36. Sanatatea are importanta

In Biblie, Dumnezeu a pus un accent deosebit pe sanatate. Astazi, atat crestinii, cat si necrestinii sunt ingrijorati de sanatatea lor. Cei mai multi oameni doresc cu certitudine sa traiasca mai mult si sa reduca riscul imbolnavirii. In timp ce aceasta motivatie este laudabila, sanatatea nu este singurul motiv pentru care Dumnezeu a dat poporului Sau principii de sanatate in Scriptura. Aceasta lectie ne va aduce o noua privire asupra sanatatii.

1. Cu ce compara Apostolul Pavel  trupurile noastre?

"Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri?" 1 Corinteni 6:19.

Corpul nostru este ___________________ Duhului Sfant.

2. Deoarece corpurile noastre sunt Templul lui Dumnezeu, ce apel facea apostolul Pavel?

a. "Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu." 1 Corinteni 6:20.

b. "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu." 1 Corinteni10:31.

Apelul lui Dumnezeu este simplu si direct: El ne invita sa-L slavim in orice facem. Mesajul Lui de sanatate este ca noi sa-L glorificam prin obiceiurile noastre. El ne iubeste si doreste ca noi sa fim sanatosi.

3. De ce ne indeamna apostolul Pavel sa prezentam corpurile noastre ca jertfe vii lui Dumnezeu?

"Va indemn dar, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca." Romani 12:1.

Desi este rezonabil sa aducem (sa prezentam) trupurile noastre lui Dumnezeu, aici este ceva mai adanc. Jertfele erau oferite ca parte ale serviciilor religioase ale lui Israel. "Slujba duhovniceasca" intr-o alta traducere este: "fapta (slujba) spirituala de inchinare" (NIV). Dupa cum vechiul Israel oferea jertfe lui Dumnezeu in inchinare, la fel noi oferim corpurile noastre ca jertfe vii in faptele spirituale de inchinare cand urmam principiile de sanatate prescrise de Dumnezeu. A trai sanatos spre slava lui Dumnezeu este o slujba duhovniceasca (spirituala) de inchinare.

4. Este sanatatea inclusa in mesajul lui Dumnezeu din ultimile zile pentru pregatirea unui popor in vederea revenirii lui Isus?

"Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si: duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos." 1 Tesaloniceni 5:23.

a. Sfintirea – lucrarea lui Dumnezeu de a ne schimba prin Spiritul Sfant – trebuie sa fie deplina.

b. Este dorinta lui Dumnezeu sa pazeasca, sa pastreze intregi duhul nostru, sufletul nostru si trupul nostru.

Exista o legatura intre sanatatea fizica, emotionala si spirituala. Practicile nesanatoase afecteaza procesele gandirii noastre. Dumnezeu comunica prin Duhul Sfant cu mintea noastra. Orice obicei rau care impiedica sau stanjeneste Spiritul Sfant de a avea acces direct la mintea noastra trebuie predate Lui spre a fi indepartat.

5. Profetul Isaia descrie promisiunile minunate ale lui Dumnezeu pentru cei credinciosi si care binecuvinteaza pe altii.

"Atunci lumina ta va rasari ca zorile si vindecarea ta va incolti repede; neprihanirea ta iti va merge inainte si slava Domnului te va insoti." Isaia 58:8.

Este o legatura intre lumina (adevar), vindecare (sanatate), neprihanire si slava. Traind viata in totala supunere fata de Dumnezeu, atunci noi mergem in lumina (adevarul) lui Dumnezeu, dorim completa Lui vindecare, ne deschidem inimile pentru neprihanirea Lui si dorim sa descoperim slava Sa si altora.

6. Apostolul Ioan repeta dorinta lui Dumnezeu pentru viata fiecaruia dintre noi.

"Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau." 3 Ioan 2.

Dumnezeu doreste ca _______________ ____________ sa sporeasca.

7. Cand vom experimenta refacerea completa fizica, mintala si spirituala dorita de Dumnezeu?

"Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou. El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durerre, pentru ca lucrurile dintai au trecut." Apocalipsa 21:1, 4.

Dumnezeu a promis vindecare completa si refacere fundamentala. Pana atunci, El ne invita sa-L slavim pe El in trupurile noastre. Permitand Cuvantului Sau sa ne calauzeasca alegerile noastre si prezentand corpurile noastre ca Templu unde sa locuiasca Spiritul Sfant, prin aceasta noi Ii aducem slava acum si privim inainte spre acea zi cand vom primi corpuri noi, slavite , nemuritoare si complet refacute pentru a slavi pe Dumnezeu in vesnicie.