18. Ascultarea din inima

Oare viata de crestin este o povara sau o bucurie? Totul depinde de motivul nostru pentru care servim pe Dumnezeu. Daca ascultam de Dumnezeu de frica, vom fi pierduti si viata de crestin va fi o robie. Daca ascultam de Dumnezeu pentru ca Il iubim si credem ca planurile si caile Lui sunt cele mai bune, atunci poruncile Lui sunt carari spre fericire. De cate ori am esuat cand am incercat singuri sa luptam impotriva tendintelor rele din firea noastra omeneasca; ispitele lui Satana sunt prea grele pentru noi. In lectia de azi vom descoperi vestea minunata ca harul lui Dumnezeu ne da si motivul (imboldul) si puterea sa ascultam Legea Sa.

1. De ce este asa de greu sa traim o viata de ascultare?

"Stim, in adevar, ca Legea este duhovniceasca ("spirituala"- trd. engleza): dar eu sunt pamantesc ("carnal"- trd. engleza), vandut rob pacatului." Romani 7:14.

Legea este ______________________ . Eu sunt__________________________ .

2. Ce inseamna sa fii pamantesc sau carnal?
_______________________________________________________________________

Apostolul Pavel a scris: "Umblarea dupa lucrurile firii pamantesti ("mintea carnala" – trd. engleza) … nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna. Deci cei ce sunt pamantesti, nu pot sa placa lui Dumnezeu." Romani 8:7-8. Ce intelegea Pavel prin aceasta?
________________________________________________________________

3. Cum putem trai cu succes o viata de ascultare evlavioasa?

"Daca traiti dupa indemnurile ei (firii pamantesti), veti muri; dar daca, prin Duhul, faceti sa moara faptele trupului, veti trai." Romani 8:13.

Daca incercam sa traim cu evlavie si ascultare prin puterea noastra (in carne, adica in firea pamanteasca), suntem sortiti unei infrangeri totale. Daca traim prin puterea Lui (prin Duhul), Domnul ne asigura biruinta in lupta noastra impotriva ispitei.

4. Biblia vorbeste de doua legaminte: Legamantul cel Vechi si Legamantul cel Nou. De ce a esuat Legamantul cel Vechi? De ce Noul Legamant este diferit? Care este garantia succesului lui?

"In adevar, daca legamantul dintai ar fi fost fara cusur, n-ar mai fi fost vorba sa fie inlocuit cu un al doilea." Evrei 8:7.

"Pentru ca (Copiii lui Israel) n-au ramas in legamantul Meu, si nici Mie nu Mi-a pasat de ei, zice Domnul." Evrei 8:9.

"Dar acum Hristos a capatat o slujba cu atat mai inalta cu cat legamantul al carui mijlocitor este El, e mai bun, caci este asezat pe fagaduinte mai bune." Evrei 8:6.

In Legamantul cel Vechi Dumnezeu a gasit _________________ in ei.

Copiii lui Israel n-au ________________ in ______________________

Legamantul cel Nou e un Legamant mai ___________, deoarece este asezat pe _________________

Sub Vechiul Legamant, Israelitii au promis sa pazeasca toate poruncile lui Dumnezeu. N-a fost nimic rau cu intentiile lor.Problema era cu puterea de a face tot ce au promis. Noul Legamant se bazeaza pe fagaduintele lui Dumnezeu. Harul si puterea Lui au realizat pentru noi ceea ce noi nu puteam realiza.

5. Care sunt cele patru aspecte ale Noului Legamant?

" Dar iata legamantul , pe care-l voi face …  Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu." Evrei 8:10.

"Pentru ca le voi ierta nelegiuirile si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele si faradelegile lor." Evrei 8:12.

Dumnezeu a promis: "Eu voi"

a. ________________________________________________________________

b. ________________________________________________________________

c. _______________________________________________________________

6. Care este cuvantul care descrie cel mai bine lucrarea lui Hristos?

"Iisus (este) Mijlocitorul legamantului celui nou." Evrei 12:24.

Mijlocitor este cineva care lucreaza pentru a aduce doua parti impreuna. Cand pacatele noastre ne-au despartit de Dumnezeu, jertfa Lui pe cruce ne-a adus inapoi la Dumnezeu.

7. Ce inseamna mijlocirea lui Iisus pentru tine personal?

8. Sangele Legamantului Vesnic este fagaduit fiecarui credincios. Ce va face el pentru tine?

"Prin sangele legamantului celui vesnic, sa va faca desavarsiti in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui si sa lucreze in noi ce-I este placut, prin Iisus Hristos." Evrei 13:20-21.

In Noul Legamant, Iisus face pentru noi ceea ce noua ne este imposibil sa facem pentru noi insine. El ne rascumpara din vina pacatului, creiaza in noi o dorinta de a-L servi pe El, ne schimba inimile si ne da putere sa ascultam. Ce ne cere El sa facem noi? El ne cere simplu sa-L alegem in fiecare zi sa fie Mantuitorul si Domnul nostru. Daca Iisus locuieste in vietile noastre, intreaga noastra ascultare adevarata va veni din inima.