21. Sabatul in Noul Testament

Noul Testament nu arata nici o porunca pentru tinerea Sabatului zilei a saptea. Exista vreo pedeapsa pentru calcarea lui?
 
Raspuns:
Sabatul zilei a saptea era asa de vizibil in Biserica Crestina primara incat nu era necesar sa fie amintit adesea. Totusi Iisus a facut o observatie cu privire la Sabat, care a devenit foarte importanta pentru crestinii care vor fi trait in anul 70 d. H., patruzeci de ani dupa ce Iisus S-a inaltat la cer: "Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr-o zi de Sabat." Matei 24:20. Iisus a spus urmasilor Sai ca, atunci cand vor vedea armatele romane in jurul Ierusalimului, sa fuga pentru a-si salva viata. Ei nu trebuiau nici sa se intoarca in casa pentru a-si lua haina. Iisus stia ca va fi greu pentru urmasii Sai sa fuga iarna sau intr-o zi de Sabat.

Rugaciunile lor au fost ascultate, caci fuga lor n-a fost nici iarna, nici in Sabat. Cand legiunile romane au inconjurat orasul sub Cestius, deodata el si-a retras trupele, dand crestinilor ocazia sa scape. Ei au fugit intr-un mic oras numit Pella. Nici un crestin nu si-a pierdut viata in teribila asediere a Ierusalimului. Mai mult de un milion de Evrei au pierit. Este important sa faci ceea ce a spus Iisus!

De ce a accentuat Iisus cu privire la ziua de Sabat? Deoarece El stia ca primii crestini vor pazi Sabatul in anul 70 d.H. Exista un raport despre 84 de Sabate pazite de Biserica primara a Noului Testament. 

Faptele Apostolilor          13:14                Sabate     1
Faptele Apostolilor          13:44                Sabate     1
Faptele Apostolilor          16:13                Sabate     1
Faptele Apostolilor          17:2                  Sabate     3
Faptele Apostolilor          18:4,11             Sabate    78
Total                                                      Sabate    84

Cineva poate spune: "Desigur, apostolul Pavel a mers la sinagoga in Sabat. Acolo se intalneau Iudeii pentru inchinare si numai atunci el putea vorbi cu ei. Cei care gandesc astfel nu iau aminte la Faptele Apostolilor 13: 42, 44. "Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri." De ce n-a spus Pavel: "Nu, crestinii sa ma intalneasca maine, in prima zi a saptamanii, caci Iisus a inviat Duminica si noi, crestinii, trebuie sa ne intalnim si sa ne inchinam Lui in acea zi?" Ce a facut Pavel in "Sabatul viitor?" "In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu." Faptele Apostolilor 13;44.

Luca, autorul cartii Faptele Apostolilor, inca numea ziua a saptea a saptamanii "Sabat" in anul 63 d. H. In Apocalips 1:10, Ioan se referea la Sabat ca "Ziua Domnului." Acest text se scria in anul 96 d. H. (Vezi lectia 5). Ioan folosea termenul "Ziua Domnului" in timpul cand Cezarii romani erau zeificati. Toti locuitorii Imperiului Roman, incluzand pe crestini, erau chemati sa aduca tamaie zeilor romani sau, daca nu, erau persecutati si chiar omorati.
Calendarele locale includeau zilele imparatului, care comemorau ziua de nastere sau vizita lui in cetate. De multe ori aceste zile ale imparatului aveau semnificatie religioasa. Imparatul Domitian "avea obiceiul sa se numeasca si sa fie numit "Domn si Dumnezeu." – Philip Schaff, History of the Christian Church (Istoria Bisericii Crestine), vol. 2, p. 44.

Ioan a fost exilat pe insula Patmos in timpul domniei lui Domitian. In acest timp, el a primit viziuni despre slava Imparatiei lui Hristos. El Il numea pe Iisus "Imparatul imparatilor si Domnul domnilor." Apocalips 17:14; 19:16.

Nu e de mirare ca Ioan a folosit termenul "Ziua Domnului" in Apocalips 1:10, cand el distingea cu claritate cine era cu adevarat Domnul vrednic de inchinare. Sa ne amintim ca cele patru Evanghelii au fost scrise multi ani dupa ce Hristos S-a inaltat la cer si fiecare Evanghelie se refera la ziua a saptea (Sambata) ca Sabat. Daca ar fi existat o alta intelegere dupa moartea Domnului Hristos, de ce scriitorii Evangheliilor nu au facut cunoscut, ca astfel
lumea crestina sa nu mai fie in indoiala care zi este Sabatul? Oare Noul Testament da sugestia ca nu exista nici o pedeapsa pentru calcarea Sabatului? Apostolul Ioan scria: "Cine zice: "Il cunosc" si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el." 1 Ioan 2:4. A fi chemat "mincinos" de catre Dumnezeu este o acuzatie destul de mare, deoarece noi stim ca nici un mincinos nepocait nu va intra in cer: "Toti mincinosii, partea lor este in iazul, care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua. Apocalips 21:8.

Ni se spune ca trebuie sa traim cum a trait Iisus. "Cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus." 1 Ioan 2:6. Unde se ducea Iisus in fiecare Sabat? "A venit in Nazaret, unde fusese crescut si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca." Luca 4:16.