17. Viata noua

Ti-ai dorit vreodata sa incepi o noua viata? Poate ai fost obsedat de amintirea unor lucruri pe care le-ai facut in trecut. Poate ai avut esecuri mizerabile in unele aspecte ale vietii si doresti sa ai un nou inceput. In lectia de azi vom studia din Cuvantul lui Dumnezeu si vom descoperi cum sa incepem o viata noua in Hristos.

1. Ce fagaduinta ne da Dumnezeu in fiecare zi?

"Bunatatile Domnului nu s-au sfarsit, indurarile Lui nu sunt la capat, ci se inoiesc in fiecare dimineata. Si credinciosia Ta este atat de mare." Plangerile lui Ieremia 3:22-23.

2. Care sunt cele sapte promisiuni pe care ni le da Dumnezeu cu privire la puterea Lui de a ne ierta pacatele noastre si de a ne da un nou inceput?

"Care Dumnezeu este ca Tine, care ierti nelegiuirea si treci cu vederea pacatele ramasitei mostenirii Tale? El nu-Si tine mania pe vecie, ci Ii place indurarea! El va avea iarasi mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noastre si vei arunca in fundul marii toate pacatele lor." Mica 7:18-19.

3. Ce se intampla cand ne predam lui Iisus?

"Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi." 2Corinteni 5:17.

a. Noi devenim __________________________________________

b. Toate lucrurile devin ___________________________________

4. Cum ne transforma Dumnezeu intr-o "faptura noua?" Cum ne schimba El obiceiurile noastre vechi si pacatoase in unele noi?

"Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne." Ezechiel 36:26.

Minunea unei inimi noi vine printr-un ___________ nou pe care Dumnezeu Il pune in noi. Noi nu ne putem schimba singuri. Numai Duhul Sau ne poate transforma intr-o creatura noua.

5. Ce este Evanghelia lui Hristos?

"Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede." Romani 1:16.

Evanghelia este ___________________ lui __________________ pentru _______________

Evanghelia inseamna "vestea buna", vestea minunata despre viata desavarsita si neprihanita a lui Hristos pusa in locul esecurilor noastre pacatoase. Este vestea incredibila despre moartea lui Hristos in locul nostru.Iisus nu numai ca a murit pentru noi, El traieste pentru noi. Prin credinta, puterea Sa de a schimba viata prin Spiritul Sau Sfant poate fi a noastra.

6. Cum putem primi aceasta putere de a ne schimba viata?

"Fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede." Romani 1:16.

Eu pot primi harul si puterea lui Dumnezeu daca voi ________________. Prin credinta, noi acceptam harul lui Dumnezeu, primim puterea Sa si experimentam bucuria unei vieti noi. Toate darurile harului Sau sunt ale noastre cand credem.

7. Ce binecuvantare ofera cartea Apocalipsei celor ce accepta harul lui Hristos prin credinta?

a. "Si-I voi da o piatra alba; si pe piatra aceasta este scris un nume nou." Apocalips 2:17.
b. "Si cantau o cantare noua." Apocalips 5:9.
c. "Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou." Apocalips 21:1.
d. "Iata, Eu fac toate lucrurile noi." Apocalips 21:5.

Cand Il acceptam pe El prin credinta, Mantuitorul nostru minunat, Domnul nostru iubitor, Imparatul nostru care va veni ne da un nume nou. Noi suntem fiii si fiicele Lui, parte din familia lui Dumnezeu. El ne pune un cantec nou in gura noastra si bucurie noua in vietile noastre. Cu o speranta noua, noi privim deasupra a tot ce exista spre ceea ce va fi – un cer nou si un pamant nou – spre ziua cand bolile, suferintele si necazurile nu vor mai fi cand El va face toate lucrurile noi. De ce nu te-ai pleca in rugaciune chiar acum spre a-ti preda viata lui Hristos pentru a trai o noua viata astazi, maine si pentru vesnicie?