32. Isus si Sabatul

Unii oameni cred ca Domnul Iisus a venit pentru a inlatura Sabatul. Din contra, Isus n-a venit sa distruga Legea, ci s-o implineasca (Matei 5:17-18). A implini inseamna a intregi, a completa, a desavarsi, a realiza, a indeplini (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane). Isus nu a venit sa inlature Sabatul. El a venit sa-l intregeasca, sa-l completeze cu un nou inteles. Conducatorii evrei din timpul lui Isus au pus restrictii nenecesare asupra Sabatului care a devenit o povara; Sabatul era atunci un jug de sclavie.

Isus a venit sa inlature povara de pe Sabat, sa curete gunoiul, astfel ca Sabatul sa straluceasca in toata frumusetea sa. El a aratat in viata si invataturile Sale ca Sabatul este un dar special de iubire. In lectia de azi vom privi Sabatul cu alti ochi si vom redescoperi pretiosul dar de iubire al lui Hristos.

1. Ce facea Isus in Sabat?

“A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca.” Luca 4:16.

Obiceiul lui Isus era sa se inchine Tatalui Sau ceresc in fiecare Sabat. In primul rand, Sabatul este o zi de inchinare si de lauda. Sabatul este o celebrare a bunatatii, harului si iubirii lui Dumnezeu. Este o re-amintire a iubirii Lui pentru noi.

2. De ce criticau Fariseii pe ucenicii lui Isus pentru ceea ce faceau in Sabat?

“In vremea aceea, Isus trecea prin lanurile de grau, intr-o zi de Sabat. Ucenicii Lui, care erau flamanzi, au inceput sa smulga spice de grau si sa le manance. Fariseii, cand au vazut lucrul acesta, I-au zis: “Uite ca ucenicii Tai fac ce nu este ingaduit sa faca in ziua Sabatului.” Matei 12:1-2.

3. Cum a raspuns Isus criticii Fariseilor?

“Daca ati fi stiut ce insemneaza: “Mila voiesc, iar nu jertfe,” n-ati fi osandit pe niste nevinovati. Caci Fiul omului este Domn si al Sabatului.” Matei 12:7-8.

Ca Domn al Sabatului,Isus lucreaza pentru satisfacerea nevoilor credinciosilor Sai.. Sabatul nu este o zi de robie, ci o zi de mila si compasiune.

4. Fariseii au condamnat si pe Isus ca a vindecat mana uscata a unui om in ziua Sabatului. Ce le-a raspuns Isus?

“De aceea este ingaduit a face bine in zilele de Sabat.” Matei 12:12.

5. Ce sfat a dat Isus ucenicilor Sai in predica Sa despre evenimentele din zilele din urma cu privire la Sabat?

“Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr-o zi de Sabat. Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare, cum n-a fost niciodata de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi.” Matei 24:20-21.

Isus a aratat ucenicilor ca fuga lor. de la distrugerea Ierusalimului de catre generalul roman Titus in anul 70 d. H. nu avea sa fie in Sabat deoarece ei se vor __________ pentru aceasta.

6. Moartea lui Isus cum marturiseste despre importanta Sabatului biblic?

“S-au intors si au pregatit miresme si miruri. Apoi, in ziua Sabatului, s-au odihnit, dupa Lege.” Luca 23:56.

Crucea vorbeste despre odihna, nu despre lucrare. Ne arata sa lasam jos poverile noastre, nu sa le ridicam. Urmasii lui Hristos s-au odihnit in Sabat, “dupa Lege,” ca un exemplu al odihnei lor in iubirea lui Isus.

7. Ce invitatie ne face Isus fiecaruia dintre noi?

“Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati si Eu va void a odihna.” Matei 11:28.

Invitatia divina a Domnului nostru este: Veniti, Odihniti-va si Inchinati-va! In Isus gasim odihna pentru cele mai adanci dorinte ale inimii noastre. Pentru Isus, Sabatul era o zi de odihna in grija si mila Tatalui Sau, o zi de marturisire a puterii miraculoase a lui Dumnezeu. Era o zi de reflectie in Cuvantul si lucrarile lui Dumnezeu.

Este dorinta Sa aceea de a simti iubirea Lui, de a trai in harul Sau si de a ne odihni in grija Lui in fiecare Sabat.