Premizele Evanghelizarii mondiale, articol de Octavian Lupu, 1997

Contextul timpului pe care il traim

“Si am vazut un alt inger, care zbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie vesnica, ca sa o vesteasca locuitorilor pamantului: oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui popor” (Apocalips 14:6).  Aceasta este descrierea cea mai concisa a lucrarii ce trebuie sa aiba loc la timpul sfarsitului, o vestire mondiala a Evangheliei vesnice, care va conduce la implinirea profetiei Mantuitorului: “Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi predicata in toata lumea, ca o marturie pentru toate natiunile. Si atunci va veni sfarsitul”(Matei 24:14).

Contextul profetic enuntat, conduce la necesitatea unei viziuni bine definite, inspirata de Dumnezeu, in ce priveste lucrarea de evanghelizare, care sa rezulte intr-o avansare rapida si eficienta, utilizandu-se in acest sens toate ocaziile si resursele oferite de Dumnezeu, in providenta Sa. Rezultatul va fi concretizat prin pregatirea unui biserici care sa reziste incercarilor din timpul evenimentelor finale ale istoriei si care sa-L intampine pe Hristos la a doua Sa venire.

De aceea, predicarea iminentei reveniri a lui Hristos va trebui sa fie elementul central al avertizarii adresate intregii lumi, impreuna cu apelul la o pocainta temeinica si la o intoarcere din toata inima la adevarata inchinare. In plus, traind in timpul celei mai solemne perioade din istoria umanitatii, a judecatii preadvente din ceruri, chemarea la o deplina consacrare a mintii si vietii in slujirea lui Dumnezeu, este cu cu atat mai urgenta, cu cat timpul este scurt.

Dumnezeu insa, in marea Sa indurare, cu scopul atingerii obiectivului evanghelizarii mondiale, a pus la indemana bisericii Sale mijloace cu totul deosebite, pentru ca intreita solie ingereasca sa poata straluci in fiecare loc al planetei, in calea oricarui om. Astfel, alaturi de publicatiile de mare tiraj, astazi ne este oferita posibilitatea utilizarii unei infrastructuri informationale fara precedent in istorie, care sa complementeze in mod eficient prezentarea orala, directa a Evangheliei.

Trebuie insa subliniata caracteristica de complementaritate si nu de inlocuire a prezentarii orale nemijlocite, fiindca in mod esential Evanghelia are nevoie de oameni pentru a putea fi exprimata, toate celelalte fiind doar mijloace de amplificare si de adecvare la diferitele categorii de auditoriu.  Infrastructura de comunicatie a timpului prezent este compusa in principal din diferite resurse audio-video (casete, emisiuni radiofonice sau de televiziune), literatura scrisa (carti, periodice, etc) si mai nou, retelele de calculatoare  ( mediul Internet  cu toata gama de servicii oferite).

In contextul Evanghelizarii globale aceste mijloace pot deveni canale deosebit de eficiente in expunerea soliei de la Dumnezeu, conducand pe oameni din toate partile lumii la primirea neprihanirii lui Hristos si trairea in aceasta lumina prin pazirea tuturor poruncilor lui Dumnezeu.

Dimensiunile teleevanghelizarii

Ce este teleevanghelizarea? Teleevanghelizarea este, prin natura ei, metoda de vestire a  soliei mantuirii, apelandu-se la diferitele mijloace de comunicatie.

Manipularea adecvata a echipamentelor de transmisiune a informatiei va fi, prin urmare, esentiala in prezentarea unor programe evanghelistice de o inalta calitate tehnica, necesitand in acest sens o pregatire corespunzatoare.

De asemeni, intocmirea de programe teleevanghelistice va pune la incercare capacitatile administrative ale celor implicati in acest domeniu, fapt care va reclama o pregatire adecvata.

Si nu in ultimul rand, atingerea obiectivului central al teleevanghelizarii, de a prezenta intr-un mod clar si bine definit solia mantuirii, va presupune o buna conditie spirituala, vizibila la nivelul intregii activitati depuse.

De aici decurge faptul ca elementele de baza al unei activitati teleevanghelistice, care sunt “programele”  (desemnand deopotriva emisiuni audio / video, radio / televizate, publicatii tiparite / pe calculator, etc, ) vor trebui sa fie intocmite pe baza imbinarii armonioase a celor trei componente enuntate: tehnic, administrativ si spiritual.

Rezumand, exista trei dimensiuni de baza ale activitatii teleevanghelistice:

1. Dimensiunea tehnica, legata de manipularea echipamentelor de comunicatii si a tehnologiei informatice aferente.

2. Dimensiunea organizarii si administraii programelor ce vor fi remise auditoriului.

3. Dimensiunea spirituala, care confera continut atat programelor realizate, cat si intregii activitati desfasurate.

DIMENSIUNEA TEHNICA A TELEEVANGHELIZARII

Indiferent de genul de activitate, profesionalismul este o cerinta de prim rang in ziua de astazi. Atingerea unui standard inalt in aceasta privinta necesita insa o preocupare speciala, cu scopul insusirii cunostintelor esentiale unei bune calificari in domeniu. Intr-o lume a concurentei, in care este dificil sa ai un auditoriu stabil, profesionalismul tehnic va conduce la o lucrare al carei caracter sa nu fie mai prejos decat cel al productiilor comerciale, in materie de comunicatii, ce apar pe piata.

Trebuie avut in vedere ca evolutia pietei sistemelor de comunicatie este favorabila achizitionarii la un cost tot mai redus a acestora,  in conditiile unei calitati mereu crescande. Pe plan mondial se investesc eforturi uriase in cercetarea si productia de sisteme care sa se constituie ca elemente de baza ale unei infrastructuri de comunicatie globale. De aceea mediul tehnic ofera oportunitati neasteptate pentru demararea la un cost acceptabil a proiectelor teleevanghelistice, problemele fiind in general rezolvate in acest domeniu.

Totusi adevarata maiestrie tehnica nu este doar rezultatul unui talent innascut, sau dobandit, ci este in primul rand o inzestrare speciala data de Dumnezeu, pentru inaintarea lucrarii Sale de pe pamant (Exod 35:30-35).

DIMENSIUNEA ADMINISTRATIVA A TELEEVANGHELIZARII

Succesul intr-o activitate, indiferent de domeniu, este dat in principal de arta de a administra in mod eficient niste resurse date, conducand la obtinerea unor rezultate maxime, in atingerea obiectivelor propuse. Productia de programe este astfel determinata in mod esential de arta de a imbina in mod armonios diferitele elemente componente, fapt ce va rezulta intr-un impact puternic asupra auditoriului, pe linia impartasirii soliei Evangheliei.

Capacitatea organizatorica se va face simtita insa si la nivelul imbinarii diferitelor programe, astfel incat ele sa convearga catre o tinta unica: prezentarea adevarului prezent in mod convingator si mai ales in Hristos. De aceea, talentul administrativ, desi este de dorit a fi nativ, sau eventual dobandit prin studiu si experienta, totusi este in mod deosebit o capacitate daruita de Dumnezeu spre a putea fi folosita spre slava Sa in legatura cu lucrarea vestirii Evangheliei.

Exemplul unor astfel de inzestrari in privinta calitatilor administrative, poate fi vazut in viata multor oameni consacrati (Geneza 39:3, Daniel 1:19-20, 1 Imparati 3:12, etc.) si lucrul acesta se va repeta in dreptul oricarei persoane care se va implica cu toata inima in slujirea cauzei Evangheliei.

DIMENSIUNEA SPIRITUALA A TELEEVANGHELIZARII

Componenta cea mai importanta, esentiala oricarui proiect teleevanghelistic, este cea spirituala. Prezentarea neprihanirii lui Hristos inaintea oricarui gen de auditoriu, va necesita o pregatire spirituala, obtinuta prin studiu , meditatie si rugaciune, care alaturi de cunostintele tehnice si administrative, va conduce la un adevarat succes. Aceasta dimensiune spirituala, nu se rezuma doar la stapanirea notiunilor teologice ale credintei, lucru de altfel necesar, ci la capacitatea prezentarii subiectelor Evangheliei vesnice intr-o lumina care sa conduca la castigarea de suflete pentru Hristos.

Obiectivul central al oricarei activitati teleevanghelistice va trebui deci sa fie : Hristos si Evanghelia Sa, lucru ce va decurge in mod natural, atunci cand toate celelalte elemente vor fi subordonate acestui principiu. Exemplul cel mai practic al acestui  mod de lucru poate fi urmarit in viata Domnului Hristos (Matei 4:23), precum si in activitatea apostolilor (Fapte 10:36) si acest principiu ramane valabil pana la sfarsit (Apocalipsa 14:6).  In concluzie, subiectele programelor teleevanghelistice, modul lor de alcatuire si  exprimare (forma si continut), vor trebui sa convearga, in mod unic in vestirea Evangheliei, prin exemplificarea vie a ce anume inseamna aceasta. De aici rezulta necesitatea unei viziuni de lucrare adecvata realitatilor timpului in care traim, in directa legatura cu slujirea lui Hristos din Sanctuarul ceresc.

PROBLEMATICA GENERALA A TELEEVANGHELIZARII

Desi este posibil ca majoritatea membrilor bisericii sa nu constientizeze in mod prea lamurit chemarea in desfasurarea de actiuni teleevanghelistice, totusi acest gen de lucrare necesita implicarea fiecaruia dintre noi in parte. Asa cum s-a putut deja observa din timpul emisiunilor programului NET’96, scopul final este cu adevarat atins doar in masura in care comunitatea locala se implica in demersul teleevanghelistic initiat.

De asemeni, trebuie sa devenim tot mai constienti de existenta unui potential teleevanghelistic nebanuit in randul tinerilor nostri, fapt ce ar putea sa ofere o baza solida atat in prezent cat si in viitor, pentru initiative locale, cu un mare impact in randul colegilor de o varsta cu ei si nu numai. Posibilitatile oferite astazi prin liberalizarea activitatilor de radioemisie, a celor de comunicare prin retelele de calculatoare, de difuzare a publicatiilor tiparite, sau a productiilor audio-video, trebuie sa fie fructificate in cel mai inalt grad, nelasand sa treaca neobservate aceste ocazii providentiale.

Cu siguranta, Dumnezeu va indruma pe fiecare persoana care simte in inima nevoia unei implicari serioase in efortul de salvare a oamenilor acestei lumi, in vederea pregatirii intalnirii cu minunatul nostru Mantuitor.

IN LOC DE CONCLUZII

Am dedicat aceste randuri in primul rand tinerilor bisericii noastre, de la care Dumnezeu asteapta lucruri mari spre slava Sa si pentru a-i indemna sa se gandeasca la organizarea de grupe teleevanghelistice acolo unde isi desfasoara activitatea, in mod deosebit la nivelul bisericii locale. Teleevanghelizarea nu este atat de complicata, cum poate multi se gandesc, fiindca Dumnezeu face lucrurile deosebit de simple acolo unde exista o dorinta sincera de a impartasi solia mantuirii semenilor.

Forme simple de teleevanghelizare ne stau la dispozitie in multe feluri (cum ar fi corespondenta postala, care deschide drumul catre mult indragitul e-mail din reteaua Internet, sau conversatia in  grupe mici, care poate deveni scoala pentru cercurile de discutie din Internet) si cu siguranta ca pe masura ce ocaziile organizarii de activitati teleevanghelistice propriu-zise vor fi oferite, nu va exista pericolul ca acestea sa fie pierdute, daca ne-am pregatit in prealabil utilizand posibilitatile prezente.  Esentiala este insa invatarea artei de a comunica Evanghelia, intr-un mod adaptat nevoilor felurite ale oamenilor pe care ii intalnim, totul rezumandu-se in final la nevoia de Hristos si de neprihanirea Sa. Lucrarea intr-o astfel de viziune va aduce vindecarea spirituala mult dorita, insotita de prezenta pacii lui Hristos chiar in mijlocul realitatilor acestui pamant.

Pentru cei doritori in stabilirea uni dialog pe aceasta tema, le transmit indemnul de a scrie pe adresa redactiei, cu mentiunea “Evanghelia prin Internet”.

Octavian Lupu, Cercetator Stintific in Domeniul Comunicatiilor (octavian_lupu@hotmail.com)

––––––––

Pornind de la un articol similar al lui Octavian Lupu – Evanghelia intr-o lume informatizata – am realizat o comunicare si o colaborare trainica in activitatea legata de Interent. Asa ca aveti curaj, cei interesati! Scrieti-ne si bucuria lucrarii va fi de ambele parti!

About Site Editor

Computer programmer. View all posts by Site Editor → Scris in de Site Editor