24. Caile spre sanatate si fericire

Caile spre sanatate si fericire


de W. Fagal
Traducere: Valeriu Burciu
Aceste subiecte se înnoiesc periodic. Reveniti pe pagina noastra pentru a gasi noi cuvinte de încurajare pentru viata dvs.! Puteti verifica textele biblice dand un click pe trimiterile respective. Textul biblic va aparea într-o fereastra noua. Este folosita traducerea biblica Cornilescu online.







Cand Dumnezeu a creat aceasta lume, El a facut totul perfect. Nu exista nici o urma de pacat. Sanatate si fericire erau oriunde. Omul a fost creat cu o perfecta sanatate si fericire. Atunci cum au aparut bolile, suferintele si moartea in lumea noastra? Ele sunt rezultatul pacatului. Ascultarea de legile lui Dumnezeu s-a dovetit a fi un zid de protectie impotriva pacatului care duce la moarte. Pe drumul acesta sunt suferinte, necazuri, boli, dureri si omul invata prea tarziu ca el calatoreste pe un drum care duce la moarte. Necazurile si suferintele omului nu sunt imaginare, ci foarte reale. Sa multumim lui Dumnezeu ca El a furnizat un remediu pentru bolile omului.

1. Care este remediul lui Dumnezeu pentru pacat si moarte?
Pacatul a adus blestemul in lume. Isus a venit in lumea noastra sa inlature blestemul. El a venit sa poarte pacatul nostru pentru ca noi sa purtam neprihanirea Sa.
Galateni 3,13 – Crucea Domnului Hristos deschide portile spre o viata noua.
Romani 6,4 – Nimeni nu trebuie sa fie pierdut, caci Domnul Hristos a murit ca noi sa putem trai. In timp ce toti murim in prima moarte, Evanghelia lui Hristos ne mantuieste de moartea a doua. Deaceea Dumnezeu trimite pacatosilor invitatia Sa de a se pocai.
Ezechiel 33,11 Cum putem scapa de pedeapsa cu care vor fi pedepsiti cei nepocaiti?
Ioan 3,16 – Iata aici cat de mult Dumnezeu pretuieste un suflet. El a platit cel mai mare pret de rascumparare pentru noi – pretul vietii Fiului Sau, Isus. El se ingrijeste si de binele nostru fizic.

2. Remediul pentru imbolnavire
Nimeni nu poate reprosa lui Dumnezeu pentru boala, suferinta sau moarte. Acestea sunt dureri care vin din cauza pacatului si nu sunt de la Dumnezeu. El doreste sa ne bucuram de sanatate si de fericire.
3Ioan 2; Plangerile lui Ieremia 3,33 Chiar daca avem dureri si necazuri din cauza bolilor, Dumnezeu ne propune sa ne invete calea spre sanatate si fericire prin lectiile pe care trebuie sa le invatam din suferintele noastre.
Evrei 12,11 – Dumnezeu nu poate fi invinuit pentru suferintele noastre. Ele vin de la diavolul sau pot fi aduse de noi insine. Oamenii pacatuiesc adesea impotriva legilor sanatatii si vor suferi rezultatul faradelegii. Deobicei seceram ceeace semanam in domeniul fizic sau spiritual. Unii sufera ca rezultat evident al constitutiei slabe mostenite de la stramosii lor. (Exodul 20,5).
Boala, suferinta si moartea sunt partea noastra, desi multi dintre noi ne marim suferintele fizice prin indiferenta noastra si neglijarea ascultarii de legile sanatatii si ale fericirii. Totusi, in mila Sa, Dumnezeu ne vindeca. Iata metodele Sale de restaurare,
A. El poate vindeca in mod miraculos.
B. El poate vindeca prin procese naturale (
Psalm 103,3). Isus este “acelasi ieri, astazi si in veci.” El este inca Marele Doctor si El a venit pe pamant ca oamenii “sa aiba viata si s-o aiba din belsug”. Cand vine insanatosirea, ea este rezultatul direct al binecuvantarii lui Dumnezeu asupra noastra. Puterea Lui vindecatoare este mereu la lucru in corpul omenesc sprea a ne da sanatate. Vindecarea instantanee poate avea loc ca rezultat al binecuvantarii Sale.

3. Vindeca Dumnezeu pe toti bolnavii?
Dumnezeu n-a vindecat pe bolnavul Lazar, desi era cel mai bun prieten al lui Isus. Nici noi nu avem garantia ca vom fi vindecati de orice boala. Apostolul Pavel s-a rugat sincer de trei ori pentru vindecarea unei suferinte cronice, dar Dumnezeu nu l-a vindecat, desi era un apostol devotat. Dumnezeu ne cunoaste mai bine decat ne cunoastem noi inßine. El stie ce este spre binele nostru si se ingrijeste de noi cum e mai bine. Chiar Isus s-a rugat in Getsemani sa se faca voia lui Dumnezeu. Trebuie sa invatam sa ne incredem in Dumnezeu si sa-L lasam pe El sa ne raspunda rugaciunilor noastre conform voiei Sale.

4. Sunt minunile un test al religiei adevarate?
Totdeauna au existat vindecatori falsi.
Matei 24,24 Cum putem deosebi pe adevaratii vindecatori de cei falsi?
Isaia 8,20; 1Ioan 4,1 Putem fi siguri de izvorul puterii lor numai cand comparam viata si invataturile lor cu Biblia si cu cele Zece Porunci. Niciodata nu este sigur sa facem din puterea facatoare de minuni un test pentru religia adevarata.
A. Cei ce fac minuni pot sa fie ei insisi falsi.
B. Poate exista vindecare fara mantuire.
C. Poate exista mantuire fara vindecare.
Satana este un facator de minuni. El totdeauna isi ascunde identitatea intr-o mantie religioasa. Apostolul Pavel avertizeaza ca agentii omenesti ai diavolului pot aparea deasemenea ca “lucratori ai neprihanirii.” Isus a avertizat ca acesta va fi un pericol special in zilele din urma. Cand Dumnezeu vindeca pe cineva, El vindeca trupul si sufletul. Vindecatorii falsi par sa aduca vindecarea trupului, dar invatatorii falsi si invataturile false nu pot vindeca sufletul de pacat. Pavel cunostea sanatatea spirituala, dar a purtat in trupul sau suferintele fizice pana la moarte. Dumnezeu poate curati de pacat, dar nu vede potrivit uneori sa ne mai vindece trupul. Minunile vindecarii nu constituie un test pentru adevar si minciuna.

5. Ce plan sa se urmeze in rugaciunile pentru bolnavi?
Minunile de vindecare facute de Isus niciodata n-au fost pentru publicitate si niciodata El n-a cerut bani pentru vindecarea celui bolnav. El niciodata n-a urmarit castig personal, caci El a venit sa-Si daruiasca viata. Sa fim atenti fatza de vindecatorii care strang multimi de oameni inselati si aduna bani pentru asa zisele lor vindecari. Isus niciodata n-a facut asa si El este “acelasi ieri, astazi si in veci.” (
Evrei 13,8).
A. Marturisiti-va greselile si pacatele, chemati pe prezbiteri sa se roage si sa unga pe bolnavi. (
Iacob 5,14-16).
Multi crestini credinciosi au urmat instructiunile Biblice date in aceste texte si au cunoscut binecuvantari spirtuale, fericire si chiar vindecare divina. Acesta este planul lui Dumnezeu pentru minunea vindecarii. Fiti atenti la vindecatorii falsi care nu sunt la inaltimea cerintelor si testelor Bibliei. Viata si invataturile lor trebuie incercate si metodele lor de vindecare ii vor descoperi ca inselatori.
B. Fii credincios sa te supui voiei lui Dumnezeu. (
Matei 26,42). Sa ne marturisim greselile in fata celor pe care i-am ofensat. Pacatele sa le marturisim lui Dumnezeu. Sa ne rugam unii pentru altii. Sa chemam pe lucratorii lui Dumnezeu sa se roage pentru noi. In credinta ei vor unge cu ulei si vor cere ca bolnavul sa fie vindecat, daca este voia lui Dumnezeu. Vindecarea noastra depinde de inca un pas.

6. Trebuie sa ascultam de legile naturale.
Uneori Dumnezeu refuza sa vindece pe cei bolnavi pentru ca ei vor continua sa nu asculte de legile sanatatii. Chiar daca ar fi vindecati, ei iarasi vor aduce boala si suferinta asupra lor prin neascultare. Dece sa vindece Dumnezeu pe un om, numai pentru a-i da putere sa-si distruga sanatatea prin continua calcare a principiilor sanatatii?
A. Noi suntem raspunzatori pentru noi insine.
Daca ingrijim corpul nostru, el se ingrijeste de noi. Automobilul ne aduce bune servicii numai cand este ingrijit si reparat. Punem ulei si ungem masina noastra. O spalam si o curatim. Ii punem benzina necesara pentru a avea putere de miscare. Dar suntem tot asa de intelepti sa ne ingrijim de corpurile noastre minunate? Corpurile noastre au nevoie de ingrijire. Multi oameni inteligenti ingrijesc mai bine de pisica sau cainele lor decat de corpul lor. Trebuie sa ne ingrijim corpul nostru printr-o traire sanatoasa.
B. Avem datorie pentru familie si societate. Cand masina noastra se strica, avem oare dreptul sa cerem vecinului nostru sa ne-o repare? Nu! Nu este drept sa dispretuim legile sanatatii, sa ne imbolnavim, chiar sa murim si sa lasam familiile noastre sa duca poveri suplimentare create de noi prin neascultare. Posedarea darului vietii implica o responsabilitate inalta de a trai sanatos si cu neprihanire spre a ne aduce contributia la bunastarea familiei si a societatii.
C. Suntem datori fata de Dumnezeu, care a facut trupurile noastre Temple ale Spiritului Sfant.
Spiritul Sfant Isi gaseste locuinta in trupurile noastre. Noi suntem templele lui Dumnezeu si trupurile noastre trebuie pastrate curate din punct de vedere fizic si spiritual, in sanatate si fericire, prin tinerea cu grija a legilor naturale si spirituale ale lui Dumnezeu.
1Corinteni 6,19-20 – Apartinem lui Dumnezeu prin creatiune si prin rascumparare. Nu avem niciun drept sa abuzam de corpurile noastre si sa aducem boli sau moartea asupra noastra prin calcarea legilor naturale si morale. Toate legile lui Dumnezeu sunt pentru protectia noastra. Ele sunt pentru sanatatea fizica si pentru fericirea spirituala. Daca nu respectam legile naturale care guverneaza fiinta noastra, nu vom avea grija nici de viata noastra spirituala. Neascultarea de legile naturale poate duce la decadere morala si ne departam singuri de sub protectia lui Dumnezeu. Daca nu ne corectam aceasta atitudine, vom secera pierderea sufletului si a corpului la sfarsit.
D. Daca ne nimicim corpurile noastre, Dumnezeu ne va distruge. Daca noi, cu buna stiinta, ne distrugem sanatatea, dece sa asteptam ca Dumnezeu sa ne apere din punct de vedere fizic sau spiritual?
1Corinteni 3,16-17

7. Iata legile sanatatii pe care trebuie sa le cunoastem.
A. Increde-te in Dumnezeu si pastreaza un spirit bucuros.
B. Mergi afara cel putin pentru o ora in fiecare zi.
C. Respira adanc si natural, umple-ti plamanii cu aer proaspat si curat.
D. Nu te teme de o expunere moderata la soare.
E. Mananca la ore fixe (nu intre mese) fructe, zarzavaturi, nuci, seminte si samburi. Evita deserturile bogate, zaharul, cafeaua, ceaiul rusesc, alcoolul si tutunul.
F. Fa-ti baie zilnic si bea doua pahare de apa dimineata si unul sau doua intre mese (opt pahare de apa pe zi).
G. Dormi 7-9 ore in fiecare noapte.
H. Fii moderat.
A urma aceste reguli de sanatate inseamna tot atat de buna religie ca si cum ai merge la biserica. Amandoua sunt esentiale pentru binele nostru vesnic.

8. invataturi speciale despre mancare si bautura.
Geneza 1,29; 3,18 – Creatorul a construit corpurile noastre sa asimileze o dieta vegetariana. Tractul intestinal al omului nu a fost creat pentru dieta de carne. Cand oamenii au folosit dieta potrivita, ei au trait mai mult de 900 de ani. Dupa potop, lui Noe i s-a permis sa manance carne si in zece generatii media varstei s-a micsorat la aproape 300 de ani. In zilele noastre varsta a ajuns cu putin mai mult de 50 de ani. Dieta omului a contribuit la scurtarea vietii oamenilor. Dumnezeu nu a permis niciodata omului sa manance din animale necurate.
Leviticul 11,8 – A murit oare Isus pe cruce spre a curati animalele necurate? Nu, niciodata! El a murit sa mantuiasca pe oameni din pacat. Porcul, scoicile, tiparii si alte pasari si animale necurate sunt tot atat de nesanatoase acum – si chiar mai mult acum – ca si atunci cand Dumnezeu a avertizat despre pericolul din cauza folosirii lor in dieta omului. Crestinul care este hotarat sa nu nimiceasca Templul lui Dumnezeu va asculta de sfatul lui Dumnezeu si va renunta la orice lucru care raneste delicatele organe din minunatul corp pe care Dumnezeu i l-a dat. Deasemenea va renunta la bauturile vatamatoare.
Proverbe 20,1 – Alcoolul este o otrava si Cuvantul lui Dumnezeu condamna folosirea bauturilor fermentate de orice forma. Ele nimicesc templul corpului si distrug sufletul. Crestinii sinceri trebuie sa renunte la orice viciu. Cafeina este deasemenea o otrava lenta. Dumnezeu cheama pe crestini sa-si curete viata.
2Corinteni 7,1 Puteti sa vi-l inchipuiti pe apostolul Pavel avand in gura o pipa sau o tigara? Dar pe Isus?
Mii de doctori avertizeaza despre efectele otravitoare ale folosirii tutunului, care contine nicotina. Crestinii isi pot folosi banii mai bine pentru ridicarea omenirii din pacat si pentru raspandirea Evangheliei, decat sa-i arda sub forma de tigari. Tutunul pangareste.
Apocalipsa 21,27 – Calea sigura de a consolida sanatatea si fericirea este sa slavim pe Dumnezeu in corpurile noastre.

9. Calea lui Dumnezeu de a birui viciile.
Filipeni 4,13 – Dumnezeu niciodata nu ne cere sa renuntam la ceva care este bun pentru noi. El ne cere sa renuntam la lucrurile vatamatoare pentru minte, suflet si corp. Fara Dumnezeu, noi nu putem sa biruim niciun viciu rau. El trebuie sa ne schimbe firea. Trebuie sa ne supunem vointa noastra voiei Lui. Sa-L rugam ca biruinta Sa sa ia locul infrangerii noastre. El poate sa ne dea biruinta asupra celui mai josnic viciu, daca ne supunem Lui. Atunci trebuie sa cooperam cu Dumnezeu pentru obtinerea victoriei. Trebuie sa ne rugam pentru lucrarea noastra si sa lucram pentru rugaciunile noastre, daca vrem sa biruim raul din firea noastra.
1Corinteni 9,25-27 – Acest apostol sfant era hotarat ca niciun viciu sa nu-l impiedice de a obtine cununa vietii. El si-a fixat ochii spre tinta vietii si alerga inainte. El se lupta cu natura carnala (firea pamanteasca) si refuza sa fie biruit de apetit. Hristos era puterea biruitoare in viata sa. Acesta este programul fiecarui crestin care vrea sa traiasca o viata sanatoasa, sa-si biruiasca eul personal si sa-si mentina pacea sufleteasca si fericirea. N-ai vrea sa te unesti cu altii sa-ti indrepti inima spre tinta si spre premiul credintei crestine?
Filipeni 3,14 Dumnezeu sa te binecuvinteze, prietene, sa-ti indrepti ochii spre calea de viata a lui Dumnezeu. In Hristos vei avea biruinta.

Rugaciune,:Tatal nostru care esti in ceruri. Isus ne-a invitat, “Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati, toti cei ce au vicii si dorinte pacatoase. Te rugam, da-ne putere sa biruim. Puterea Domnului Hristos sa ne curateasca de tot ce ne-ar putea impiedica de a primi binecuvantarea lui Dumnezeu in sanatate si fericire. Te rugam in Numele Mantuitorului Isus Hristos. Amin.