35. Sarbatorind Sabatul


Ai dorit vreodata sa poti descoperi o insula a pacii in aceasta lume a stresului? Exista momente cand viata ta pare sa fie plina de neliniste? Viitorul te ingrijoreaza?

Dumnezeu a creat chiar acea insula a pacii dorita de inimile noastre. Sabatul este simbolul vesnic al iubirii Sale pentru noi. Odihna Sabatului ne aminteste in fiecare saptamana ca El ne-a creat si nu ne-a uitat.

1. Care trei lucruri specifice le-a facut Dmnezeu in Sabatul zilei a saptea?

“Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentruca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse.” Geneza 2:3.

 1.  Dumnezeu a _____________________________________________________

 2.  Dumnezeu a ____________________________________________________

 3.  Dumnezeu S-a ___________________________________________________

Desi e posibil sa primim binecuvantarea lui Dumnezeu in orice zi, noi putem primi binecuvantarea Sabatului numai daca sarbatorim Sabatul Sau. El a pus o binecuvantare speciala in ziua a saptea; este ziua pe care El a sfintit-o.

2. Ce a promis Dumnezeu celor ce tin Sabatul Sau?

“Ferice de omul (“Binecuvantat este omul” – trd. engleza) care face lucrul acesta si de fiul omului care ramane statornic in el, pazind Sabatul, ca sa nu-l pangareasca si stapanindu-si mana, ca sa nu faca nici un rau!” Isaia 56:2.

Dumnezeu a promis o ___________________ pentru toti cei ce tin Sabatul.

Scrie cateva binecuvantari pe care le da Dumnezeu celor ce tin Sabatul.

3. Cum descrie Dumnezeu Sabatul?

“Ziua a saptea este Sabatul, ziua de odihna, cu o adunare sfanta. Sa nu faceti nici o lucrare in timpul ei: este Sabatul Domnului, in toate locuintele voastre.” Leviticul 23:3.

Sabatul este ziua de ____________________, cu o ______________________ sfanta.

In Sabat ne odihnim de lucrarile noastre si gasim pace si bucurie in adunarea cea sfanta a lui Dumnezeu. Adunare inseamna o “venire impreuna.” Sabatul este o sfanta venire impreuna a copiilor lui Dumnezeu pentru inchinare.

4. Cum a sarbatorit Isus Sabatul? Care era obiceiul Lui saptamanal?

“A venit in Nazaret unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca.” Luca 4:16.

Sabatul era ceva special pentru Isus. In fiecare Sabat Isi petrecea timpul inchinandu-Se Tatalui Sau ceresc. De asemenea, Isus a facut multe din minunile Sale de vindecare in Sabat.

5. Minunile de vindecare ale lui Hristos in Sabat ce ne invata pe noi despre sarbatorirea Sabatului?

“Daca ati fi stiut ce insemneaza: “Mila voiesc, iar nu jertfe,” n-ati fi osandit pe niste nevinovati. Caci Fiul omului este Domn si al Sabatului.”…De aceea este ingaduit a face bine in zilele de Sabat.” Matei 12:7,8, 12 u.p.

Ce inseamna aceasta pentru noi astazi? ___________________________________________

Mila, bunatatea si faptele bune ale lui Isus ce model pot constitui pentru noi? ___________________________________________________________________________

6. Ce ne invata Domnul sa facem astazi?

“Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului, ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L si daca-L vei cinsti, neurmand caile tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nededandu-te la flecarii, atunci te vei putea desfata in Domnul si Eu te voi sui pe inaltimile tarii, te voi face sa te bucuri de mostenirea tatalui tau Iacov; caci gura Domnului a vorbit.” Isaia 58:13-14.

Domnul ne invita:

 1.  Sa ne ________________________________________________

 2.  Sabatul sa fie _______________________________ noastra.

 3.  Sa ne ______________________________ in Domnul

Domnul ne invita sa nu:

 1.  Sa nu ________________ noastre

 2.  Sa nu ne __________________ cu ______________ noastre

 3.  Sa nu ne ___________________ la _________________

“A pune piciorul” peste ceva era un simbol de proprietate, de posesiune. Textul din Isaia ne invata ca atunci cand noi eliberam Sabatul de sub stapanirea noastra si onoram pe Dumnezeu cu cuvintele si activitatile noastre, atunci El ne va sui pe inaltimile tarii. Cu alte cuvinte, viata noastra va fi binecuvantata cu prezenta Sa.

7. Cum vom petrece Sabatul in ceruri?

“In fiecare Sabat, va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea, – zice Domnul.” Isaia 66:23.

Imagineaza-ti: Toate fiintele ceresti si toti mantuitii se vor inchina la Tronul lui Dumnezeu in Sabat. Ei vor canta laude si cantece de inchinare. Domnul Insusi Isi va arata iubirea deplina pentru noi. El ne va impartasi bucuria Sa deplina ca vom fi cu El pentru vesnicie.

Ai dori ca Isus sa stie ca dorinta inimii tale este sa te inchini impreuna cu ingerii in primul Sabat in ceruri? Roaga-te chiar acum si spune-I lui Isus aceasta.