la fel, focul de ne stins al lui Dumnezeu se va duce cand pacatosii si lucrarile lor pacatoase sunt consumate. Distrugerea va fi completa.

7. Cand vor arde cei rai in iad?
Cei rai nu ard acum in chinurile nesfarsite ale focului iadului.
2Petru 2,9; 2Petru 3,7 – Oamenii nu merg in foc dupa moarte. Ei sunt tinuti, pastrati, pana in ziua judecatii, cand toti pacatosii vor fi distrusi in focul care va curati pamantul de pacat.
Apocalipsa 20,5-9 – Nu va exista niciun foc al iadului care sa pedepseasca pe cei rai pana va trece mileniul. Dupa o mie de ani focul va arde si va preface in cenusa pe cei pacatosi.
Obadia 16; Psalm 37,10; Isaia 26,14 – Dupa ce vor fi distruse prin foc toate urmele pacatului impreuna cu oamenii rasculatori si diavolii, atunci Dumnezeu va incepe o noua creatiune.
2Petru 3,13 – Astazi nu exista nici macar un pacatos care sa arda in iad. Isus spunea ca neghina, care reprezinta pe cei rai, va fi stransa si arsa la sfarsitul lumii. Atunci ei vor intalni mania lui Dumnezeu.

8. Cum putem sa scapam de distrugere si sa avem viata vesnica?
Acceptarea sincera si personala a lui Isus Hristos ca Mantuitor din pacat ne va aduce mantuirea.
2Petru 3,14 – Oricine al carui nume e scris si sigilat in cartea vietii, va fi mantuit din distrugere. Grozava va fi soarta celor ce refuza mantuirea.
Apocalipsa 20,15 – Dumnezeu doreste ca oricine sa fie mantuit. El a pregatit o minunata locuinta cereasca pentru toti cei ce parasesc acum pacatul si gasesc mantuirea in Isus.
Nu vrei sa-ti asiguri acum alegerea pentru cer si sa-ti dai inima pe deplinlui Dumnezeu?

Rugaciune – Tatal nostru care esti in ceruri. Dorim sa acceptam mareata mantuire pe care Domnul Hristos o ofera pentru orice pacat marturisit. Dorim sa primim puterea de a trai fara pacat si ne incredem in fagaduinta Sa ca va veni si ne va duce in locuintele Tatalui din cer. Ajuta-ne, Doamne, sa facem din Cuvantul lui Dumnezeu regula credintei si practicii noastre. In Numele lui Isus te rugam. Amin.