11. Pentru a ne castiga existenta, este necesar sa lucram in ziua de Sabat?

Trebuie sa lucrez sase zile in fiecare saptamana pentru a-mi castiga existenta si Duminica este singura mea zi libera. Biblia spune ca omul este "mai rau decat un necredincios" daca nu-si intretine familia.

Raspuns:
Acest motiv este dat adesea pentru a nu tine Sabatul zilei a saptea (Sambata)! Oamenii care lucreaza doar cinci zile pe saptamana si au zile libere Sambata si Duminica, spun ca Sambata este singura zi cand ei fac afaceri sau merg la cumparaturi. Oare aceste scuze vor fi valabile in ziua judecatii? Trebuie oare sa se lucreze in Sabat pentru castigarea existentei? Raspundem printr-o intrebare: "Ar fi dat Dumnezeu o lege pe care omul n-ar putea s-o tina si apoi sa-l pedepseasca fiindca a calcat-o?

Aproximativ 14 milioane de oameni care tin Sabatul sunt in Biserica Adventista de Ziua a Saptea si n-am auzit niciodata ca vreunul a murit de foame. Uneori poate fi dificil pentru o vreme sa gasesti de lucru cu Sambata libera. Pe de alta parte, multi patroni sunt bucurosi sa angajeze pe adventisti. Ei stiu ca un om care are credinta sa tina Sabatul poate fi un om de incredere. Ei stiu ca adventistii nu vin beti la lucru, nici nu omoara timpul fumand si nici nu sunt bolnavi ca ceilalti. Tinerea Sabatului este un test al ascultarii si iubirii de Dumnezeu. Uneori Domnul ingaduie ca o persoana sa fie incercata greu, ca parte a planului Sau de dezvoltare a caracterului. Locuri de munca uneori sunt pierdute. Dar dovada hotaratoare este ca un lucrator constiincios va primi un serviciu mai bun, daca ramane credincios pana la sfarsit. Cel ce pazeste poruncile lui Dumnezeu va primi la sfarsit cununa cereasca.

Imi amintesc despre o familie tanara din Florence, Carolina de Sud, in anii 1930. Tatal, mama si trei copii au invatat despre adevaratul Sabat si s-au hotarat sa-l tina. Tatal s-a dus la patronul lui si a cerut Sabatul liber. Patronul i-a zis: "Nicidecum! Ori lucrezi Sambata, ori pierzi serviciul." Ziua urmatoare, tatal si familia sa au mers fericiti la Scoala de Sabat si la predica. Luni dimineata, patronul s-a incruntat, dar n-a zis nimic. Tatal a lucrat cu mai multa harnicie in saptamana aceea decat mai inainte, aratand ca in adevar apreciaza serviciul lui. Vineri din nou tatal a spus patronului ca nu poate lucra Sambata caci este Sabat. "Du-te si ia-ti plata, esti concediat", a zis patronul. "Cand vei termina cu acest non-sens despre Sambata, serviciul te asteapta." Au trecut cateva luni de zile si familia era fericita stiind ca ei ascultau de Domnul. Tatal cauta servici, dar in timpul depresiunii serviciile erau putine. Familia si-a epuizat economiile de la banca. Alte firme il voiau pe el si calificarea lui, dar hotararea lui pentru pazirea Sabatului facea pe manageri sa se decida pentru altii.

Familia n-a spus Bisericii despre incercarea lor si n-a cerut ajutor. In cele din urma, ei au trebuit sa-si vanda mobila pentru a-si plati mancarea si chiria. Le-au mai ramas doar saltelele de pat. Ei aveau incredere ca Dumnezeu le va da un servici la timp. Intr-o Vineri seara, tatal si-a chemat sotia in camera goala si a zis: "Draga, ce gandesti despre situatia noastra? Patronul imi spusese ca, daca renunt la Sabat, as putea sa am din nou serviciul." "Dragul meu, a zis sotia, inca nu suntem infometati, dar mai bine as muri de foame, decat sa te vad ca ai calca sfantul Sabat al lui Dumnezeu. Sa chemam copiii si sa-i intrebam." Copiii au impartasit aceeasi pozitie cu mama lor. Familia a ingenunchiat pe podeaua goala, cerand Domnului inca odata sa le dea painea zilnica si un serviciu pentru tata. Fiind inca pe genunchi, au auzit o usoara bataie la usa. Fara sa astepte raspunsul, un barbat a intrat, era patronul de mai inainte. El auzise numele sau pronuntat in rugaciune de acesti oameni si a fost impresionat. Privind in jur la camera goala, a zis: "John, ce inseamna asta?" "N-am gasit de lucru de cand am parasit compania."

Lacrimi curgeau pe obrajii patronului, cand a spus: "John, daca as fi stiut cat de mult insemna Sabatul pentru tine, aceasta nu s-ar fi intamplat niciodata. Vino inapoi la lucru si vei avea iarasi serviciul si Sabatul liber." Cand John s-a intors luni la lucru, patronul i-a zis: "Cand ai timp, vino la birou." Cand s-a dus, i s-a dat un plic. Acasa, inconjurat de sotie si copii, John a deschis plicul. Spre bucuria lor, cecul din plic era plata pe toate lunile pe care tatal nu le lucrase.  Patronul lui John a devenit un pazitor al Sabatului impreuna cu alti lucratori. Fabrica se inchidea pentru Sambata. Cuvintele Psalmistului si-au gasit un ecou modern: "Am fost tanar si am imbatranit, dar n-am vazut pe cel neprihanit parasit, nici pe urmasii lui cersindu-si painea." Psalmul 37:25.

"Daca nu poarta cineva grija de ai lui si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios." 1Timotei 5:8. Acest text se refera in general la cei lenesi si in particular la ingrijirea vaduvelor batrane. Se pare ca unii membri ai Bisericii ignorau responsabilitatile lor penttru familie, sperand ca biserica se va ingriji de rudele lor. Apostolul Pavel accentua asupra responsabilitatii fata de aceasta datorie. Sabatul este parte din cele Zece Porunci ale Legii lui Dumnezeu. Tinandu-l , prin harul Sau, noi aratam lumii ca Dumnezeu are intaietatea si ca El poate  sa se ingrijeasca de toate necesitatile vietii celor ce se incred in El.
"Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra." Matei 6:33. "Pacatul este calcarea legii." 1Ioan 3:4.
"Pentru ca cine va pazi toata legea, dar va gresi intr-o singura porunca, s-a facut vinovat fata de toate poruncile… Asa sa vorbiti si asa sa lucrati, ca unii care veti fi judecati prin legea libertatii." Iacov 2:10-12. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
"Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat." Iacov 4:17.
"Este ingaduit a vindeca in zilele de Sabat?" El (Iisus) le-a raspuns: "Cine este omul acela dintre voi care, daca are o oaie si-i cade intr-o groapa in ziua Sabatului, sa n-o apuce si s-o scoata afara? Cu cat mai de pret este deci un om decat o oaie? De aceea este ingaduit a face bine in zilele de Sabat." Matei 12:10-12.

A vindeca un bolnav este un act de mila, ca si ajutand o oaie cazuta intr-o groapa. Este necesar un act de mila pentru un fermier sa hraneasca, sa adape si sa aibe grija de cireada sa in fiecare zi, chiar si in Sabat. Daca lucrul este urgent si secerisul trebuie strans, oamenii adesea folosesc aceste urgente ca o scuza sa munceasca in Sabat. Domnul ne-a invatat ca trebuie sa respectam Sabatul sfant. "Sase zile sa lucrezi, iar in ziua a saptea sa te odihnesti; sa te odihnesti chiar in vremea aratului si seceratului." Exodul 34:21.