24. Nimic specific despre ziua a saptea

Nu exista nici o porunca in cele Zece Porunci, care sa spuna ca noi trebuie sa tinem ziua a saptea a saptamanii.
 
Raspuns:

Aceasta declaratie se gaseste intr-o scrisoare pe care a trimis-o Asociatia Evanghelistica a lui Billy Graham (The Billy Graham Evangelistic Association), din timp in timp, tuturor celor care ridicau problema Sabat (Sambata)- Duminica.

Iata un fragment din acea scrisoare: "In cartea sa, Practical and Perplexing Questions Answered, R. A. Torrey da sugestia ca nu exista nici o porunca in cele Zece Porunci, care sa spuna ca noi trebuie sa tinem ziua a saptea a saptamanii. Cuvintele "a saptamanii" sunt adaugate de om la porunca data de Dumnezeu.

Ceea ce a poruncit Dumnezeu prin Moise era: "Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau." Exod 20:9-10. Nu spune "Ziua a saptea a saptamanii", ci "Ziua a saptea dupa sase zile de lucru." Daca trebuie sa fie ziua a saptea a saptamanii sau ziua intaia a saptamanii depinde daca cineva este Evreu sau Crestin. Daca tinem ziua a saptea a saptamanii sau ziua intaia a saptamanii, noi tinem Porunca a Patra dupa litera. Daca cineva este Evreu apartinanad vechii creatiuni, lasati-l sa tina ziua a saptea a saptamanii, dar daca cineva este Crestin si pe terenul invierii, sa tina ziua intaia a saptamanii, ziua invierii."

Aceasta scrisoare pierde din vedere punctul central: Porunca nu spune: "Adu-ti aminte de ziua a saptea dupa sase zile de lucru ca s-o sfintesti", ci: "Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti" ("Adu-ti aminte de Sabat" – trd. engleza). Porunca nu ne da o optiune sa alegem oricare zi a saptea dupa a sasea zi de lucru, caci atunci ori ce zi a saptamanii ar putea fi Sabatul Poruncii a Patra. Porunca a patra spune clar ca Sabatul era o zi specifica, revenind in fiecare a saptea zi, in comemorarea saptamanii Creatiunii. Vezi Geneza 2:1-3.

Caderea manai (Exodul 16:23-26) accentuiaza specificitatea de neschimbat a zilei a saptea. (Vezi Lectia Nr. 1). Ziua de Sabat a fost binecuvantata, ziua a saptea care comemora cele sase zile ale Creatiunii si nu oricare alta zi care ar urma dupa o perioada de sase zile de lucru. Exodul 20:11. Deci, a spune ca cel ce tine Sabatul sau cel ce tine Duminica "Tine Porunca a Patra la litera" este incorect. Aceasta declaratie se bazeaza pe premiza (respinsa mai sus), cum ca porunca Sabatului ar permite crestinilor sa tina orice a saptea zi, oriunde ar cadea in timpul saptamanii.