10. Trimiterile si comentariile marginale fac parte din Biblie?

Cand privesc in concordanta sau la trimiterile din Biblie la cuvantul Sabat, de ce sunt trimis la texte care vorbesc despre prima zi a saptamanii? De asemenea, comentariul marginal de la textul din Apocalips 1:10 in unele Biblii se refera la prima zi a saptamanii ca fiind "Ziua Domnului."

Raspuns:
Concordantele, trimiterile, comentariile marginale sunt mijloace ajutatoare in studiul Bibliei, dar ele nu fac parte din Biblie. Un autor al acestor mijloace ajutatoare, in mod natural, va arata cititorului alte texte biblice despre care el gandeste ca se refera la subiect; in consecinta cititorul trebuie sa consulte aceste materiale suplimentare cu rugaciune si cu grija. Cel ce a alcatuit concordanta sau trimiterile era, fara indoiala, un adept sincer al tinerii Duminicii si credea cu onestitate ca Duminica este ziua Domnului. In lectiile 3 si 4 am discutat si am gasit ca singura zi pe care Biblia o recunoaste ca fiind ziua Domnului este ziua a saptea a saptamanii, pe care noi o numim Sambata. Trimiterile pentru Apocalips 1:10 pentru "ziua Domnului" ar trebui sa arate asemenea texte ca Marcu 2:27-28; Exodul 20:10 si Isaia 58:13.

Cand o trimitere sau un comentariu marginal arata interpretari personale sau chiar cand un pastor predica, noi trebuie sa fim ca acei credinciosi din Berea: "Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa  vada daca ce li se spunea este asa." Faptele Apostolilor 17:11. Un alt principiu prin care putem descoperi adevarul despre o doctrina se gaseste in Isaia 8:20: "La lege si la marturie!" Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta." "Intrebati legea si descoperirea! De nu vor vorbi asemenea cuvantului acestuia, atunci nu-i lumina in ei." (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968).