Chei pentru o căsnicie fericită

afsg5-coverDupă cum probabil aţi auzit, aproape jumatate din căsniciile de astăzi, sfârşesc printr-un divorţ, lăsând în urmă amarăciune în inima soţilor şi confuzie în inima copiilor. Nu lăsa ca aceasta să ţi se întâmple şi ţie! Dacă, căsnicia ta trece prin vremuri dificile sau experimentaţi fericirea maritală, sau chiar dacă nu eşti încă căsătorit însă te gândeşti să te căsătoreşti, iată câteva sfaturi gratuite, dar probate, care vor ajuta mariajul tău să reziste. Aceste sfaturi vin direct de la Dumnezeu, Cel care a creat şi a binecuvântat căsnicia! Dacă ai încercat totul, de ce să nu-I dai şi lui Dumnezeu o şansă? Urmează indicaţiile date de acest ghid şi îţi vei putea asigura căminul.

Şaptesprezece reguli biblice ale unei căsnicii fericite

1. Stabiliţi-vă propriul vostru cămin.

“De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup.” Geneza 2:24.afsg5-1

Answer: Porunca lui Dumnezeu este clară. Un cuplu căsătorit trebuie să-i lase pe mama şi pe tata şi să îşi stabilească propriul cămin, chiar dacă finanţele nu le permit decât o garsonieră. Soţul şi soţia ar trebui să decidă împreună cu privire la aceste lucruri. Apoi ar trebui să le spună rudelor, el rudelor lui şi ea rudelor ei. Ei trebuie să rămână fermi deciziei lor, indiferent cine se opune. Mii de divorţuri ar fi evitate dacă această regulă ar fi urmată cu atenţie.

2. Continuaţi să va curtaţi unul pe celălalt.

afsg5-2“Mai pe sus de toate, să aveţi o dragoste fierbinte unii pentru alţii, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate.” 1 Petru 4:8. “Bărbatul ei … îi aduce laude.” Proverbele 31:28. “Cea măritată se îngrijeşte … cum să placă bărbatului ei.” 1 Corinteni 7:34. “Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” Romani 12:10.

Answer: Continuaţi (sau poate reînvioraţi) curtenia în viaţa de căsnicie. Succesul în căsnicie nu vine de la sine; el trebuie să fie dezvoltat. Nu consideraţi că v-aţi câştigat unul pe celălalt, altfel monotonia ce va rezulta vă va distruge căsnicia. Faceţi să crească dragostea voastră unul pentru celălalt, exprimând-o sau ea va muri, iar voi veţi aluneca. Nu veţi găsi dragostea şi fericirea dacă le veţi căuta singuri, ci mai degrabă dacă le veţi dărui celorlalţi. Deci, petreceţi cât mai mult timp împreună, dacă vă înţelegeţi bine. Învăţaţi să vă felicitaţi cu entuziasm unul pe celălalt. Relaxaţi-vă, faceţi vizite, mergeţi la cumpărături, la plimbare, mâncaţi împreună. Nu omiteţi micile gesturi pline de curtoazie, încurajare şi afecţiune. Surprindeţi-vă unul pe altul cu mici daruri sau favoruri. Încercaţi să vă depăşiţi în iubire unul pe celălalt. Nu luaţi din relaţia voastră mai mult decât dăruiţi. Nu divorţul este cel mai mare distrugător al căsniciilor, ci lipsa iubirii. Dacă i se dă o şansă, dragostea învinge întotdeauna.

*Versiunea Standard Revizuită a Bibliei, (C) 1946, 1952, 1971 de către Diviziunea de Educaţie Creştină a Consiliului Naţional al Bisericilor Creştine din SUA. Folosit cu permisiune.

3. Amintiţi-vă că Dumnezeu v-a unit în căsătorie.

afsg5-3“De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevastă-sa. … Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” Matei 19:5, 6.

Answer: Dragostea aproape că a dispărut din căminul vostru? Diavolul (notoriul spărgător de cămine) este responsabil pentrua aceasta. Nu uitaţi că Însuşi Dumnezeu v-a unit în căsnicie şi intenţia Lui pentru voi este să staţi împreună şi să fiţi fericiţi. El va aduce fericire şi dragoste în vieţile voastre, dacă vă veţi supune regulilor Sale divine (poruncilor Sale). “La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinţă.” Matei 19:26. Nu disperaţi. Dumnezeu care a pus dragoste în inima unui misionar pentru un lepros sălbatic, poate cu uşurinţă să vă dea dragoste unul pentru altul, dacă Îl lăsaţi.

4. Păzeşte-ţi gândurile–nu-ţi lăsa simţurile să-ţi întindă o cursă.

afsg5-4“Căci el este ca unul care îşi face socotelile în suflet.” Proverbe 23:7. “Să nu pofteşti nevasta aproapelui tău.” Exod 20:17. “Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.” Proverbe 4:23. “Tot ce este adevărat, … vrednic de cinste, … drept, … curat, … vrednic de iubit, … vrednic de primit, orice faptă bun şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” Filipeni 4:8.

Answer: O gândire greşită îţi poate distruge căsnicia. Diavolul te va atrage în cursă cu gânduri ca acestea: “Căsătoria noastră a fost o greşeală.” “Ea nu mă înţelege.” “Nu mai pot îndura.” “Oricând putem divorţa, dacă e nevoie.” “Voi merge acasă la mama.” “El i-a zâmbit acelei femei.” Încetaţi să mai gândiţi aşa, sau mariajul vostru este pe ducă, pentru că gândurile şi simţurile voastre vă guvernează acţiunile. Evitaţi să vedeţi, să spuneţi, să citiţi sau să auziţi ceva (sau să vă alăturaţi cuiva) care inspiră necurăţie sau necredinţă. Gândurile necontrolate sunt asemeni unui automobil scos din viteză, pe un deal. Orice se poate întâmpla şi rezultatul este întotdeauna un dezastru.

5. Niciodată să nu vă duceţi la culcare supăraţi unul pe celălalt.

“Să n-apună soarele peste mânia voastră.” Efeseni 4:26. “Mărturisiţi-vă unii altora păcatele.” Iacov 5:16. “Uitând ce este în urma mea.” Filipeni 3:13. “Fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.” Efeseni 4:32.afsg5-5

Answer: Dacă ţii supărarea sau mânia, acestea îţi provoacă durere iar motivul de nemulţumire (mare sau mic) este extrem de periculos. Chiar problemele mici, dacă nu sunt rezolvate rapid, se înrădăcinează în mintea noastră asemeni unor convingeri şi atitudini ostile, afectându-ne întreaga filozofie de viaţă. De aceea Dumnezeu ne zice să nu ne ducem mânioşi la culcare. Fii destul de matur încât să ierţi şi să spui cu sinceritate “Iartă-mă”. La urma urmei nimeni nu este perfect, iar voi sunteţi în aceeaşi echipă, deci fii îndeajuns de corect ca să recunoaşti că ai greşit atunci când ai greşit. De altfel, împăcarea este o experienţă foarte plăcută, care are o putere deosebită de a-i aduce pe partenerii unei căsnicii mai aproape. Dumnezeu a sugerat acest lucru! Funcţionează!

6. Păstraţi-L pe Isus în centrul căminului vostru.

afsg5-6“Dacă nu zideşte Domnul o casă, degeaba lucrează cei ce o zidesc.” Psalmi 127:1. “Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.” Proverbe 3:6. “Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” Filipeni 4:7.

Answer: Aceasta este cea mai importantă regulă. Ea le cuprinde pe toate celelalte. Aşează-L pe Domnul Hristos pe primul plan! Adevăratul secret al fericirii în căsnicie nu este diplomaţia, strategia sau neîncetatul efort de a depăşi problemele, ci mai degrabă secretul este unirea cu Hristos. Inimile umplute cu dragostea lui Hristos nu pot fi prea departe una de alta. Căsnicia va fi un succes, dacă-L veţi avea pe Isus în căminele voastre. Evanghelia este un remediu pentru toate căsniciile care sunt pline de ură, amărăciune şi dezamăgiri. Ea împiedică mii de divorţuri, restaurând în mod miraculos dragostea şi fericirea. Dacă vrei, va salva şi căsnicia ta.

7. Rugaţi-vă împreună.

“Rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul, într-adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.” Matei 26:41. “Rugaţi-vă unii pentru alţii.” Iacov 5:16. “Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare.” Iacov 1:5.afsg5-7

Answer: Rugaţi-vă cu glas tare unul pentru celălalt! Este o regulă deosebită, care are succes mai mare decât cele mai îndrăzneţe gânduri. Îngenuncheaţi înaintea lui Dumnezeu şi cereţi-I dragoste adevărată unul pentru altul, iertare, tărie şi înţelepciune–cereţi-I soluţionarea problemelor voastre. Dumnezeu a garantat personal că va răspunde. Persoana care se roagă nu este automat vindecată de greşeli, dar ea va avea o inimă doritoare de a se îndrepta. Nici o familie nu s-a despărţit în timp ce se ruga sincer pentru ajutor de la Dumnezeu.

8. Recunoaşteţi că divorţul nu este rezolvarea.

“Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” Matei 19:6. “Oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.” Matei 19:9. “Femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei câtă vreme trăieşte el.” Romani 7:2.

afsg5-8Answer: Biblia este clară. Legăturile mariajului trebuie să fie indisolubile şi indestructibile. Divorţul este permis doar în caz de adulter. Însă chiar şi atunci nu este recomandat, ci doar permis. Iertarea este întotdeauna o alegere mai bună decât divorţul, chiar în caz de cădere morală. O căsnicie se face pe viaţă. Astfel a hotărât Dumnezeu când a oficiat prima nuntă, în Eden. Gândul că divorţul este o soluţie, va distruge orice căsnicie. Acesta este un motiv pentru care Isus a exclus această regulă. Divorţul este întotdeauna distructiv şi aproape niciodată o soluţie a problemei. Mai degrabă creează probleme mult mai mari, deci nu ar trebui luat niciodată în considerare. Aproape inevitabil după divorţ apare plâns, frustrare, nefericire, vieţi date peste cap şi uneori chiar succesul în viaţă este zădărnicit. Dumnezeu a instituit căsnicia pentru a păzi moralitatea şi fericirea oamenilor, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor sociale şi a-i ridica din punct de vedere psihic, mintal şi moral. Jurămintele ei se află printre cele mai solemne şi ridică obligaţii pe care oamenii şi le pot asuma. Dacă le îndepărtezi cu uşurinţă, îţi vei îndepărta favoarea şi binecuvântarea lui Dumnezeu.

9. Păstrează cercul familiei strâns unit.

“Să nu comiţi adulter.” Exod 20:14. “Inima bărbatului se încrede în ea, şi nu duce lipsă de venituri. Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale.” Proverbe 31:11, 12. “Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţea ta, căreia acum nu-i eşti credincios.” Maleahi 2:14. “Fereşte-te de femeia stricată. … N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei, şi nu te lăsa ademenit de pleoapele ei. … Poate cineva să ia foc în sân,fără să i se aprindă hainele? … Tot aşa este şi cu cel ce se duce la nevasta aproapelui său: oricine se atinge de ea nu va rămânea nepedepsit.” Proverbe 6:24-29.

Answer: Intimitatea familiei nu trebuie niciodată împărtăşită cu alţii–nici chiar cu părinţii. Este un mare păcat şi o tragedie să încalci această regulă a lui Dumnezeu. O a treia persoană care să simpatizeze sau să asculte plângerile, este o unealtă în mâna diavolului, care va înstrăina inima soţului şi a soţiei. Rezolvaţi-vă problemele căsniciei între voi singuri. Nimeni (în afară de pastor sau consilierul marital) nu ar trebui să se implice vreodată. Fiţi întotdeauna sinceri şi nu ţineţi secrete unul faţă de celălalt. Nu faceţi glume pe seama sentimentelor celuilalt. Apăraţi-vă cu tărie unul pe celălalt şi excludeţi toţi intruşii. Cât despre adulter (în ciuda a ceea ce spun unii consilieri maritali), întotdeauna răneşte, pe tine şi pe toţi cei implicaţi. Dumnezeu care ne cunoaşte mintea, trupul şi structura sufletească (şi ştie ce ne ajută sau ce ne răneşte) spune, “Să nu”. Iar când El spune “Să nu faci asta”, ar fi bine să n-o facem. Cei care vor ignora regula Sa vor suferi pedeapsa supremă. Deci, dacă aţi început să flirtaţi, încetaţi imediat sau asupra vieţii dumneavoastră se vor abate umbre ce nu vor mai putea fi risipite.

10. Dumnezeu descrie dragostea; fă-ţi un scop din a fi zilnic, la înălţimea ei.

“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate. Dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gîndeşte la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.” 1 Corinteni 13:4-7.

Answer: Vă rog să recitiţi cu grijă pasajul biblic de mai sus. Aceasta este descrierea lui Dumnezeu despre dragoste. Cum să o măsori? Dragostea nu este un impuls sentimental, ci este un principiu sfânt ce implică fiecare fază şi acţiune a vieţii. Având dragostea adevărată, căsnicia ta nu poate da greş. Fără ea, nu poate reuşi.

*Noul Testament Weymouth în vorbire modernă de Richard Francis Weymouth. Aranjamente speciale cu James Clarke & Company Ltd.

11. Aminteşte-şi că critica şi cicăleala distrug dragostea.

afsg5-9“Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele.” Coloseni 3:19. “Mai bine să locuieşti într-un pământ pustiu, decât cu o nevastă gâlcevitoare şi supărăcioasă.” Proverbe 21:19. “O streaşină, care picură necurmat într-o zi de ploaie şi o nevastă gâlcevitoare sunt tot una.” Proverbe 27:15. “De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?” Matei 7:3. “Dragostea … caută o modalitate de a fi constructivă.” 1 Corinteni 13:4, Phillips.*

Answer: Încetează să critici, să cicăleşti şi să găseşti greşeli. Soţul sau soţia ta pot să aibă multe lipsuri, însă cicăleala nu va ajuta. Nu avea pretenţia la perfecţiune sau vei avea parte de amărăciune. Trece cu vederea greşelile şi vânează lucrurile bune. Nu încerca să îmbunătăţeşti, să controlezi sau să-ţi constrângi partenerul–vei distruge dragostea. Numai Dumnezeu poate schimba oamenii. Simţul umorului, o inimă veselă, bunătatea şi afecţiunea, vor alunga două treimi din problemele căsniciei tale. Încearcă mai degrabă să-ţi faci partenerul fericit, nu să-l faci mai bun, şi atunci virtutea va lucra de la sine. Secretul unei căsnicii de succes nu se află în a avea partenerul perfect, ci mai degrabă a fi partenerul perfect.

*Noul Testament în engleza modernă, Ediţie revizuită de J. B. Phillips, (C) 1958, 1960, 1972 by J. B. Phillips.
Noul Testament în engleza modernă de J. B. Phillips. Retipărit cu permisiunea Harper-Collins Publishers Limited.

12. Nu depăşi limita în nici un domeniu; fii temperat.

afsg5-10“Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte, se supun la tot felul de înfrânări.” 1 Corinteni 9:25. “Dragostea … nu urmăreşte avantaje egoiste.” 1 Corinteani 13:5, Phillips.* “Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.” 1 Corinteni 10:31. “Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire.” 1 Corinteni 9:27. “Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.” 2 Tesaloniceni 3:10. “Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea şi patul să fie nespurcat.” Evrei 13:4. “Deci, păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor şi să nu mai ascultaţi de poftele lui. Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădularele voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii.” Romani 6:12, 13.

Answer: Exagerarea îţi va ruina căsnicia. La fel şi ceea ce nu faci destul. Muncă, dragoste, odihnă, exerciţiu, joacă, închinare, hrană şi contacte sociale trebuie să fie cu grijă echilibrate, sau ceva va fi sec în căsnicia ta. Munca peste măsură şi lipsa somnului, a hranei potrivite sau a exerciţiului fizic, va face ca o persoană să critice, să fie intolerantă şi negativistă. Mâncatul în mod constant peste măsură este un rău mare care va întări natura josnică şi va toci conştiinţa.

Abuzul sexual va distruge dragostea pentru lucrurile sfinte şi va slăbi vitalitatea. Căsnicia nu eliberează un permis pentru excesul sexual. Actul sexual degradant, pervertit sau netemperat va distruge dragostea şi respectul reciproc. O viaţă sexuală temperată este recomandată de Biblie (1 Corinteni 7:3-7). Contactele sociale sunt esenţiale. Adevărata fericire nu se găseşte în izolare. Trebuie să învăţăm să râdem şi să ne bucurăm de ocazille fericite. Este periculos să fii prea serios. Să exagerezi sau să faci prea puţin orice lucru, va slăbi mintea, trupul, conştiinţa şi abilitatea de a vă iubi şi a vă respecta unul pe celălalt. Nu lăsaţi necumpătarea să vă distrugă căsnicia.

*Reprintată cu permisiunea Macmillan Publishing Company din Noul Testament în engleza modernă, Ediţie revizuită de J. B. Phillips, (C) 1958, 1960, 1972 by J. B. Phillips.
Noul Testament în engleza modernă de J. B. Phillips. Retipărit cu permisiunea Harper-Collins Publishers Limited.

13. Respectaţi-vă unul altuia drepturile personale şi intimitatea.

afsg5-11“Dragostea este îndelung răbdătoare. … dragostea nu pizmuieşte. … nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său. …nu se bucură de neleguire. …nădăjduieşte totul.” 1 Corinteni 13:4-7. “Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” Romani 12:10.

Answer: Fiecare dintre soţi are dreptul dat de Dumnezeu de a avea, fără a da explicaţii, intimitate personală. Nu atentaţi la portofele sau poşete, la e-mail-urile (scrisori) personale sau la alte obiecte personale, fără a avea permisiunea. Dreptul la intimitate şi linişte trebuie să fie respectat, atunci când celălalt are nevoie de acestea. Soţul sau soţia ta are dreptul să greşească câteodată şi să-şi ia câte o zi liberă. Partenerul în căsnicie nu este proprietarul celuilalt şi nu ar trebui niciodată să-l forţeze să-şi schimbe personalitatea. Numai Dumnezeu poate face astfel de schimbări şi în faţa Lui vom da socoteală personal cu privire la caracterul nostru (Romani 14:12). Acceptarea şi încrederea totală unul în celălalt–să nu-ţi verifici partenerul–sunt absolut necesare pentru fericire. Petrece mai puţin timp încercând să-ţi înţelegi partenerul şi mai mult timp încercând să-i faci pe plac. Lucrul aceasta va face minuni.

*Noul Testament în vorbire modernă de Richard Francis Weymouth. Aranjamente speciale cu James Clarke & Company Ltd.

14. Fii curat, modest, ordonat şi fă-ţi datoria.

afsg5-12“Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios.” 1 Timotei 2:9. “Ea … lucrează cu mâini harnice.” “Ea se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale.” “Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei şi nu mănâncă pâinea lenevirii.” Proverbe 31:13, 15, 27. “Curăţiţi-vă.” Isaia 52:11. “Dar toate să se facă în chip cuviincios şi cu rânduială.” 1 Corinteni 14:40. “Dacă nu poartă cineva grijă … mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decât un necredincios.” 1 Timotei 5:8. “Să nu vă leneviţi.” Evrei 6:12.

Answer: Lenea, dezordinea, murdăria şi neglijarea propriei persoane sunt armele diavolului pentru a vă distruge respectul şi afecţiunea unul pentru celălalt şi a vă distruge căsnicia. Ordinea, îmbrăcămintea simplă şi curată, corpuri bine îngrijite sunt esenţiale atît pentru soţie cât şi pentru soţ. Mesele trebuie să fie hrănitoare, atractive şi servite la timp. Casa să fie curată şi ordonată, pentru că aceasta aduce pace, calm şi satisfacţie pentru toţi. Un soţ leneş, incapabil, care nu aprovizionează căminul, este o nenorocire pentru familia sa şi o insultă la adresa lui Dumnezeu. Neglijarea unuia din aceste aspecte aşa-zise de mică importanţă, distruge căsnicii cu miile.

*Versiunea Standard Revizuită a Bibliei, (C) 1946, 1952, 1971 de Diviziunea Educaţiei Creştine a Consiliul Naţional a Bisericilor lui Hristos din SUA. Folosit cu permisiune.

15. Hotărăşte-te să vorbeşti blând şi cu gentileţe.

afsg5-13“Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia.” Proverbe 15:1. “Gustă viaţa cu nevasta, pe care o iubeşti.” Eclesiastul 9:9. “Când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.” 1 Corinteni 13:11.

Answer: Forţează-te să vorbeşti blând şi cu gentileţe cu partenerul tău. Tăcerea este adesea cea mai bună metodă de a potoli mânia, atunci când eşti atacat. Deciziile luate sub imboldul mâniei, oboselii sau descurajării, oricum nu sunt demne de încredere, deci este mai bine să te relaxezi şi să laşi mânia să se potolească. Şi atunci când vorbeşti, să vorbeşti întotdeauna cu blândeţe şi iubire. Vorbele aspre, mânioase, zdrobesc dorinţa partenerului tău, de a-ţi fi pe plac.

16. Fii rezonabil în privinţa banilor.

afsg5-14“Dragostea nu este posesivă. … Dragostea este manierată şi nu urmăreşte avantajul egoist.” 1 Corinteni 13:4, 5, Phillips.* “Pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu.” 2 Corinteni 9:7.

Answer: Toate posesiunile şi veniturile, în căsnicie, ar trebui să fie “ale noastre”, nu “ale tale” şi “ale mele”. Femeile care nu lucrează în afara căminului, ar trebui să primească cu regularitate o sumă pentru alimente, haine şi altele. Banii ar trebui daţi cu bună voinţă, nu cu greu şi doar în urma reproşurilor. Ambii parteneri, atât soţul cât şi soţia ar trebui să aibă (atunci când este posibil) sume egale de bani pe care să le cheltuiască după cum doresc, fără să dea socoteală. Un soţ zgârcit împinge soţia la a fi cheltuitoare, la fel cum un soţ cheltuitor determină soţia să fie zgârcită. Dovedind încredere în abilitatea managerială a partenerului, îl sau o va face să fie mai afacerist.

*Retipărit cu permisiunea Macmillan Publishing Company din Noul Testament în engleza modernă, Ediţie revizuită de J. B. Phillips, (C) 1958, 1960, 1972 by J. B. Phillips.
Noul Testament în engleza modernă de J. B. Phillips. Reprintat cu permisiunea Harper-Collins Publishers Limited.

17. Discutaţi şi sfătuiţi-vă împreună despre toate lucrurile.

afsg5-15“Dragostea nu este nici nerăbdătoare de a impresiona, nici nu preţuieşte ideile măgulitoare despre propria importanţă. …Nu este irascibilă.” 1 Corinthians 13:4, 5, Phillips.* “Cel ce leapădă certarea îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel ce ascultă mustrarea capătă pricepere.” Proverbe 15:32. “Dacă vezi un om care se crede înţelept, poţi să ai mai multă nădejde pentru un nebun decât pentru el.” Proverbe 26:12.

Answer: Puţine lucruri vă vor întări căsnicia mai mult decât faptul de a vă sfătui împreună în toate deciziile majore. Schimbarea locului de muncă, achiziţionarea unei case, a unei maşini, a unei bărci, mobilei, hainelor (cel puţin articolele majore), precum şi toate celelalte lucruri ce necesită bani, îi implică pe ambii soţi, de aceea opiniile amândurora trebuiesc considerate. Vorbind împreună despre toate lucrurile, veţi evita ca gafele să vă distrugă căsnicia. Dacă după multe discuţii şi rugăciune serioasă, opiniile rămân diferite, soţia ar trebui să se supună soţului. Scriptura este foarte clară cu privire la acest lucru. (Vezi Efeseni 5:22-24.)

*Retipărit cu permisiunea Companiei Macmillan Publishing din Noul Testament în engleza modernă,Ediţie revizuită de J. B. Phillips, (C) 1958, 1960, 1972 by J. B. Phillips.
Noul Testament în engleza modernă by J. B. Phillips. Reprintat cu permisiunea Harper-Collins Publishers Limited.

18. Aş dori ca şi căminul meu să fie un loc pe care îngerii cerului să-l viziteze cu plăcere.