5. Sfarsitul lumii

Patru barbati calatoreau cu trenul, iesind din California. Ei erau cufundati intr-un joc de carti si nu-i interesa nimic din jur. Deodata a avut loc o mare ciocnire si ei au fost aruncati din locurile lor printre bucatile de metal si lemne. Unul din cei patru barbati si-a recapatat cunostinta dupa o vreme si, in intuneric, a reusit sa gaseasca pe prietenii lui, care zaceau morti. Acel joc de carti s-a oprit brusc si niciodata n-a fost terminat.

Tot asa va fi si la sfarsitul lumii.Oamenii sunt preocupati cu lucrurile acestei vieti: politica, serviciul, asigurare sociala, rude, vreme, orice, dar nu vesnicia sau venirea Domnului Hristos. Intr-o zi totul se va opri. Ne vom opri din orice lucrare pe care o facem si vom privi in sus fatza lui Iisus.

In Matei 13:39 ni se spune: "Secerisul este sfarsitul veacului." Matei 13:49 ne arata: "Tot asa va fi si la sfarsitul veacului." In Matei 28:20 Domnul Iisus ne promite: "Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin."
 
Intr-o zi Domnul Hristos vorbea cu ucenicii Sai despre sfarsitul lumii si ei L-au intrebat: "Care va fi semnul venirii Tale si al sfarsitului veacului acestuia?" Matei 24:3. Iisus trebuia sa-i paraseasca in curand. Ei doreau sa stie cand Se va intoarce, deoarece Il iubeau mult. Si noi dorim sa stim cand va veni iarasi Domnul Iisus, caci Il iubim si dorim sa fim gata sa-L intalnim. Domnul Iisus le-a dat ucenicilor Sai multe semne pentru ca ei sa poata sti cand venirea Sa este aproape. "Indata dupa acele zile de necaz, soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumin ei, stelele vor cadea din cer si puterile cerurilor vor fi clatinate. Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului." Matei 24:29-30.

1. "Soarele se va intuneca." Pe data de 19 Mai 1780, in New England a avut loc acest fenomen: era ora 10 dimineata cand a inceput sa se intunece. Vitele au venit acasa de la pasune, gainile s-au retras sa se culce. Au fost aprinse lumanari. Toti credau ca e sfarsitul lumii, dar a fost doar un semn ca sfarsitul este aproape.

2. "Luna nu-si va mai da lumina." Chiar in noapteea aceea, cand a aparut luna plina, ea era de culoarea sangelui si nu-si mai dadea lumina. Despre aceste evenimente este scris in orice enciclopedie.

3. "Stelele vor cadea din cer." In noaptea din 13 Noiembrie 1833, stelele au cazut ca o grindina din cer. Oamenii credeau ca e ziua judecatii.

4. Puterile cerurilor vor fi clatinate." Am putea nega oare ca aceasta are loc astazi? Versetul 30 aduce concluzia: "Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului." In Matei 24:5 vedem un alt semn: "Fiindca vor veni multi in Numele Meu si vor zice: "Eu sunt Hristosul!" Si vor insela pe multi."
 
Un om cunoscut sub numele "Daddy Grace", in 1926 a infiintat o biserica, botezand oameni de culoare. Cand a murit avea trei milioane de adepti. Am
vizitat biserica sa, "Casa de rugaciune pentru toti oamenii" (The House of Prayer for All People) in Washington, D.C. Acolo am vorbit cu o doamna care era adepta lui. Am intrebat-o:
– Aveti o Biblie?
– Nu, mi-a raspuns ea. Daddy Grace este Biblia noastra.
– Ce se va intampla cand el va muri?
– Oh, el nu poate sa moara, a zis ea. El este Fiul lui Dumnezeu.

Odata el a avut un botez in Washington D.C. El a chemat pompierii sa-i boteze pe toti pe strada, 600 de oameni.Nu, el nu a fost Fiul lui Dumnezeu, dar s-a dat drept Fiul lui Dumnezeu si a inselat 3 milioane de oameni.

5. "Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie: vedeti sa nu va spaimantati, caci toate aceste lucruri trebuie sa se intample. Dar sfarsitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula impotriva altui neam si o imparatie impotriva altei imparatii." Matei 24:6-7. Nu trebuie sa vorbim mult despre razboaie. Noi toti cunoastem destule lucruri despre ele. Primul razboi mondial in 1914 a fost "un razboi care sa puna capat razboaielor." Apoi a venit teribilul cel de al doilea razboi mondial din 1939 pana in 1945. Au urmat alte si alte razboaie. Acum suntem in pragul Armaghedonului.

6. "Si pe alocurea, vor fi cutremure de pamant, foamete si ciumi." Matei 24:7. Mai mult de 200 milioane de oameni au murit de foame in lumea intreaga de la cel de al doilea razboi mondial pana acum.

Cutremure: Din secolul 2 pana in secolul 17 s-a raportat doar cate un cutremur la fiecare 100 de ani. In secolul 18 au existat 6 cutremure
distrugatoare. In secolul 19 au fost 12 cutremure. In secolul 20, in fiecare an a fost cate un cutremur devastator. La cutremurul din Lisabona, in 1755, au murit 60 de mii de oameni in 6 minute. In 1906 orasul San Francisco a fost distrus. La 26 decemrie 2004, tsunami, in urma cutremurului din Oceanul Indian, a distrus peste 200 de mii de vieti omenesti. Vedem ca aceste semne se implinesc.

Apostolul Pavel ne da cateva semne in viata religioasa si sociala. "Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, vanzatori, obraznici, ingamfati, iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu; avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia." 2 Timotei 3:1-5. As putea vorbi despre fiecare lucru aratat aici, dar voi mentiona doar cateva.

1. "Neascultatori de parinti." Delicventa juvenila creste tot mai mult in zilele noastre. Mai demult am auzit la radio despre 6 adolescenti care au fost condamnati la 20 de ani inchisoare, caci au ucis un om doar pentru a se distra.

2. "Fara dragoste fireasca." In USA din doua casatorii, una sfarseste in divort.

3. "Iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu." Pe stadioane, in frig si ploaie, mii de oameni asista la intreceri sportive, iar bisericile devin tot mai goale.

4. "Avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea." Cate denominatiuni astazi predica in realitate mesajul Domnului Hristos si au puterea
Spiritului Sau? Nu prea multe. Multe biserici nu sunt nimic mai mult decat centre sociale. Avem nevoie de mai mult foc la amvoane si mai putin in
bucatariile de la biserici. Sunt publicate lunar 15 milioane de reviste despre sex si citite de a treia parte din americani. Un milion de fete din America sufera de boli venerice. In fiecare an dispar 100 de mii de fete in sclavia alba. In fiecare an se nasc mai mult de un milion de copii nelegitimi. Exista de trei ori mai multi criminali decat studenti la facultate. O crima majora este comisa la fiecare 22 secunde. Exista 60 de sinucideri zilnic. Din trei adulti, doi fumeaza de cand erau adolescenti. Trei din 10 oameni care incep sa bea alcool devin betivi.

5. Domnul Iisus arata cum va fi chiar inainte de sfarsitul lumii. "Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului omului. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua, cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului." Matei 24:37-39. O foarte interesanta profetie cu privire la sfarsitul lumii se gaseste in Daniel 2. Imparatul Nebucadnetar a visat ca a vazut un chip (o statuie) cu un cap de aur, pieptul si bratele de argint, pantecele si coapsele erau de arama, fluierele picioarelor erau de fier, picioarele, parte de fier si parte de lut.
Profetul Daniel a explicat ca aceste diferite parti reprezentau natiuni care urmau sa stapaneasca lumea. Mai intai a fost Babilonul, apoi Medo-Persia, Grecia si la sfarsit Roma. Profetul a spus ca picioarele si degetele de la picioare aratau ca imparatia se va diviza in diferite natiuni si niciodata nu se vor mai uni impreuna. Dumnezeu a spus:"Nu vor fi lipiti unul de altul." Aceste 7 cuvinte ale lui Dumnezeu au fost mult mai pline de putere decat toti ambitiosii care ar cuceri lumea si decat toate vastele lor armate. Napoleon a incercat sa mearga impotriva profetiei lui Dumnezeu. Inainte de a porni impotriva Rusiei, el se lauda: "In 5 ani voi fi stapanul lumii." Cineva i-a spus despre profetia lui Dumnezeu si l-a avertizat ca Providenta poate fi impotriva lui. Napoleon a raspuns: "Providenta! Providenta este de partea unde exista cea mai puternica artilerie!" Dupa cativa ani, ca un invins, exilat pe insula St. Helena, Napoleon a spus intr-o zi: "Dumnezeule Atotputernic, a fost prea mult pentru mine."

Kaiserul Wilhelm a incercat si a esuat. Benito Mussolini a incercat si a avut parte de o moarte oribila; a fost spanzurat de picioare pe o strada din orasele Italiei. Adolf Hitler s-a dus la mormantul lui Napoleon, radea, si-l considera nebun pe Napoleon. El s-a laudat ca va avea succes acolo unde Napoleon a esuat. Hitler a citit profetia din Daniel 2 si cand a ajuns la pasajul "Nu vor fi lipiti unul de altul," el a sarit in sus, vorbind cu ingamfare, delirand si strigand: "Voi castiga, voi castiga!" Astazi cunoastem cine a castigat. Profetia lui Dumnezeu e adevarata si va ramane. In aceeasi profetie, Dumnezeu spune ca in zilele cand natiunile sunt divizate, Domnul Hristos va veni, va pune capat imparatiilor lumii si va aseza Imparatia Sa pentru vesnicie. Traim in timpul cand aceasta profetie trebuie sa se implineasca. Poate una din cele mai interesante profetii despre sfarsitul lumii este cea din Daniel 12:4. "Tu, insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte si pecetluieste cartea, pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi si cunostinta va creste." Biblia spune: "Cunostinta va creste." Ultimii o suta de ani au adus cresterea cunostintei. De mai bine de 5000 de ani oamenii au mers pe jos sau au calatorit cu carul cu boi, sau cu caruta cu cai. Pe apa au calatorit cu corabia cu panze. Deodata in ajunul Craciunului in 1801, prima caruta cu aburi s-a nascut. In 1804 prima locomotiva cu aburi alerga pe calea ferata cu uimitoarea viteza de 15 mile pe ora. Astazi trenurile merg cu viteza de 100 mile pe ora.

Rachetele zboara cu 18000 mile pe ora. Satelitii se invartesc in jurul pamantului. Acum credeti ca noi traim in zilele cand cunostinta a crescut?
Cresterea cunostintei se vede si in alte directii. Pentru mii de ani cartile erau scrise pe tablite de argila, pe piei de animale sau pe papirus. Fiecare scrisoare trebuia scrisa incet, cu grija, de mana. Mai intai a aparut o mica presa de tiparit. Astazi avem prese care in 5 secunde pot tipari ceea ce Benjamin Franklin cu presa lui tiparea intr-o zi intreaga. Cea mai buna presa astazi tipareste de 9600 de ori mai repede decat cea mai buna presa de acum 200 de ani.

Astazi chimistii pot face lucruri minunate: hartie din gloduri de porumb si zahar din carbune. Oamenii de stiinta au facut arma cea mai distrugatoare: bomba atomica. Una a fost aruncata pe Hiroshima si a omorat 100000 de oameni. Curand a fost depasita de bomba cu hidrogen care e de 2400 de ori mai puternica. Desigur traim in timpul sfarsitului cand cunostinta a crescut.

Doar o profetie mai trebuie implinita inainte ca Iisus sa vina. "Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul." Matei 24:14. Poate ca ziceti: "Este un drum lung pentru ca aceasta profetie sa fie implinita." Va rog sa luati in consideratie acesti doi factori:

1. Societatile Biblice tiparesc milioane de Biblii in aproape 2000 de limbi. Desigur, Biblia contine "Evanghelia Imparatiei."

2. Prin radio, televiziune (transmisie prin satelit), prin internet si prin lucrarea misionarilor "Evanghelia Imparatiei" este dusa in cele mai indepartate colturi ale pamantului.

Toate profetiile arata clar ca sfarsitul lumii este aproape. Astazi sunt multi oameni care nu cred aceasta. Ei isi bat joc de aceasta ideie si spun ca e imposibil. Poate ei nu stiu, dar, prin aceasta atitudine, ei arata ca sfarsitul e aproape. "Inainte de toate, sa stiti ca in zilele din urma vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trai dupa poftele lor si vor zice:"Unde este fagaduinta venirii Lui?" 2Petru 3:3-4. Chiar unii pastori trebuie sa fie inclusi in acest grup, deoarece pe multi dintre ei nu-i auzim predicand ca sfarsitul lumii este aproape. Daca ei ar crede, de ce nu ar predica aceasta? Chiar aceasta este o dovada ca traim in zilele din urma.

Ti-ai predat inima lui Iisus si te-ai hotarat sa-L urmezi? Daca nu te-ai hotarat, acum este timpul sa te hotarasti. Te rog, nu amana, caci e periculos.