Interviu cu Lucian Mihăilescu la Cercetaţi Scripturile – Septembrie 2006

CercetatiScripturile – Cu cat timp in urma si cum ati inceput lucrarea pe Internet?

Lucian Mihailescu – Desi in America Internet-ul incepuse dezvoltarea de masa inca din anii 1980, in Romania, folosirea Internet-ului a luat amploare incepand cu anul 1995. Biserica Adventista din Romania nu a fost prezenta pe Internet pana la inceputul anului 1998.

In 1997 un grup de pastori si specialisti in informatica, avand printre ei pe Gabriel Bardan, Octavian Lupu, Stefan Ianta, Catalin Stratulat, au avut in plan pregatirea unui server de comunicatii adventiste. Proiectul a ramas nefinalizat din diferite motive.

In vara anului 1997, in urma citirii in „Curierul Adventist” a unui articol foarte interesant scris de Octavian Lupu pe tema comunicatiilor moderne, am fost inspirat sa ma gandesc la crearea unui website pentru Biserica noastra. Viziunea de lucru a lui Octavian era ca in diferite locuri din tara sa existe initiative pentru dezvoltarea lucrarii de Internet adventiste romanesti.

Asa au aparut primele pagini web adventiste romanesti: cele ale Bisericii Adventiste din Slobozia, gazduite initial pe server-ul Centrului de Informatii pentru Cetateni din Slobozia, de la 1 Ianuarie 1998, printr-o colaborare deosebita cu dl.Liviu Ilie (Data Systems Slobozia).

Inceputa ca un site al Bisericii din Slobozia, lucrarea de Internet a capatat o dezvoltare rapida si a avut nevoie de o organizare. Asa s-a format Asociatia non-profit „Internet spre Cer” (pe scurt: Intercer).

Intampinand destule dificultati – lipsa echipamentului necesar (s-a pornit cu un computer 386, fara conectare la Internet), prejudecatile oamenilor, lipsa suportului financiar – activitatea de Internet a continuat cu ajutorul lui Dumnezeu. Este o lucrare pornita practic de la zero, dar pe care Dumnezeu a facut-o sa se dezvolte progresiv.
Astazi exista peste 150 de site-uri adventiste romanesti! O lista a acestor site-uri o gasiti la http://www.intercer.net/site_directory.php?cmd=list .

CS –  Puteti descrie in cateva cuvinte activitatea Intercer?

L.M. – Site-ul Intercer se adreseaza atat publicului larg, cat si membrilor Bisericii noastre. Sustinem activitatea de comunicatii a Bisericii Adventiste prin stirile si materialele promovate, cat si prin paginile de Biserici, Conferinte, Institutii sau Publicatii pe care le-am creat sau le gazduim.

Materialele noastre sunt centrate in jurul Bibliei Cornilescu Online si contin: studii si seminarii biblice, muzica crestina, radio, TV, materiale de sanatate, materiale pentru copii si tineret, evenimente, forum, stiri, buletine de stiri pe email, concursuri cu intrebari biblice, cursuri gratuite de programare, anunturi etc..

85% din totalul site-urilor de la Intercer este gazduit gratuit. Oferim spatiu gratuit pentru programele video ale diferitelor biserici romanesti. Sustinem activitatea celorlalte site-uri adventiste nou aparute.

Mediatizam in permanenta cazuri de sanatate, am ajutat la promovarea activitatii unor Centre de plasament, acoperim cheltuielile scolare pentru mai multi elevi si studenti. Colaboram cu alte site-uri adventiste, prin traducerea de materiale biblice: BibleInfo.com, Amazing Facts, Conferinta Generala etc.

CS – Acum 2 ani de zile ati ajutat din mai multe puncte de vedere site-ul CercetatiScripturile.org, pe atunci un site firav, condus de oameni fara experienta in domeniul internetului. Ce „credit” le-ati acordat la acea data, si unde credeti ca puteau ajunge?

L.M. – Unul dintre obiectivele Intercer este acela de a incuraja si sprijini dezvoltarea website-urilor crestine, oferind informatiile necesare celor interesati. Privim optimist spre fiecare tanar care doreste sa lucreze in acest domeniu al transmiterii Evangheliei prin Internet. Asa am privit si primii pasi ai site-ului “Cercetati Scripturile” si am urmarit apoi dezvoltarea acestor pagini, precum si a metodelor de lucru folosite. Este nevoie de consecventa, multa munca si responsabilitate pentru a duce un proiect inainte. Nu toti cei care au inceput pagini web le-au si mentinut dupa aceea. Un website care nu aduce in permanenta ceva proaspat pentru vizitatorii sai este un website mort. “Cercetati Scripturile” s-a remarcat in acesti ultimi doi ani printr-o activitate intensa si inovatoare, pentru care ne bucuram atat noi, dar si vizitatorii site-ului vostru.

CS – Pe parcursul celor 2 ani, site-ul CercetatiScripturile.org si site-ul Intercer au colaborat intr-un mod deosebit. Puteti aminti un moment placut din aceasta perioada?

L.M. – Imi amintesc cu placere de colaborarea site-lor noastre in timpul vizitei lui David Gates in Romania in 2005. Apoi, schimbul permanent de bannere si stiri face ca site-urile noastre sa fie intr-o permanenta colaborare.

CS –  Ne puteti adresa cateva cuvinte? Critici, sfaturi sau pareri?

L.M. – Apreciez resursele biblice bogate pe care le oferiti pe website-ul vostru. De asemenea, deschiderea pentru colaborarea cu celelalte site-uri crestine romanesti. Un alt element important este productivitatea voastra, faptul ca pe langa “Cercetati Scripturile” ati dezvoltat si alte website-uri crestine. Un fapt pe care l-am observat si pe care l-am atentionat a fost lucrul foarte mult necesar folosit de “Cercetati Scripturile” pentru actualizarea informatiilor. Aceasta s-a produs datorita folosirii doar a paginilor statice HTML. Am recomandat folosirea unui limbaj de programare care sa permita crearea de pagini dinamice, stocate intr-o baza de date. Un exemplu este limbajul PHP si bazele de date MySQL. La inceputul acestei veri “Cercetati Scripturile” a inceput transferul website-ului in noul format. Se foloseste acum aplicatia SimpleUpdates (“Actualizari Simple”), un sistem de organizare a continutului website-ului care permite mentinerea intr-un mod simplu a paginilor si lucrul in echipa, totul fara a fi nevoie de cunostinte de programare! Trebuie sa mentionam aici ajutorul pe care tanarul Raducu Popa l-a dat pentru partea de instalare si design a website-ului.

CS –  Suntem in fata unui nou inceput. Un inceput pe care si-a pus amprenta si Intercer, Lucian Web Service si SimpleUpdates. Cum vedeti urmatoarea perioada din viata site-ului CercetatiScripturile.org?

L.M. – Ca programator la compania Lucian Web Service lucrez la dezvoltarea acestui sistem, in colaborare cu compania “Hosford Web Service”. Intercer foloseste sistemul “SimpleUpdates” inca din 2004. Am oferit posibilitatea folosirii acestui sistem in mod gratuit pe mai multe site-uri active adventiste din Romania pentru a incuraja dezvoltarea acestora. “Cercetati Scripturile” este unul dintre aceste site-uri! Mai multe detalii despre oferta noastra gasiti la http://www.lucianwebservice.com/article.php?id=18 . Cred ca “Cercetati Scripturile” va fi de acum mult mai usor de actualizat, dar si mult mai usor de folosit de catre utilizatori, atat prin functiile de cautare oferite, cat si prin noua organizare dinamica a materialelor.

CS –  Va multumim pentru acordarea acestui interviu, cat si pentru sprijinul oferit site-ului CercetatiScripturile.org. Va dorim multe binecuvantari din partea lui Dumnezeu.

L.M. – Va multumim si noi si va dorim ca Dumnezeu sa binecuvanteze eforturile voastre si sa ajute ca “Cercetati Scripturile” sa devina o oaza de lumina spirituala pentru cat mai multi oameni care doresc sa-L cunoasca pe Dumnezeu.

About Site Editor

Computer programmer. View all posts by Site Editor → Scris in de Site Editor