39. Speranta dincolo de mormant

Cei mai multi oameni se tem de moarte. Biblia spune ca, datorita fricii lor de moarte, oamenii fara Hristos sunt “supusi robiei toata viata lor” (Evrei 2:15). Pentru multi oameni, moartea pare a fi o calatorie in necunoscut. Dar Iisus ia frica de moarte de la toti care cred in El. El a intrat in imparatia mortii si a biruit-o. El a dat piept frontal cu moartea si a iesit biruitor. In aceasta lectie vom studia cum biruinta lui Iisus asupra mormantului ne da speranta in fatza mortii.

1. Ce asigurare ne da Iisus in fatza mortii?

“(Eu sunt) Cel viu. Am fost mort si iata ca sunt viu in vecii vecilor. Eu tin cheile mortii si ale Locuintei mortilor.” Apocalipsa 1:18.

Descrie in propriile tale cuvinte semnificatia faptului ca Iisus tine “cheile mortii si ale Locuintei mortilor.” ____________________________________________________________________

2. Iisus, Fiul lui Dumnezeu, a existat impreuna cu Tatal din vesnicii. Ce cuvinte descriu  autoritatea lui Iisus fatza de viata si moarte?

“Nimeni nu mi-o ia (viata) cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau si am putere s-o iau iarasi.” Ioan 10 :18.

Pentru ca Iisus a existat impreuna cu Tatal din vesnicie si nicodata n-a avut un inceput si niciodata nu va avea un sfarsit, El are viata vesnica in Sine Insusi. El este Viata (Ioan 1:1-4; Apocalipsa 1:8).

3. Cum a reasigurat Iisus pe Marta dupa moartea lui Lazar, fratele ei?

“Iisus i-a zis: “Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai.” Ioan 11:25.

4. Ce credea Marta despre inviere?

“Stiu,” I-a raspuns Marta, “ca va invia la inviere, in ziua de apoi.” Ioan 11:24.

Marta credea ca se va intalni cu fratele ei, Lazar, la  _____________________

5. Chiar in ziua aceea, cum Si-a demonstrat Iisus puterea asupra mortii?

“Dupa ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: “Lazare, vino afara!” Si mortul a iesit cu mainile si picioarele legate cu fasii de panza si cu fatza infasurata  cu un stergar. Iisus le-a zis: Deslegati-l si lasati-l sa mearga.” Ioan 11: 43-44.

Iisus Si-a descoperit puterea asupra mortii prin invierea lui Lazar din _________________

6. Pe cine putem sa ne intemeiem speranta noastra  cand intampinam inevitabilitatea mortii?

“Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Iisus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Iisus din morti, va invia si trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Sau, care locuieste in voi.” Romani 8:11.

Acela care a inviat ____ _______________ din ____________ va ______________ si trupurile voastre muritoare.

Invierea Domnului nostru Iisus ne da o speranta incredibila in fatza mortii. Deoarece Iisus a inviat si a biruit moartea, noi deasemenea putem privi cu credinta inainte spre invierea prin aceeasi putere care L-a inviat pe Iisus.

7. Conform apostolului Pavel, cand va avea loc invierea?

“Iata, in adevar, ce va spunem, prin Cuvantul Domnului: noi cei vii, care vom ramanea pana la venirea Domnului, nu vom lua-o inaintea celor adormiti. Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogora din cer si intai vor invia cei morti in Hristos.” 1 Tesaloniceni 4:15-16.

Mortii vor invia la _____________________________________________ Domnului.

8. Ce fagaduinta mareata va fi implinita la invierea poporului lui Dumnezeu?

“Cand trupul acesta supus putrezirii, se va imbraca in neputrezire si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: “Moartea a fost inghitita de biruinta.” 1 Corinteni 15:54.

Nu trebuie sa ne temem de moarte. Ea este un dusman invins. Iisus a dat piept cu moartea la cruce si a biruit-o prin invierea Sa. Cand El va veni iarasi, noi vom primi in realitate ceea ce acum primim prin credinta. In Iisus biruinta asupra mormantului este deja castigata.