Intercer a propus un sistem de website-uri gratuite pentru bisericile din Romania – 2005 – 2009

In perioada 2004-2005 am avut experienta programarii pentru sistemul Adventist Church Connect (ACC), http://www.adventistchurchconnect.com si Adventist School Connect (ASC), http://www.adventistschoolconnect.com, lucrand ca subcontractor pentru firma SimpleUpdates.

Sistemele ACC si ASC ofera cate un website gratuit pentru fiecare biserica si scoala Adventista din America de Nord, Canada si Bermude. Bisericile care nu au nici o prezenta pe internet, pot avea un website automat (versiunea 1.1) pe care apoi il pot personaliza cu informatiile despre organizatia proprie (versiunea 2.0). Acest sistem cuprinde acum mai mult de 3500 de website-uri de biserici si scoli adventiste.

Aveam la dispozitie inca din 2005 atat mijloacele de programare necesare, o colaborare fructuoasa cu compania care a realizat software-ul, cat si entuziasmul de a crea acest proiect in mod gratuit. Parea sa fie reteta pentru succesul acestui proiect, insa s-a dovedit ca sunt alti factori mai „importanti” care au impiedicat realizarea lui pentru urmatorii 4-5 ani.

Inca din 2005 am inceput sa scriu la Departamentul Comunicatii al Uniunii Romane, oferindu-ma sa lucrez gratuit un astfel de sistem, adaptandu-l dupa sistemul american. Eram plin de entuziasm si ma gandeam ca acest sistem va aduce aproape 1000 de website-uri adventiste romanesti online, fata de cele pana in 100 existente la acel moment. Am scris si am tot scris, fara sa primesc raspuns.

In 2006 am fost invitat de catre Departamentul Comunicatii al Uniunii Romane sa trimit un material video din partea Intercer catre intalnirea Diasporei romanesti adventiste, care a avut loc la Cernica. Am inclus in acel video si o prezentare a sistemului ACC/ASC si cum bisericile adventiste din Romania ar putea beneficia de un asemenea sistem. Puteti urmari acest scurt videoclip mai jos.

Mesaj Intercer pentru Intalnirea Diasporei Adventiste Romane, Cernica, 2006

Din pacate nu s-a realizat nimic nici in 2006. Am continuat cu mesajele, iarasi fara raspuns. In vara lui 2008 am vizitat Romania si am mers personal la Uniunea Romana la Departamentul Comunicatii. Am fost asigurat in acea discutie ca vom colabora pentru realizarea acestui sistem. Am fost bucuros ca in sfarsit se pun rotile in miscare, mai ales ca am fost asigurat ca 99% e sigur ca asa se va proceda.

In vara lui 2008 cand am fost in Romania am prezentat un seminar despre acest sistem la Conferinta Muntenia.

De asemenea, in aceeasi perioada (Iulie 2008) am popularizat activitatea web adventista prin 12 prezentari  desfasurate in sapte localitati din Romania. ( http://www.intercer.net/article.php?id=952 ). Aceste programe sunt inca disponibile la Intercer Tv: http://tv.intercer.net/search/intercer%20team/ Cu aceeasi ocazie, am avut privilegiul de a participa impreuna cu Octavian Lupu la emisiunea „Oameni si Perspective”, cu Marius Stanescu, in studiourile Hope Media din Bucuresti, subiectul fiind „Mijloacele moderne de comunicare si Evanghelia„.

A trecut 2008 si nu am mai primit nici un mesaj, dupa ce am scris pentru detalii. Au venit alegerile la Uniune in Aprilie 2009 si s-au schimbat persoanele din Departamentul Comunicatii. Desi intr-un fel activitatea noastra a fost apreciata la Uniunea Romana, in mod practic nu s-a concretizat vreo colaborare. Singurul lucru care a fost acceptat chiar inainte de alegeri – dupa 12 ani in care Intercer a promovat gratuit activitatea Uniunii Romane – a fost sa avem un banner pe pagina de Parteneri de la adventist.ro .

Dupa alegeri au inceput sa se schimbe lucrurile la Departamentul Comunicatii. Iarasi, fara a se realiza vreo colaborare cu Intercer.  S-au facut doar cateva adaugiri la adventist.ro pe pagina legata de BiblePhone.net, pentru a mentiona cine se ocupa de acest proiect. Desi am propus diverse formule de colaborare, niciuna nu s-a concretizat.

Din 2010 au inceput sa apara primele website-uri de biserici adventiste romanesti organizate impreuna la adventist.ro Proiectul este realizat de Uniunea Romana impreuna cu re-media.ro .

Ne bucuram pentru ca in sfarsit se face ceva in privinta acestui sistem. Uniunea ofera pentru bisericile din Romania cate un website gratuit WordPress, limitat la 250 MB si cu posibilitatea de a selectiona un design dintr-un grup de teme. Nu exista insa website-uri cu continut automat generat pentru bisericile care nu au nici o prezenta pe internet, poate va fi luat in considerare si acest aspect pe viitor.

De asemenea, cu toate beneficiile oferirii unui astfel de sistem, daca bisericile locale nu se implica, nu se va realiza mare lucru. Impactul depinde de activitatea bisericilor locale. Pana acum (la cateva luni dupa lansarea sistemului) am vazut doar cateva biserici locale active care folosesc acest sistem. De aceea, consideram mai sus ca un sistem automat pentru restul bisericilor inactive ar fi foarte util si ar putea aduce un imbold nou pentru responsabilii si tinerii din biserica locala.

Cum spuneam, ne bucuram ca lucrurile s-au miscat mai bine in web-ul adventist romanesc din vara lui 2009 incoace. Consideram ca o pierdere importanta faptul ca potentialul pe care Intercer l-a adunat in toti acesti ani nu s-a dorit a fi folosit pentru promovarea activitatilor generale ale bisericii, preferandu-se o actiune pe cont propriu, de genul „reinventarii rotii”.

Intelegem ca lucrurile se misca mai greu intr-o corporatie, insa 4-5 ani intarziere parca totusi este prea mult… Probabil a fost timpul necesar pentru a accepta o noua viziune legata de media, precum si timpul necesar pentru aparitia unei noi generatii de tineri care stiu ce inseamna web-ul si cum biserica poate beneficia de activitatea web.

Intercer continua sa ramana cel mai popular website adventist romanesc, cu o medie de circa 40,000 de vizitatori unici lunar. Vizitatorii vin la Intercer pentru ca aici gasesc aproape totul despre web-ul adventist romanesc. Cu noile facilitati adaugate in 2010 puteti regasi la Intercer stirile de pe majoritatea website-urilor adventiste active (noutati.intercer.net), precum si cea mai completa colectie de link-uri de website-uri adventiste. (link.intercer.net)

Alte website-uri adventiste ajung la mai putin de jumatate din acest numar de vizitatori. (sperantatv.ro). Imaginati-va cum ar fi fost daca toate website-urile adventiste romanesti ar fi colaborat intre ele. Sau cum ar fi fost daca sistemul de website-uri de biserici ar fi fost inceput inca din 2005 – am fi fost cu 5 ani in avans si cu un potential mult mai mare pentru regasirea pe web a informatiilor despre biserica adventista in general sau a bisericilor locale in particular.

Intentia acestui articol este sa mobilizeze pe cei implicati in activitatea web sa faca un pas mai departe in dezvoltarea web-ului adventist romanesc si crestin in general.

________________

Am adaugat aceasta nota pe pagina Intercer legata de gazduirea de website-uri, http://www.intercer.net/article.php?id=4

Noutati 2010. Incepand din primavara anului 2010 Uniunea Romana preia o buna parte din site-urile sale de biserici si organizatii din Romania gazduite la Intercer. Uniunea Romana ofera acum gazduire gratuita pe serverele sale pentru aceste site-uri din tara, preluand o sarcina pe care Intercer a purtat-o cu succes intre anii 1998-2010. Intercer a asigurat hosting, asistenta tehnica profesionala, impreuna cu multe servicii gratuite. Cititi mai multe despre amploarea site-urilor web dezvoltate sau gazduite de Intercer in pagina de istorie web.

Intercer continua sa ofere gazduire web prin intermediul companiei Lucian Web Service prin colaborari de parteneriat, donatii sau sponsorizari, care sa ne ajute la continuarea activitatii. Intercer gazduieste pe serverele sale o mare parte dintre fisierele media afisate la Intercer Tv, cel mai popular website cu predici adventiste din tara si diaspora. De asemenea, Intercer continua sa gazduiasca gratuit o multitudine de resurse biblice, articole si evenimente de interes pentru comunitatea crestina. Ne puteti contact la info@intercer.net pentru detalii.

About Site Editor

Computer programmer. View all posts by Site Editor → Scris in de Site Editor