10. Harul imbelsugat

Dintre toate darurile pe care le ofera cerul, nici unul nu e mai valoros decat Iisus Hristos. Harul Sau iarta pacatele noastre. El ne ofera iertare si pace. Datorita acestui dar minunat, apostolul Pavel a putut sa scrie: "Acum dar nu este nici o osandire (condamnare) pentru cei ce sunt in Hristos Iisus (Romani 8:1). In Hristos noi devenim copii ai lui Dumnezeu (Vezi: Ioan 1:12; Efeseni 3:14-15). Harul lui Dumnezeu nu numai ca ne iarta trecutul nostru, dar ne da putere sa traim o viata noua, evlavioasa.

1. Ce fagaduinte ne da Dumnezeu prin harul Sau?

"Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har." Romani 6:14.

Un alt cuvant pentru "a stapani" este "a controla." Prin har, pacatul nu are control asupra celor ce prin credinta primesc puterea lui Iisus.

2. Ce diferenta este intre viata noastra dinainte, fara Iisus, si viata noua in Hristos?

"Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere, care ne face sa strigam: "Ava adica: Tata!" Romani 8:25.

Care este intelesul biblic al expresiei: "un duh de robie?"
__________________________________________________________________

Ce se-ntelege prin expresia: "un duh de infiere?"
__________________________________________________________________

3. De ce a venit Iisus pe pamant?

"Ea va naste un Fiu si-i vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale." Matei 1:21.

Continua aceasta propozitie: Iisus a venit sa__________________________

Care este diferenta intre a fi salvat "din pacat" si a fi salvat "in pacat?" _________________________________________________________________

4. Ce lucreaza harul in viata noastra?

"Prin care am primit harul si apostolia, ca sa aducem pentru Numele Lui, la ascultarea credintei pe toate Neamurile." Romani 1:5.

Care este unul din scopurile harului? ________________________________

5. Oare vom putea birui ispitele lui Satana prin propria noastra putere de vointa?

"Pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii este credinta noastra." 1 Ioan 5:4.

Ce este credinta? Cum ne da credinta victorie asupra lui Satana?
__________________________________________________________________

6. Cand se pare ca ispitele ne coplesesc, ce stim noi cu siguranta?

"Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda." 1 Corinteni 10:13.

7. Ce putem face fara Hristos?

"Caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic." Ioan 15:5.

De ce nu putem birui cand suntem fara Iisus?
__________________________________________________________________

8. Ce putem face impreuna cu Hristos? Subliniaza cuvantul care descrie cat de mult putem face in puterea Domnului Hristos.

"Pot totul in Hristos, care ma intareste." Filipeni 4:13.

9. Cum ne intareste Hristos? Subliniaza partea din text care explica darul pe care ni-l da Dumnezeu pentru a birui raul.

"Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit tot ce priveste viata si evlavia, prin cunoasterea Celui ce ne-a chemat prin slava si puterea Lui, prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este in lume prin pofte." 2Petru 1:3-4.

Cand primim harul lui Hristos prin credinta, noi primim putere sa biruim. Citind Cuvantul Sau, harul Lui ne umple inimile cu o noua putere spirituala. Diavolul este un dusman invins. Harul lui Dumnezeu este mai mare decat pacatul nostru. Puterea lui Hristos este mai mare decat puterea celui rau. Sa ne bucuram in aceasta fagaduinta minunata.