40. Puterea invierii

Te-ai simtit vreodata fara putere in viata ta de crestin? Ti se pare ca ispitele te afecteaza prea usor? Ai cazut iar si iar? Poate gandesti: “Crestinismul trebuie sa ofere mai mult decat atat.” Unde este puterea? De ce traiesc in infrangere permanenta? Am experimentat harul mantuitor al lui Dumnezeu pentru pacatele mele din trecut, dar tanjesc dupa puterea Lui acum  pentru a trai o viata noua, o viata de biruinta.

Nu esti singurul, caci si alti crestini devotati au simtit la fel. In lectia de azi, vom descoperi cum putem sa primim aceeasi putere care L-a inviat din morti pe Isus, pentru a trai o viata morala plina de putere si biruinta.

1. Cum descria apostolul Pavel dilema pe care fiecare crestin o intalneste?

“Stiu, in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca (“in carnea mea” – trd. engleza), pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac.” Romani 7:18.

a. In firea noastra pamanteasca (in carnea noastra) nu locuieste __________    ____________

b. Avem _______________, dar

c. N-avem _________________ sa facem ce e bine.

2. Unde a gasit Pavel solutia acestei probleme?

“O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?… Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru! … Romani 7:24-25

Solutia pentru caderile repetate in viata de crestin este o legatura, o relatie cu ______________ _____________ Domnul nostru.

Exista doar un raspuns pentru problema esecului asupra pacatelor. Isus intareste pe cel slab. El transforma pe credinciosii invinsi in credinciosi biruitori. El slabeste lanturile care ne leaga, ne elibereaza pentru a-L servi pe El si pentru a binecuvanta pe altii prin marturia noastra.

3. Care era dorinta spirituala a lui Pavel?

“Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fatza de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Isus Hristos, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos… Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui si sa ma fac asemenea cu moartea Lui.” Filipeni 3:8, 10.

Secretul unei vieti crestine pline de bucurie este “sa-L cunoastem pe El si puterea invierii Lui.” Invierea lui Hristos este un adevar central al Noului Testament.

4. Ce nume a folosit Isus pentru a Se descoperi pe Sine Insusi apostolului Ioan pe insula Patmos?

“Nu te teme! Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma, Cel viu. Am fost mort si iata ca sunt viu in vecii vecilor.” Apocalipsa 1:17-18.

Isus este _______ ____________ si ____________ __________ ________ ______________

Isus a fost  _________________ si acum este _______________ in vecii vecilor.

Crestinismul nu este pur si simplu un alt sistem al credintelor lumii. Isus Hristos este viu. Puterea Lui ne este la indemana. Ca Domn al nostru inviat, Isus a invins mormantul si ne-a liberat de sub stapanirea mortii. Prin puterea invierii Lui putem trai o viata noua.

5. Cum descrie apostolul Pavel efectul puterii invierii in vietile noastre?

“Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Isus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Isus  din morti, va invia si trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Sau, care locuieste in voi.” Romani 8:11.

Duhul __ _________ ___ _______________ dintre cei morti.

b. Acelasi Duh Sfant va _______________ si ____________ __________ ____________

Acesta este un adevar uimitor. Acelasi Spirit Sfant care L-a inviat pe Isus din moartea fizica va intra, prin credinta, in vietile noastre si ne va transforma din moarte spirituala in viata spirituala. O noua putere spirituala vom primi prin puterea Spiritului Sfant.

6. Daca ne predam vietile noastre lui Isus si daca ne vom uni cu El “printr-o moarte asemanatoare cu a Lui”, ce promisiune putem pretinde?

“In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.” Romani 6:5.

A muri impreuna cu Isus inseamna a ne preda Lui vietile noastre pe deplin, sa-I cerem sa permita firii noastre pacatoase sa fie crucificata pe cruce impreuna cu El. Promisiunea Lui este ca daca murim impreuna cu El, vom fi inviati la o viata noua prin puterea invierii Lui.

7. Ce invitatie ni se face tuturor celor care vor raspunde promisiunii unei vieti noi?

“Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie.” Evrei 4:16.

Isus doreste sa intoarca infrangerile noastre in biruinte. El a biruit ispitele diavolului si insasi moartea. El ne invita sa luam parte la acea victorie, prin Spiritul Sfant, in puterea invierii.