12. Zilele creatiunii

Zilele din saptamana Creatiunii au fost perioade lungi, nu zile de 24 ore.

Raspuns:
Daca aceasta ar fi adevarat, nu ar fi necesar sa tinem Sabatul zilei a saptea ca memorial al Creatiunii si ca zi literala de 24 ore. Cei care cred Biblia, dar se bazeaza inca pe acest rationament, ei ajung in mainile evolutionistilor. Multi teologi moderni incearca sa armonizeze teoria evolutiei cu Biblia. Argumentul lor de baza este ca saptamana Creatiunii a durat milioane de ani. Desigur, acest argument inlatura importanta Sabatului zilei a saptea. Totusi, nici o persoana care crede ca Biblia este o expunere infailibila a adevarului nu poate crede de asemenea in teoria evolutiei, ca omul a evoluat din animalele inferioare. Cuvantul lui Dumnezeu declara categoric: "Apoi Dumnezeu a zis: "Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra." Geneza 1:26.

Istoria Genezei descrie zilele din saptamana Creatiunii ca perioade de 24 ore. Cuvantul ebraic pentru "zi" este "yom" si oriunde in Vechiul Testament "yom" este insotit de un numar definit folosit ca adjectiv, are intelesul de "zi" de 24 ore. Daca lasam Biblia sa ne vorbeasca, zilele saptamanii Creatiunii au fost zile solare de 24 ore, asa cum le cunoastem ca sunt si astazi. Cand folosim dictionare ebraice (ca Buhl; Loenig; Brown, Driver and Briggs), aceste surse nu stiu nimic despre argumentul evolutionist "crestin" cum ca fiecare zi din saptamana Creatiunii ar fi perioade lungi de timp. John Skinner, autorul Genezei din Comentariul Critic International (The International Critical Commentary), declara: "Interpretarea lui "yom" ca "aeon", o sursa favorita a celor ce vor sa armonizeze stiinta cu revelatia, se opune sensului clar lamurit al pasajului si nu are nici o garantie in (limba) ebraica." p. 21. 

Abordarea cu bun simt a primului capitol din Geneza necesita zile literale de 24 ore asa cum le stia Moise si la fel cum cititorul modern le cunoaste. Fiecare zi, de exemplu, era impartita in parti aproape egale – o parte intunecoasa si una luminoasa. Daca fiecare parte ar fi fost de milioane de ani, istoria aceasta n-ar avea sens. Cum ar fi putut plantele verzi sa supravietuiasca prin milioanele de ani de intunecime? Conform raportului scris, fiecare planta reproducea soiul ei. Fara lumina, toate plantele ar fi murit dupa cateva luni de zile. Mai mult, viata plantelor depinde de insectele care trasfera polenul. Daca animalele, insectele, pasarile nu ar fi fost create foarte curand dupa plante, ci ar fi venit la existenta dupa milioane de ani, acele plante ar fi fost moarte de mult, inainte ca polenizarea sa aiba loc. Asemenea argumente bazate pe fapte biologice si pe bunul simt pot fi multiplicate.

Poate cel mai tare argument se afla in porunca a patra din cele Zece Porunci. Aici Dumnezeu spune: "Dar ziua a saptea este ziua de odihna (Sabatul -trd. engleza), inchinata Domnului, Dumnezeului tau… Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a  saptea S-a odihnit." Exodul 20:10-11. Dumnezeu nu este ilogic sau nerational. El nu a cerut poporului Sau ca pana la sfarsitul timpului sa tina Sabatul – o zi de 24 ore – pentru a comemora o perioada de timp care era mai mare de 24 ore. Mai precis, El a creat lumea in sase zile de 24 ore si S-a odihnit in ziua a saptea a saptamanii Creatiunii, sfintind-o pentru om ca sa se inchine in ea. Geneza 2:2-3.